#Artikelen

11.04.2024

Train your Trade: Florian Bart

Een interview met ruimtelijk ontwerper Florian Bart. Over het verbreden van zijn ontwerppraktijk, de waarde van netwerken, en zijn ervaringen met BNO Start.


Vertel eens iets over jezelf. Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Florian Bart, een ruimtelijk ontwerper, design onderzoeker en danser. Ik ben een optimist ten voeten uit, waarnemend en energiek. Als ontwerper focus ik me op de relatie tussen lichaam, object en ruimte. In mijn projecten verken ik de grenzen van deze interacties door te spelen met de balans tussen definitie en abstractie, tussen publiek en privé, en de bewegingen binnen een ruimte. Daarnaast hou ik heel erg van de afwisseling tussen het bedenken van concepten, het ontwerpen en het maken van objecten en ruimtes. Ik ben niet het type dat een hele week achter een laptop kan zitten.

Foto: Jansen Techniek, Putten | Fotografie: Tim Meijer

In 2019 heb ik Studio Florian Bart opgericht, een spatial designstudio waarmee ik objecten en ruimtelijke ontwerpen creëer voor interieurs. Daarnaast ben ik in 2023 Studio Gerritsen/Bart gestart met art director Ella Gerritsen. Allebei waren we op zoek naar manieren om onze eigen ontwerppraktijk te verbreden om een breder scala aan projecten aan te kunnen nemen en te initiëren. Momenteel werken we aan diverse projecten op het gebied van ruimtelijk ontwerp, scenografie, art direction en set design.”


Hoe gaat het met je ontwerppraktijk?

“Het gaat goed met mijn ontwerppraktijk! Ik heb een duidelijke visie waar ik naartoe wil en begin nu echt het gevoel te krijgen dat mijn werk en de opgedane kennis van de afgelopen jaren samenkomen en hun vruchten beginnen af te werpen. De samenwerking met Ella geeft ons allebei veel meer vrijheid binnen onze gezamenlijke ontwerppraktijk. We stimuleren elkaar om projecten vanuit verschillende perspectieven te benaderen, wat voor ons beide heel waardevol is. 



“Alles draait om netwerken. Zelfs je buurman kan iemand kennen die waardevol kan zijn voor je project.”


Ik geniet ervan om niet langer alleen objecten binnen interieurs te ontwerpen, maar aan een breder scala aan projecten te werken binnen meerdere disciplines tegelijkertijd. Dit leidt tot een constante stroom van inspiratie uit allerlei onverwachte hoeken. Het nadeel van deze verbreding is dat we momenteel voor de klant of opdrachtgever iets minder grijpbaar zijn geworden, maar we zijn ervan overtuigd dat dit zich met de tijd en door het opbouwen van een portfolio vanzelf zal vormen.”

Foto: Hospitality keukenontwerp, Utrecht  | Fotografie: Studio Schous

Waarom heb je meegedaan aan BNO Start? Welke inzichten heb je gekregen?

“Ik ben twee jaar geleden gestart met de BNO Start crash course The Basics to Success, gevolgd door de crash course All Eyes on You afgelopen jaar. Mijn studio is ontstaan door het doen van kleine opdrachten naast mijn master. Naarmate de opdrachten regelmatiger binnenkwamen, voelde ik de behoefte om mijn ontwerppraktijk te professionaliseren. Daarom ben ik de crash course The Basics to Success gaan volgen.

Een van de belangrijkste inzichten die ik heb opgedaan, is dat ondernemen om planning draait. Tot dat moment was ik voornamelijk ad hoc bezig met projecten, zonder veel sturing of grip op mijn onderneming. Binnen de cursus heb ik geleerd om doelen te stellen en deze vooral om te zetten in een werkbare planning.

Foto: DJ Booth, Amsterdam

De reden dat ik de BNO Start crash course All Eyes on You ben gaan volgen, is omdat ik op een gegeven moment zelf goed wist waar mijn kwaliteiten lagen, maar ik niet in staat was om dit effectief over te brengen naar toekomstige klanten en opdrachtgevers. Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd, is het bewust worden van de diverse manieren van netwerken.

Alles draait om netwerken. Zelfs je buurman kan iemand kennen die waardevol kan zijn voor jouw project. Als hij niet op de hoogte is van wat je doet, kan de connectie niet gelegd worden. Door deze cursus ben ik vooral meer offline over mijn projecten gaan delen. Ik geloof dat hierdoor de meest waardevolle en duurzame contacten ontstaan.”


Ga je nog meer BNO-trainingen volgen?

Ik ben absoluut van plan in de toekomst meer trainingen te volgen. Beide crash courses hebben veel kennis opgeleverd. Ik heb echter het gevoel dat ik nog wat meer ervaring wil opdoen en verder wil groeien. Daarna ben ik van plan om een traject met een BNO-coach aan te gaan om de volgende stappen te zetten binnen mijn onderneming.”

Foto: Hospitality design, Utrecht | Fotografie: Tim Meijer

Wat kan je de BNO nog meer voor je betekenen?

“Tot nu toe heeft de BNO goed aan mijn behoeften voldaan. Ik vind het leuk om regelmatig naar BNO Interieurzaken te gaan, ik klop af en toe aan voor juridisch advies en maak gebruik van jullie voorbeelddocumenten. Het is geruststellend om te weten dat je altijd advies kunt inwinnen.” 



Over BNO Start

Met BNO Start helpen wij jou bij de ontwikkeling en professionalisering van je ontwerppraktijk. Dit programma is speciaal ontworpen om startende ontwerpers te ondersteunen door middel van kennis, inspiratie en een netwerk van ervaren ontwerpers en bureaus. Ons doel is om jou in staat te stellen vol zelfvertrouwen verder te werken aan de groei van jouw ontwerppraktijk.

Op 15 en 29 mei vindt de BNO Start crash course All Eyes on You plaats, een intensieve tweedaagse crash course waarin we aan de slag gaan met jouw zichtbaarheid.