#Educatie

BNO Start

Ben jij starter en wil je werken aan je skills als ondernemer? Dan is BNO Start wat voor jou!


Met BNO Start helpen wij jou bij de ontwikkeling en professionalisering van je ontwerppraktijk. Dit programma is speciaal ontworpen om startende ontwerpers te ondersteunen door middel van kennis, inspiratie en een netwerk van ervaren ontwerpers en bureaus. Ons doel is om jou in staat te stellen vol zelfvertrouwen verder te werken aan de groei van jouw ontwerppraktijk.

Foto: BNO Start 2022 | Fotograaf: Tim Meijer

Zodra je je inschrijft, heb je gedurende twee jaar de mogelijkheid om deel te nemen aan verschillende onderdelen van het programma. Je hebt de vrijheid om zelf te kiezen welke onderdelen je wilt volgen en in welke volgorde je dit doet.


Crash courses


The Basics to Success (voorjaar)

In deze crash course leer je onder andere hoe je de juiste prijs berekent voor je werk, welke afspraken je maakt over je rechten en hoe je uiteindelijk geld overhoudt om van te leven. 

Let op: inschrijven voor The Basics to Success 2023 is niet meer mogelijk! Inschrijving 2024 is nu geopend. Klik hier voor meer info over de masterclasses, aanmelden en data.


All Eyes on You (najaar)

In deze crash course geven we je tips en tricks over het presenteren van je werk en je onderneming. We gaan dieper in op je positionering, je doelgroep, PR & communicatie, waar je op moet letten bij het presenteren op een beurs en hoe je kunt netwerken en acquireren.

Let op: inschrijven voor All Eyes on You 2023 is niet meer mogelijk. Hou onze nieuwsmail in de gaten voor de call for entries voor 2024.


Per kalenderjaar kan je deelnemen aan één van de twee crash courses.



“Door BNO Start heb ik een hoop inspirerende mensen ontmoet waardoor ik uitgedaagd werd het beste uit mijzelf te halen en doelen te stellen die ik daarna ook waar kon maken!”


–   Lotte Swart, product ontwerper Studio Different Matter 


Studio Visits

Jaarlijks kun je deelnemen aan een reeks van 5 studio visits. Tijdens deze bezoeken krijg je de kans om een kijkje achter de schermen te nemen, je te laten inspireren door het echte verhaal en uitgebreid inzicht te krijgen in het werk, de werkplek en de werkwijze van gerenommeerde ontwerpers. Raadpleeg onze agenda voor de geplande bezoeken.

Foto: BNO Start 2022 | Fotograaf: Tim Meijer



BNO Start is de perfecte plek om je visie, toekomstplannen en ideeën te finetunen.


–   Liz Klaver, grafisch ontwerper


Mentortrajecten

Ga in gesprek met een mentor en werk samen aan jouw persoonlijke doelen. Onze mentoren zijn lid van de BNO of werkzaam bij een bureau dat lid is. Zij begeleiden starters vanuit de passie om hun kennis en soms ook hun netwerk te delen. 

Onderwerpen waar voormalig starters met hun mentoren aan hebben gewerkt zijn o.a.: positionering van hun praktijk, communicatie van diensten, zichtbaarheid & netwerken, project management & planning, budgetplanning, rol in een interdisciplinaire samenwerking, strategieën om nieuwe klanten & opdrachten binnen te halen en het coördineren van een stageplek etc. 

Je kan één keer per jaar drie gesprekken inplannen die binnen een periode van 4 maanden moeten plaatsvinden.

Bekijk het overzicht van de BNO Start-mentoren


Alle mentoren


“Mijn mentor heeft me geleerd hoe ik de eerste stappen kan zetten in het ondernemen en netwerken.”


–  Dymfy van Meel, grafisch ontwerper


Voorbeeld BNO Start route

Jaar 1

Het BNO Start-programma begint met de Crash Course: The Basics to Success. Vervolgens pas je de kennis en tools die je hebt opgedaan in de daaropvolgende maanden toe in je eigen ontwerppraktijk. In deze periode ontwikkel je jezelf en neem je concrete stappen om je ontwerppraktijk verder te professionaliseren.

Tegen de zomer ben je toe aan een welverdiende pauze, om daarna in het najaar met frisse energie de nieuwe uitdagingen die tijdens je ontwikkeling zijn ontstaan aan te pakken en te bespreken tijdens het mentortraject met een ervaren ontwerper uit het vakgebied.

Jaar 2

In het tweede jaar ga je verder met het werken aan de actiepunten die voortgekomen zijn uit je mentortraject. Tussendoor bezoek je ontwerpers en ontwerpbureaus tijdens onze studio visits, om inspiratie op te doen en je netwerk uit te breiden. Vervolgens ga je de herfst in en volg je de Crash Course: All Eyes on You.

Na deze intensieve cursus barst je van de inspiratie en groeit je takenlijst gestaag. Je gaat hiermee aan de slag en sluit jouw tweejarige BNO Start-avontuur af met een tweede mentortraject, waarin je samen met je mentor de laatste puntjes op de i zet om daarna je vleugels uit te slaan.

Aan het einde van deze twee jaar heb je je basis op orde. Je hebt een goed werkende administratie opgezet waarop je de komende jaren kunt bouwen. Je hebt helder inzicht in je doelgroep en weet hen effectief aan te spreken. Je voert zelfverzekerd gesprekken met potentiële opdrachtgevers, omdat je de waarde van je werk en je rechten kent.

Je werkt met algemene voorwaarden. Opdrachtgevers weten jou te vinden en je netwerk is aanzienlijk gegroeid. Bovendien weet je waar je over vijf jaar wilt staan en ben je hard op weg om dat te bereiken. 


Aanmelden

Wil je deelnemen aan BNO Start? Stuur dan een e-mail naar dewi@bno.nl en geef daarin aan met welk onderdeel je jouw traject wilt beginnen. Je ontvangt dan verdere informatie over de aanmeldingsprocedure en de voorwaarden.


De bijeenkomsten vinden zoveel mogelijk live plaats, maar worden online gegeven als dit door omstandigheden nodig is.

Kosten

Om deel te kunnen nemen aan BNO Start moet je BNO-lid zijn en in de opstartfase van je ontwerppraktijk zitten. Er worden geen extra kosten in rekening gebracht. 


Wil je meedoen, maar ben je nog geen lid? Meld je dan hier zo snel mogelijk aan!

Word lid