#Artikelen

21.06.2023

A Day in the Life: Jasper Udink

In onze rubriek A Day in the Life schetsen ontwerpers met een bijzondere werkwijze een beeld van een typische werkdag. Deze keer een figuurlijk- en letterlijk kijkje in de keuken van Jasper Udink ten Cate van Creative Chef Studio.


Foto: Jasper Udink en zijn team | Fotografie: Creative Chef Studio 

Jasper ontwerpt samen met zijn team van Creative Chef Studio bijzondere ervaringen door vernieuwende gerechten rondom het thema ‘Future Food’ te koken. Daarvoor kweekt hij ingrediënten in zijn eigen Smaakmuseum-tuin. In zijn atelier ontwerpt en maakt hij zogenaamde ‘Dinner Sculptures’, houten objecten waar mensen van kunnen eten. Daaromheen componeert- en speelt hij muziek met zijn project Kitchen Collective. En binnenkort komt dit alles samen in een reeks Kitchen Concerten, waarbij popzalen worden omgetoverd tot museum, restaurant en concertzaal in één. Je kunt je dus wellicht voorstellen dat Jaspers dagen er behoorlijk divers uitzien!


Allereerst, beschrijf hoe een typische werkdag er voor jou afgelopen week uitzag.

“Ik werk altijd heel snel en effectief, al zeg ik het zelf. Dat komt door mijn achtergrond als chef. In een keuken leer je op een hoog tempo en efficiënt te werken en dat komt me nu erg van pas. Ik zou wel wat meer focus en precisie kunnen gebruiken. Soms doe ik dingen namelijk met de Franse slag…

Foto: Creative Chef Studio

Een typische werkdag gaat ongeveer als volgt;

  • 8.30 Ik rij naar de Smaakmuseum-tuin. Tijdens het vergaderen, ben ik onkruid aan het wieden en de week aan het doorspreken met Jeroen Prins, mijn collega die de zakelijke kant van Creative Chef Studio doet.

  • 9.30 Via de kunstbenodigdheden-winkel ‘de Hazelaar’ in Soest rij ik vervolgens naar mijn atelier. Daar begin ik met het maken van gipsen modellen voor een grote maquette die ik aan het bouwen ben voor enkele tentoonstellingen. 

  • 11.30 Het maken van enkele voorstellen op de computer en mails beantwoorden. Verder ben ik bestellingen aan het doen voor een evenement waar ik ga koken en een keynote moet geven.

  • 12.30 Ik lunch vrijwel nooit, dus werk ik door. In dit geval ga ik verder met een kunstwerk in de vorm van een appelboom. Hij is opgebouwd uit honderden kleine blokjes hout. Het kunstwerk is voor een softwarebedrijf en is tevens ook te bewonderen tijdens mijn reeks Kitchen Concerts.

  • 15.00 De zangeres van mijn muziek project Kitchen Collective komt binnen om samen een nummer op te nemen.

  • 18.00 Einde dag

  • 20.00 Afmixen van het liedje

  • 22.00 Klaar!”


Wat ging goed? En wat heb je die dag geleerd?

“Ik heb geleerd om met gips te werken. Het was voor mij lang geleden en ik moest wennen aan het goedje. Mijn werkplek is een waar gipsfestijn geworden! De opnames gingen goed. Het is een geweldige track geworden en al mijn dingen op het to-do lijstje zijn afgevinkt!”

Foto: Creative Chef Studio

Wat zou je anders hebben willen doen, en waarom?

“Iets in het vervolg anders willen doen en daar over nadenken is voor mij ruis. Het maakt niet uit hoe je het doet of hoe je het hebt gedaan, als je verhaal maar klopt. Op dit moment klopt mijn verhaal, omdat ik niet nadenk over hoe het anders zou moeten volgens perspectieven van buitenaf. Dus mijn antwoord op deze vraag is simpelweg; ik zou niets anders hebben gedaan.”


Waar komt jouw drive vandaan? Wat inspireert jou om op deze wijze te werken?

“Mijn drive komt vanuit het besef dat alles eindig is. Een ongeluk in het verleden heeft mij doen beseffen dat je in het hier en nu je kansen moet pakken. Dus vooral niet te bang zijn om actie te ondernemen. Mensen om je heen zeggen vaak dat dingen anders moeten, maar je moet je eigen pad kiezen. Het is nu of nooit! 

Mijn grote inspiratiebronnen zijn mensen zoals Frank Zappa. Hij luisterde naar niemand en deed totaal zijn eigen ding. Op die manier creëerde hij een nieuw narratief waarin verschillende stijlen muziek, film, kunst, theater, marketing, humor en nog veel meer bij elkaar kwam tot een soort kleurrijke ‘melting pot’ die nog steeds na-pruttelt. Dat wil ik ook graag bereiken; een totaliteit van kunst waarin alle aspecten die ik leuk vind samenkomen. Ik was een tijdje geleden op het SXSW-festival en daar zei iemand dat ik me meer moest focussen op één ding. Maar dan denk ik dus; “nee man, dat is saai en lijkt te veel op wat er al gebeurt om me heen. Let’s go for the unknown and make it happen!!

Foto: Creative Chef Studio

Wat zou je andere ontwerpers willen meegeven?

“Geloof niet enkel in de bubbel van succesvolle ontwerpers die over de rode loper wandelen. Geloof in jezelf en maak je eigen verhaal.”