Dd Yearbook

Ons jaarlijkse jaarboek, gratis voor leden


Op 17 december 2022 verscheen de derde editie van ons Dd Yearbook ’22, één jaar Dutch design in één boek: van prijswinnend design tot beeldbepalende ontwerpers. Ontdek hun vindingrijkheid in een chaotisch jaar, geteisterd door de polycrisis en onzekerheid. 

Ontwerp: studio de Ronners | Coverbeeld: Maureen Kortenbusch | Fotografie: Daniela Petrovic

Dd Yearbook ’22

Dutch designers staan wereldwijd bekend om hun originaliteit en gedurfde innovaties, en hun werk dringt door tot in de haarvaten van onze maatschappij. Design is overal: ontwerp geeft vorm aan de wereld van nu en loopt vooruit op de wereld van morgen. De afgelopen periode werd getekend door de naweeën van de pandemie, een onverwachte oorlog, uit de hand lopende klimaatproblemen en ongekende inflatie: het is een chaotische tijd. Al treffen deze crises ook de creatieve sector ingrijpend, zo’n onzekere periode daagt ontwerpers extra uit om na te denken over de toekomst. Hoe kunnen zij antwoorden helpen vinden op de dilemma’s van deze tijd? Wat kan hun rol zijn bij de noodzakelijke transities? 

Beeld: spreads Dd Yearbook '22 | Ontwerp: studio de Ronners

Dd, Dutch designers Yearbook 2022 belicht het designjaar onder het motto chaos en kijkt vooruit. Het boek geeft een openhartige inkijk in wat designers nu denken en maken: via essays van klimaatdiplomaat Yvo de Boer en journalist Jeroen Junte, bevlogen eindexamenwerk van Nederlandse ontwerpopleidingen, prijswinnende designcases, een beeldessay over kunstmatige intelligentie, portretten van beeldbepalende designers als Petra Blaisse, Chequita Nahar en tinker imagineers, het jubilerende ontwikkelingstraject Driving Dutch Design, en interviews met o.a. de Oekraïense studio Between the Walls, solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen, en scheidend BNO-directeur Madeleine van Lennep.


Lancering

Dd Yearbook ’22 is een initiatief en productie van de BNO, en wordt uitgegeven in samenwerking met nai010 uitgevers. Het boek is vanaf 17 december 2022 verkrijgbaar in de boekhandel en werd gelanceerd op 15 december 2022 tijdens een feestelijk en exclusief  event in het Stedelijk Museum Amsterdam.


Bestellen

Dd Yearbook wordt kosteloos verspreid onder ontwerpers en bureaus die zijn aangesloten bij de BNO. Niet-leden kunnen het boek bestellen voor 29,95 euro (incl. verzendkosten, factuur en BTW).


Dd Yearbook 29,95 euro | Nederlands/Engels | ISBN 978-94-6208-777-4 

Dd Yearbook e-book 19,95 euro | ISBN 978-94-6208-778-1Foto: Dd Yearbook 2021 | Ontwerp: studio de Ronners | Fotografie: Rick Keus

Dd Yearbook ’21

Dd, Dutch designers Yearbook 2021 schetst het afgelopen designjaar en kijkt naar de spreekwoordelijke stip op de horizon: van prijswinnend design tot beeldbepalende ontwerpers. Het boek geeft een openhartige inkijk in wat zij denken en maken.

Dutch designers staan wereldwijd bekend om hun originaliteit en veelzijdigheid, en manifesteren zich steeds vaker ook als sociaal werkers, verhalenvertellers, activisten of performers; het vak trekt zich weinig aan van grenzen. Design is overal en de wereld lijkt maakbaar. Echter, het afgelopen jaar heeft ons geleerd dat die maakbaarheid relatief is. 

Klimaatverandering, onze grootste bedreiging, sprak wereldwijd en letterlijk via de elementen: water stroomde overvloedig, lucht bleef vervuild, aarde verarmde en vuur verzengde. Hoe zien we de wereld van morgen en hoe kunnen ontwerpers bijdragen aan antwoorden op de urgente maatschappelijke, economische en ecologische uitdagingen waar de wereld mee geconfronteerd wordt?  

Foto: Dd Yearbook 2021 | Ontwerp: studio de Ronners | Fotografie: Rick Keus

Dd Yearbook 'Horizons' beschrijft het designjaar 2021 en kijkt vooruit naar de spreekwoordelijke stip op de horizon. Of liever: horizonnen, te ver om scherp te zien, of juist helder en ogenschijnlijk dichtbij. Het boek geeft een openhartige inkijk in wat designers nu denken en maken: via essays van Jeroen van Erp en Praveen Sewgobind, verrassend eindexamenwerk van Nederlandse ontwerpopleidingen, prijswinnende designcases, het ontwikkelingstraject Driving Dutch Design, en interviews met o.a. Kossmanndejong (World Expo Dubai 2021), duurzaamheidspioniers Babette en Rick Porcelijn, gamechanging fashionlabel BYBORRE, Ludwig Volbeda (Gouden Penseel 2021) en activistisch ontwerper Ruben Pater. We kunnen door naar 2022. En verder.

Dit boek is een initiatief en productie van de BNO, en wordt uitgegeven in samenwerking met nai010 uitgevers. Dutch designers Yearbook wordt kosteloos verspreid onder ontwerpers en bureaus die zijn aangesloten bij de BNO. Het boek is vanaf 11 december verkrijgbaar in de boekhandel en online via onderstaande link en nai010.com. Ook zal de inhoud van het Dd Yearbook centraal staan tijdens Design Digger Live in Pakhuis de Zwijger op 25 januari 2022. 


Bestellen

Dd Yearbook wordt kosteloos verspreid onder ontwerpers en bureaus die zijn aangesloten bij de BNO. Niet-leden kunnen het boek bestellen voor 29,95 euro (incl. verzendkosten, factuur en BTW).


Dd Yearbook 29,95 euro | Nederlands/Engels | ISBN 978-94-6208-657-9

Dd Yearbook e-book 19,95 euro | ISBN 978-94-6208-658-6Dd Yearbook ’20

Dd, Dutch designers Yearbook 2020 beschrijft het designjaar 2020 en kijkt vooruit. Het boek geeft een openhartige inkijk in wat designers nu denken en maken: via essays en interviews, opvallend eindexamenwerk van Nederlandse ontwerpopleidingen, prijswinnend werk en portretten van beeldbepalende designhelden. 

Foto:  Dd Yearbook 2020 | Ontwerp: studio de Ronners | Fotografie: Rick Keus

Met: de wereld van A/BZ, Accenture Interactive, AKQA, Amanda Pinatih, Anouk Beckers, Christien Meindertsma, Dietwee, DOGMA, Edgar Walthert, Ex Interiors, Linda Willemszoon, Link Design, Milc, Nicole Uniquole, Overtreders W, Studio Lennarts & De Bruijn, Studio Soethoudt, Thom Bindels, Van Eijk & Van der Lubbe, Vincent de Boer, Ward Goes en Zuiderlicht.


Bestellen

Dd Yearbook wordt kosteloos verspreid onder ontwerpers en bureaus die zijn aangesloten bij de BNO. Niet-leden kunnen het boek bestellen voor 29,95 euro (incl. verzendkosten, factuur en BTW).


Dd Yearbook 29,95 euro | Nederlands/Engels | ISBN 978-94-6208-625-8