Dd Yearbook

Ons toonaangevende jaarboek, gratis voor leden


Op 15 december verscheen Dd, Dutch designers Yearbook ’23-­’24, een overzichtswerk boordevol hoogtepunten uit het afgelopen designjaar én een vooruitblik naar de trends en thema’s in 2024. 
We hebben dit bijzondere moment gevierd samen met onze design community op donderdag 14 december tijdens de feestelijke lancering in het Nieuwe Instituut te Rotterdam.  

Ontwerp: studio de Ronners | Coverbeeld: Aleksandra Gaca | Fotografie: Rick Keus

Dd Yearbook ’23-­’24

De BNO publiceert de vierde editie van Dd, Dutch designers Yearbook. Een jaar Dutch design in één boek: van prijswinnend design tot beeldbepalende ontwerpers. Ontdek hoe ontwerpers omgaan met de uitdagingen van nu en morgen.

In een tijd waarin de wereld geconfronteerd wordt met de negatieve gevolgen van klimaatverandering, geopolitieke conflicten en razendsnelle technologische ontwikkelingen zoeken ontwerpers naar oplossingen om een betere wereld te creëren. Want wat als het wél mogelijk is om weer een duurzame relatie op te bouwen met onze planeet, in plaats van haar te vernietigen? Vanuit die positieve mindset kozen we dit jaar het thema Naturing, een werkwoord dat gaat over ‘het ontwerpen met en voor de natuur’. Hoe kunnen ontwerpers bijdragen aan een gezond evenwicht tussen mens, natuur en technologie?

Ontwerp: studio de Ronners |  Fotografie: Rick Keus

In Dd Yearbook ’23-­’24 kijken we niet alleen terug op het afge­lopen designjaar, maar werpen we ook een blik vooruit: via essays van multimediaal kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort en journalist Jeroen Junte, bevlogen eindexamenwerk van Nederlandse ontwerpopleidingen, prijswinnende designcases, een profielartikel over de impact van AI op de designwereld, het ontwikkelingstraject Driving Dutch Design, een beeldessay over design op het snijvlak van natuur en technologie, en interviews met o.a. 4F.STUDIO, Marcos Kueh, Studio Dumbar/DEPT®, Springtime Design, Djenné Fila en BNO Piet Zwart Prijswinnaar Karel Martens.

Ontwerp: studio de Ronners | Fotografie: Rick Keus

Bestellen

Dd Yearbook ’23-­’24 wordt kosteloos verspreid onder ontwerpers en bureaus die zijn aangesloten bij de BNO. Niet-leden kunnen het boek bestellen voor € 29,95 (incl. verzendkosten, factuur en BTW).


Dd Yearbook € 29,95 | Nederlands/Engels | ISBN 978-94-6208-795-8

Dd Yearbook e-book € 19,95 | ISBN 978-94-6208-819-1Ontwerp: studio de Ronners | Coverbeeld: Maureen Kortenbusch |  Fotografie: Rick Keus

Dd Yearbook ’22

Dutch designers staan wereldwijd bekend om hun originaliteit en gedurfde innovaties, en hun werk dringt door tot in de haarvaten van onze maatschappij. Design is overal: ontwerp geeft vorm aan de wereld van nu en loopt vooruit op de wereld van morgen. De afgelopen periode werd getekend door de naweeën van de pandemie, een onverwachte oorlog, uit de hand lopende klimaatproblemen en ongekende inflatie: het is een chaotische tijd. Al treffen deze crises ook de creatieve sector ingrijpend, zo’n onzekere periode daagt ontwerpers extra uit om na te denken over de toekomst. Hoe kunnen zij antwoorden helpen vinden op de dilemma’s van deze tijd? Wat kan hun rol zijn bij de noodzakelijke transities? 

Ontwerp: studio de Ronners |  Fotografie: Rick Keus

Dd, Dutch designers Yearbook ’22 belicht het designjaar onder het motto chaos en kijkt vooruit. Het boek geeft een openhartige inkijk in wat designers nu denken en maken: via essays van klimaatdiplomaat Yvo de Boer en journalist Jeroen Junte, bevlogen eindexamenwerk van Nederlandse ontwerpopleidingen, prijswinnende designcases, een beeldessay over kunstmatige intelligentie, portretten van beeldbepalende designers als Petra Blaisse, Chequita Nahar en tinker imagineers, het jubilerende ontwikkelingstraject Driving Dutch Design, en interviews met o.a. de Oekraïense studio Between the Walls, solar designers Marjan van Aubel en Pauline van Dongen, en scheidend BNO-directeur Madeleine van Lennep.


Lancering

Dd Yearbook ’22 is een initiatief en productie van de BNO, en wordt uitgegeven in samenwerking met nai010 uitgevers. Het boek is vanaf 17 december 2022 verkrijgbaar in de boekhandel en werd gelanceerd op 15 december 2022 tijdens een feestelijk en exclusief event in  het Stedelijk Museum Amsterdam.


Bestellen

Dd Yearbook ’22 wordt kosteloos verspreid onder ontwerpers en bureaus die zijn aangesloten bij de BNO. Niet-leden kunnen het boek bestellen voor € 29,95 (incl. verzendkosten, factuur en BTW).


Dd Yearbook € 29,95 | Nederlands/Engels | ISBN 978-94-6208-777-4 

Dd Yearbook e-book € 19,95 | ISBN 978-94-6208-778-1Ontwerp: studio de Ronners | Coverbeeld: Marjan van Aubel |  Fotografie: Rick Keus

Dd Yearbook ’21

Dd, Dutch designers Yearbook ’21 schetst het afgelopen designjaar en kijkt naar de spreekwoordelijke stip op de horizon: van prijswinnend design tot beeldbepalende ontwerpers. Het boek geeft een openhartige inkijk in wat zij denken en maken.

Dutch designers staan wereldwijd bekend om hun originaliteit en veelzijdigheid, en manifesteren zich steeds vaker ook als sociaal werkers, verhalenvertellers, activisten of performers; het vak trekt zich weinig aan van grenzen. Design is overal en de wereld lijkt maakbaar. Echter, het afgelopen jaar heeft ons geleerd dat die maakbaarheid relatief is. 

Klimaatverandering, onze grootste bedreiging, sprak wereldwijd en letterlijk via de elementen: water stroomde overvloedig, lucht bleef vervuild, aarde verarmde en vuur verzengde. Hoe zien we de wereld van morgen en hoe kunnen ontwerpers bijdragen aan antwoorden op de urgente maatschappelijke, economische en ecologische uitdagingen waar de wereld mee geconfronteerd wordt?  

Ontwerp: studio de Ronners |  Fotografie: Rick Keus

Dd Yearbook Horizons beschrijft het designjaar 2021 en kijkt vooruit naar de spreekwoordelijke stip op de horizon. Of liever: horizonnen, te ver om scherp te zien, of juist helder en ogenschijnlijk dichtbij. Het boek geeft een openhartige inkijk in wat designers nu denken en maken: via essays van Jeroen van Erp en Praveen Sewgobind, verrassend eindexamenwerk van Nederlandse ontwerpopleidingen, prijswinnende designcases, het ontwikkelingstraject Driving Dutch Design, en interviews met o.a. Kossmanndejong (World Expo Dubai 2021), duurzaamheidspioniers Babette en Rick Porcelijn, gamechanging fashionlabel BYBORRE, Ludwig Volbeda (Gouden Penseel 2021) en activistisch ontwerper Ruben Pater. We kunnen door naar 2022. En verder.

Dit boek is een initiatief en productie van de BNO, en wordt uitgegeven in samenwerking met nai010 uitgevers. Dutch designers Yearbook wordt kosteloos verspreid onder ontwerpers en bureaus die zijn aangesloten bij de BNO. Het boek is vanaf 11 december verkrijgbaar in de boekhandel en online via onderstaande link en nai010.com. Ook zal de inhoud van het Dd Yearbook centraal staan tijdens Design Digger Live in Pakhuis de Zwijger op 25 januari 2022. 


Bestellen

Dd Yearbook ’21 wordt kosteloos verspreid onder ontwerpers en bureaus die zijn aangesloten bij de BNO. Niet-leden kunnen het boek bestellen voor € 29,95 (incl. verzendkosten, factuur en BTW).


Dd Yearbook € 29,95 | Nederlands/Engels | ISBN 978-94-6208-657-9

Dd Yearbook e-book € 19,95 | ISBN 978-94-6208-658-6Dd Yearbook ’20

Dd, Dutch designers Yearbook ’20 beschrijft het designjaar 2020 en kijkt vooruit. Het boek geeft een openhartige inkijk in wat designers nu denken en maken: via essays en interviews, opvallend eindexamenwerk van Nederlandse ontwerpopleidingen, prijswinnend werk en portretten van beeldbepalende designhelden. 

Ontwerp: studio de Ronners | Fotografie: Rick Keus

Met: de wereld van A/BZ, Accenture Interactive, AKQA, Amanda Pinatih, Anouk Beckers, Christien Meindertsma, Dietwee, DOGMA, Edgar Walthert, Ex Interiors, Linda Willemszoon, Link Design, Milc, Nicole Uniquole, Overtreders W, Studio Lennarts & De Bruijn, Studio Soethoudt, Thom Bindels, Van Eijk & Van der Lubbe, Vincent de Boer, Ward Goes en Zuiderlicht.


Bestellen

Dd Yearbook ’20 wordt kosteloos verspreid onder ontwerpers en bureaus die zijn aangesloten bij de BNO. Niet-leden kunnen het boek bestellen voor € 29,95 (incl. verzendkosten, factuur en BTW).


Dd Yearbook € 29,95 | Nederlands/Engels | ISBN 978-94-6208-625-8