Ereleden

BNO-ereleden: mensen die vanwege hun grote verdiensten voor het vak en/of de vereniging zijn benoemd tot erelid.


De BNO kent ereleden: een soort ‘hall of fame’ van mensen die deze titel hebben gekregen vanwege hun grote verdiensten voor het vak en/of de vereniging. Allereerst is deze bijzondere status een teken van grote waardering en dank. Ereleden zijn een inspiratiebron voor andere ontwerpers. Daarnaast kunnen ereleden fungeren als ambassadeurs die op uiteenlopende manieren bijdragen aan het aanzien en de betekenis van het ontwerpvak. 


Overzicht BNO-ereleden

De huidige BNO is in 1996 ontstaan uit de fusie van hiervoor separaat actieve beroepsverenigingen, namelijk de bNO, voorheen Grafisch Vormgevers Nederland (GVN); BVV, voorheen Vereniging voor Edelsmeden en Sieraadontwerpers (VES); KIO, Kring Industrieel Ontwerpers; Nederlandse Illustratoren Club (NIC); Bond Nederlandse Stripmakers (BNS). De ereleden die door deze verenigingen zijn benoemd, zijn door de BNO ‘overgeërfd’. Lees hier meer over de (fusie)geschiedenis van de BNO.



Gerbrand Bas

Als verbindend en voorwaardenscheppend entrepreneur heeft Gerbrand Bas gedurende de afgelopen dertig jaar een centrale rol gespeeld in de versterking van de Nederlandse designinfrastructuur. Nog steeds levert hij een grote bijdrage aan de afstemming en cohesie in de sector, vooral in zijn rol als secretaris van de Federatie Creatieve Industrie. Met zijn kennis van de ontwerpwereld en de organisaties daarbinnen levert hij, tamelijk geruisloos maar effectief, een waardevolle bijdrage aan het designklimaat in Nederland. 


Gerbrand Bas is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor de vereniging en het vak.

Foto: Gerbrand Bas



Karel J. Berkhout

Heeft zich als grafisch ontwerper steeds voor de ontwikkeling van het vak en de belangen van de beroepsbeoefenaars ingezet.


Karel Berkhout was oprichter van Beeldrecht (later opgegaan in Pictoright) en is lange tijd als voorzitter van die organisatie actief geweest. Als docent heeft hij vormgeving op de kaart gezet binnen de School voor de Journalistiek.


Karel Berkhout is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor de vereniging en het vak.

Foto: Karel J. Berkhout


Jan Brinkman

Medeoprichter van BRS (1969) en later, na een fusie met Premsela Vonk (interieurarchitectuur en productontwikkeling) een van de partners in BRS Premsela Vonk. Jan Brinkman was tot 2002 managing partner van het bureau dat later de naam Eden kreeg en vervolgens EdenSpiekermann is opgegaan. 


Naast het managen van zijn bureau was hij voorzitter van de GVN (grafisch vormgevers Nederland) en speelde hij een belangrijke rol in het voortbestaan van de vereniging. Jan Brinkman maakte deel uit van de stuurgroep die het toenmalige bestuur adviseerde over de transformatie van GVN naar bNO en is altijd actief betrokken gebleven bij de beroepsgroep. 


Jan Brinkman is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor de vereniging.

Foto: Jan Brinkman | Fotograaf: Jochem Jurgens


Lex Donia

Medeoprichter van ontwerpbureau Keja Donia en was een van de initiatiefnemers bij de oprichting van een bureautak binnen de toenmalige GVN (de vereniging voor grafisch vormgevers). Dit initiatief leidde tot het ontstaan van de bNO, beroepsverenging Nederlandse Ontwerpers met een afdeling individuele leden en een afdeling ontwerpbureaus. 


Lex Donia werd de eerste voorzitter van de bureauafdeling. In 1998 werd hij algemeen voorzitter van de BNO. Onder zijn sympathieke leiding werden de ‘clubculturen’ van bNO, KIO, KIO-branche en NIC verder met elkaar geïntegreerd.  


Lex Donia is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor de vereniging.

Foto: Lex Donia | Fotograaf: Jochem Jurgens


Gert Dumbar

Een van Nederlands beroemdste ontwerpers. Hij startte zijn carrière bij Tel Design, waar hij de nog steeds actuele NS huisstijl ontwierp en richtte daarna Studio Dumbar op. Een indrukwekkende klantenlijst en vele prijzen volgden: PTT, KPN, Aegon, Nederlandse Politie enz. 


Gert Dumbar is onderscheiden met de BNO Piet Zwart Prijs en het werk van Studio Dumbar is meerdere malen nationaal en internationaal bekroond. Gert Dumbar is actief in het onderwijs en organiseerde culturele events in het bijzonder in het Haagse Theater Zeebelt.  


Gert Dumbar is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor het vak.

Foto: Gert Dumbar | Fotograaf: Guus Rijven


Jeroen van Erp

Als mede-oprichter en creatief directeur van het succesvolle multidisciplinair en internationaal opererende ontwerpbureau Fabrique is Jeroen van Erp een van de pioniers geweest van de ontwikkeling van digital design in Nederland. Hij is een breed georiënteerde visionair die zijn kwaliteiten voortdurend ook buiten zijn eigen bureau inzet: voor de ontwerpwereld deed hij dat onder meer als bestuurslid van de BNO, voor het Lab Vlieland en voor de Design & Emotion Society.  


Hij speelde een vitale rol in opzet, ontwikkeling en performance van de Dutch Creative Council en het Topteam Creatieve Industrie.


Jeroen van Erp schreef tientallen columns en artikelen in vakbladen en andere publicaties. Tot 2015 was hij actief als een van de directeuren van Fabrique, aansluitend aanvaarde hij in 2016 de functie van praktijkhoogleraar Concept Design aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft.


Jeroen van Erp  is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor het vak en de vereniging.

Foto: Jeroen van Erp | Fotograaf:  Krijn van Noordwijk


Ton Haak

Verbonden aan Tel Design in de 70er jaren en later een van de oprichters van Landmark (met Jan Lucassen, Theo Groothuizen, Marcel Vroom en Ton Haas). Hij was actief binnen de GVN en stond samen met Tel Design aan de basis van ‘De Vorm’, het eerste design magazine van Nederland dat werd gemaakt voor de Stichting Industriële Vormgeving.


Bij afwezigheid van toenmalig directeur Titus Yocarini trad Ton Haak op als waarnemend directeur van de GVN. Hij vertrok in 1994 naar de V.S. en verhuisde in 2015 naar Portugal.


Ton Haak is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor de vereniging.

Foto: Ton Haak


Rita van Hattum

Rita van Hattum werkte van december 1988 tot juni 2024 bij de BNO, aanvankelijk als  bureau-medewerker, later als adjunct-directeur. Die functiebenamingen zeggen echter weinig over de talrijke en zeer uiteenlopende taken die ze voor de BNO op zich nam. Onvermoeibaar zette zij zich in en ontwikkelde zich zo tot het geweten, het geheugen en het baken van de vereniging.


Ze zag hoe de praktijken van individuele ontwerpers en van ontwerpbureaus samenhangen en bedacht wegen om de onderlinge connecties te faciliteren. Ze zag het belang van disciplines als brand- en packaging design in het licht van economische en maatschappelijke ontwikkelingen. Ze had evenveel oog voor geschiedenis en erfgoed (ook van de BNO zelf) als voor de toekomst. Haar vindingrijkheid, haar scherpe oog voor de actualiteit en tijdgeest en de consequenties daarvan voor het ontwerpvak en de vereniging zijn voor de BNO van onschatbare waarde geweest.    


Rita van Hattum is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor de vereniging.

Foto: Rita van Hattum | Fotograaf: Ilco Kemmere

Adrian van Hooydonk

Boegbeeld van Nederlands automotive design. Als BMW Group’s Chief Designer is hij een tot de verbeelding sprekende inspiratiebron voor veel industrieel ontwerpers en TU-studenten die een carrière ambiëren in de automotive industrie.


Door zijn lezingen, presentaties en interviews enthousiasmeert hij mensen in en buiten het vak.


Adrian van Hooydonk is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor het vak.

Foto: Adrian van Hooydonk | Fotografie: BMW AG


Aart Janszen

Opgeleid als product ontwerper op de AIVE (inmiddels Design Academy Eindhoven), maar vooral werkzaam geweest in management en bestuurlijke functies in de culturele sector en de theaterwereld.


Als bestuurder heeft hij veel betekend voor de VES (vereniging vrije vormgevers), later bVV (beroepsvereniging Vrije Vormgeving). Toen de bVV opging in de BNO werd Aart Janszen op voordracht van veel enthousiaste vrije vormgevers benoemd als erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor de vereniging.


Aart Janszen is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor de vereniging.

Foto: Aart Janszen


Claudy Jongstra

Ontwerper en kunstenaar Claudy Jongstra maakt sinds jaar en dag ontwerpen, textiele kunstwerken en monumentale installaties van organische materialen zoals gevilte wol en zijde in natuurlijke pigmenten.


Lang voordat haar mentaliteit en werkwijze door anderen werden omarmd, besloot zij al het productieproces dicht bij huis te houden op haar autarkische boerderij – onder meer door het in stand houden van een kudde Drentse heideschapen en het kweken en telen van oude plantsoorten voor het verven – en op duurzame, circulaire wijze te werken. Claudy Jongstra stelt zich met haar oeuvre en de wijze waarop ze de kunstwerken maakt bewust ook op als activist, die zich hard maakt voor zaken die echt van belang zijn voor onze planeet.


Claudy Jongstra is erelid vanwege haar bijzondere verdiensten voor het vak.

Foto: Claudy Jongstra | Fotograaf: Christiaan Jaeggi


Madeleine van Lennep

Madeleine van Lennep was van mei 2013 tot april 2023 directeur van de BNO. Daarvoor vervulde zij verschillende functies binnen het culturele veld, waarbij ze met name rond beeldende kunst, vormgeving en cultureel erfgoed beleid koppelde aan praktijk.


Tijdens haar directeurschap heeft ze in belangrijke mate bijgedragen aan de verdere professionalisering van de BNO en de versterking van het relatienetwerk. Ze bracht nieuwe energie en jong elan en wist het ledental ook in moeilijke tijden op peil te houden.


Onder haar leiding heeft de BNO zich ontwikkeld tot een kennisinstituut dat velen weten te vinden en is de vereniging zichtbaarder en eigentijdser geworden. Dat weerspiegelt zich ook in de uitgaven Dutch designers Magazine en Dutch designers Yearbook.


Madeleine van Lennep is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor de vereniging.

Foto: Madeleine van Lennep | Fotograaf: Jochem Jurgens

Ton Limburg

Grafisch ontwerper en was lange tijd penningmeester van de GVN. Ook vervulde hij functies als bestuurslid en in de kascommissie van de vereniging. Als onbezoldigde stille kracht binnen de vereniging zorgde Ton Limburg voor zeer waardevolle publicaties ter ondersteuning van de aangesloten ontwerpers.


Hij schreef onder andere de publicatie ‘In een Zwart Gat’ voor startende ontwerpers en de uitgave ‘honorarium richtlijnen', een veel geraadpleegd boekje dat houvast gaf bij het maken van offertes. Als docent was hij lange tijd verbonden aan de HKU.  


Ton Limburg is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor de vereniging.

Foto: Ton Limburg | Fotograaf: Jan Knol



Wolfram Peters

In augustus 2018, tijdens de viering van het 40-jarig bestaan en de openingsreceptie van de nieuwe studio en werkplaats van npk design, maakte partner Wolfram Peters, toch wel enigszins geëmotioneerd, bekend dat hij later dat jaar afscheid zou nemen van het ontwerpbureau dat mede zijn naam draagt.


Met dat afscheid is tevens een einde gekomen aan de markante veertigjarige carrière van één de iconen van het Nederlandse design. En aanleiding voor gepast eerbetoon in de vorm van een erelidmaatschap van de BNO wegens zijn bijzondere verdiensten voor het vak.


Wolfram Peters is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor het vak.

Foto: Wolfram Peters | Fotograaf: Thomas Lenden


Lex Reitsma

Lex Reitsma studeerde grafisch ontwerpen aan de Gerrit Rietveld Academie en verwierf vooral bekendheid met zijn spraakmakende werk voor De Nederlandse Opera. In 2002 ontving hij daarvoor de H.N. Werkmanprijs.


Naast zijn werk als grafisch ontwerper is Lex Reitsma de laatste jaren actief als filmmaker. Lex Reitsma is sinds zijn opleiding aangesloten bij de BNO. Hij ontwierp in de 90er jaren een bNO-overzichtsboek met werk van aangesloten ontwerpers en bureaus en was van 2008 tot 2014 actief als lid van de BNO Raad van Toezicht.


Lex Reitsma is erelid vanwege grote verdiensten voor het vak.

Foto: Lex Reitsma | Fotograaf: Aatjan Renders

Timo de Rijk

Designhistoricus en als professor Design Cultures and Society jarenlang verbonden aan de TU Delft en de Universiteit Leiden, een unieke dubbelfunctie.


Hij was curator van verschillende tentoonstellingen, hoofdredacteur van publicaties zoals MORF en het Dutch Design Year Book. Sinds september 2016 is hij directeur van het Design Museum Den Bosch. Van 2012 tot 2018 was hij algemeen voorzitter van de BNO. 


Timo de Rijk is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor vak en vereniging.

Foto: Timo de Rijk | Fotograaf: Job Jansweijer


Robert van Rixtel

Grafisch ontwerper en een belangrijke initiator en producent van uitgaven over het vak. Inmiddels beroemd is zijn reeks ‘Roots’-publicaties: een reeks korte biografieën van een hele generatie grafisch- en communicatie-ontwerpers.


De producties komen onder zijn leiding vrijwel met gesloten beurzen tot stand door de belangeloze medewerking van auteurs, fotografen, drukkers en papier leveranciers. Dutch Design Daily is een van de andere initiatieven waarbij Robert van Rixtel actief betrokken is. 


Robert van Rixtel is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor het vak.

Foto: Robert van Rixtel | Fotograaf: Lisa Klappe


Guus Ros

Grafisch ontwerper. Medeoprichter van BRS (1969) en later, na een fusie met Premsela Vonk (interieurarchitectuur en productontwikkeling) een van de partners in BRS Premsela Vonk (later Eden/EdenSpiekermann).


Was met veel humor voorzitter van de GVN en de latere bNO. Samen met Andrew Fallon realiseerde in hij 2005 een uitgave bestaande uit een serie interviews met vakgenoten onder de titel ‘Senior ontwerper’.


Guus Ros is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor de vereniging.

Foto: Guus Ros | Fotograaf: Jochem Jurgens


Henk Schellens

Industrieel ontwerper en hoofd van de designafdeling bij Philips in Eindhoven. Actief binnen de KIO.


Hij speelde een centrale rol bij de organisatie van het ICSID/Icograda congres dat in 1987 in Amsterdam, tijdens de legendarische manifestatie Holland in Vorm, plaatsvond. 


Henk Schellens is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor de vereniging.

Foto: Henk Schellens | Fotograaf: Jochem Jurgens


Fokko Tamminga

Fokko Tamminga was directeur van drukkerij Ando en heeft in die functie bijzonder veel betekend voor Haagse ontwerpgemeenschap.


Hij is opgetreden tegen de uitwassen van de aanbestedingscultuur en maakte zich hard voor een goede positie van de ontwerpsector. 


Fokko Tamminga is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor de vereniging.

Foto: Fokko Tamminga | Fotograaf: Jeroen van der Meyde


Dick Valenteijn

Illustrator Dick Valenteijn is, samen met Walt de Rijk, oprichter van de NIC en altijd, ook als bestuurder, actief betrokken gebleven bij de verenging. 


Dick Valenteijn is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor de vereniging.

Foto: Dick Valenteijn | Fotograaf: Jochem Jurgens


Jeroen Verbrugge

Industrieel ontwerper en directeur van Flex Design, het bureau dat hij in de jaren 90 samen met Ronald Lewerissa oprichtte. Naast zijn drukke praktijk promoveerde hij en was hij actief als bestuurslid en in verschillende commissies van de BNO.


Hij was mede-initiator van onderzoek naar design en effectiviteit en voerde actief lobby voor een betere positie van de creatieve industrie o.a. door zijn activiteiten voor CRISP en zijn bestuurslidmaatschap van de Dutch Creative Council. 


Jeroen Verbrugge is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor de vereniging.

Foto: Jeroen Verbrugge


Jurgen Wiersma

Speelde jarenlang een leidende rol gespeeld in de NIC/Nederlandse Vereniging van Illustratoren en heeft met Loek Martin aan de wieg gestaan van het samengaan van NIC en BNO in 1998.


Als bestuurslid van de BNO vertegenwoordigde hij de belangen van de illustratoren. 


Jurgen Wiersma is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor de vereniging.

Foto: Jurgen Wiersma | Fotograaf: Jochem Jurgens


Hans de Wit

Interieurarchitect en oprichter van Wit Design, een bureau gespecialiseerd in het ontwerp van beurspresentaties. Verenigingsman in hart en nieren en geliefd als voorzitter van de KIO.


Hans was nauw betrokken bij de fusie tussen de ontwerpersverenigingen KIO, KIO-branche en bNO. 


Hans de Wit is erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor de vereniging.

Foto: Hans de Wit | Fotograaf: Jochem Jurgens


Jos van der Zwaal

Als strateeg en partner binnen Millford van den Berg design zette Jos van der Zwaal zich in voor meer onderlinge uitwisseling tussen bureaus binnen de BNO.


Hij schreef regelmatig artikelen over het vak en in 2000 werd zijn boek ‘Design voor Opdrachtgevers’ gepubliceerd. Ook loodste hij als voorzitter de Stichting Nederlandse Design Prijzen door een moeilijke periode. 


Jos van der Zwaal is erelid van de BNO, vanwege grote verdiensten voor de vereniging.

Foto: Jos van der Zwaal | Fotografie: Jochem Jurgens

Overleden BNO-ereleden

Omdat de BNO hecht aan haar eigen geschiedenis en die van de ontwerpsector, noemen we naast het overzicht van de huidige ereleden ook bewust de ereleden die zijn overleden. Als vertrekpunt is 1968 gekozen, toen de voormalige GKf uiteen viel in een aantal kleinere beroepsverenigingen. Weliswaar loopt de geschiedenis van de beroepsverenigingen terug tot begin 20ste eeuw, maar uit die tijd is onvoldoende betrouwbare informatie terug te vinden.

  • Gerd Arntz (1900-1988)
    Grafisch ontwerper, bekend om zijn pictogrammen.
  • Anthon Beeke (1940-2018)
    Een begrip in de wereld van het grafisch ontwerp. Anthon Beeke begon zijn carrière bij Total Design en richtte in 1981 zijn eigen ontwerpstudio ‘Studio Anthon Beeke’ op. Bekend werd hij o.a. door zijn ‘naakte meisjes alfabet’ en door zijn indringende affiches voor o.a. Toneelgroep Amsterdam, Globe en de Kunstrai. Met levenspartner Lidewij Edelkoort maakt hij o.a. het tijdschrift Bloom. 
  • Jan Bons (1918-2012)
    Grafisch ontwerper, geroemd om zijn affiches voor Toneelgroep de Appel en het iDFA. 
  • Ben Bos (1930-2017)
    Grafisch ontwerper en schrijver. Hij was tot 1991 verbonden aan Total Design en zette zich nationaal en internationaal in voor vak en erfgoed.
  • Cees Braakman (1917-1995)
    Meubelontwerper, hij gaf tot 1978 leiding aan het ontwerpteam van Pastoe.
  • Dick Bruna (1927-2017)
    Illustrator, wereldwijd bekend vanwege zijn geesteskind Nijntje.
  • Wim Crouwel (1928-2019)
    Een van de meest vooraanstaande ontwerpers van Nederland en medeoprichter van Total Design in 1963. Hij bleef lange tijd als directeur aan TD verbonden. Grote bekendheid verwierf hij met het lettertype New Alphabet en met zijn affiches voor het Stedelijk Museum in Amsterdam. Naast zijn werk als ontwerper en bureaumanager was hij actief in het onderwijs (kunstacademies, Erasmus Universiteit en TU Delft). Van 1985 tot 1993 was hij directeur van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. In 1996 trad hij aan als eerste voorzitter van de uit de fusie van bNO, KIO en KIO-branche ontstane BNO. Sinds 2014 is zijn naam verbonden aan het instituut voor erfgoed grafische vormgeving en typografie: het ‘Wim Crouwel instituut’. 
  • Jan van Duppen (1939-2019)
    Onderwijsman in hart en nieren. Mede door hem is de Design Academy (voorheen AIVE) een opleiding van internationale naam en faam geworden. Samen met Jan Lucassen legde hij de basis voor een nieuw onderwijssysteem voor de academie: het fundament waar later door mensen als Lidewij Edelkoort op voortgebouwd kon worden. Binnen de KIO en de BNO was hij actief in raden en commissies.
  • Dick Ellfers (1910-1990)
    Veelzijdig ontwerper, bekend van zijn affiches voor het Holland Festival en de nog altijd actuele reclamezuil voor de RAI in Amsterdam.  
  • Wim Gilles (1923-2001)
    Industrieel ontwerper en enige jaren directeur van de AIVE (voorloper Design Academy Eindhoven). Mede-oprichter KIO (Kring Industrieel Ontwerpers). 
  • Friso Henstra (1928-2013)
    Veelzijdig illustrator, striptekenaar en docent.
  • Wim Jaarsveld (1914-1994)
    Industrieel ontwerper en docent IVKNO (voorloper Rietveld Academie).
  • Louis Kalff (1897-1976)
    Multidisciplinair ontwerper, architect. Verbonden aan Philips en ontwerper van het Philips beeldmerk. Naamgever van het Louis Kalff Instituut.
  • Cecile Kanteman (1919-2007)
    Modemarketingconsultant. Actief binnen de KIO. Ontving als eerste de Grand Signeur, de meest prestigieuze onderscheiding in de modebranche.
  • Friso Kramer (1922 - 2019)
    Is opgeleid als interieurarchitect, maar heeft grote beroemdheid gekregen als product ontwerper. Friso Kramer richtte in 1963 samen met Wim Crouwel, Benno Wissing, Paul en Dick Schwarz het ontwerpbureau Total Design op. Daarna was hij directeur van het ontwerpbureau van Ahrend, waarvoor hij o.a. de beroemde Revolt stoel ontwierp. Van recentere datum is de Friso Kramer Led, een lichtarmatuur voor de openbare ruimte. Naast zijn werk als ontwerper was hij docent binnen het kunstvakonderwijs en maakte hij zich in verschillende besturen hard voor de creatieve industrie. Zijn werk is vele malen bekroond en in 1983 ontving hij als eerste de BNO Piet Zwart Prijs. 
  • Kho Liang Ie (1927-1975)
    Invloedrijk industrieel en ruimtelijk ontwerper. Oprichter van bureau KhoLiang Ie Associates. Ontwierp producten voor o.a. Artifort en stond aan de basis van de inrichting van Schiphol.
  • Hans Kraayenhof (1938-1992)
    Industrieel ontwerper. Werkte o.a. voor Philips en de Bijenkorf, doceerde aan de academie in Eindhoven en was actief binnen de KIO en BEDA.
  • Hans G. Kresse (1921-1992)
    Illustrator. Werkte voor Toonder studio’s en was de schepper van vele legendarische strips, waaronder Eric de Noorman.
  • Willy de Majo (1917-1993)
    Grafisch ontwerper en oprichter van ICOGRADA; international council of graphic design organisations)
  • Loek Martin ( - 2025) Na een carrière bij achtereenvolgens Defensie en Philips ontdekte hij de boeiende wereld van illustratoren en werd hij gevraagd zijn ervaring voor deze beroepsgroep in te zetten. Loek Martin speelde als voorzitter van de NIC een belangrijke rol in de verzakelijking en positionering van de vereniging. Loek Martin was de aanjager van het proces tot samengaan van NIC met BNO. Over de geschiedenis van de NIC schreef hij het boek ‘Een Illuster Genootschap’. Loek Martin was erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor de vereniging.
  • J.B.M. Mes (1923 – 2003)
    Directeur van Van Besouw Tapijten. Ging revolutionaire samenwerking aan met Benno Premsela.
  • Hubregt van der Meulen (1927-1991)
    Wetenschappelijk hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter van de Raad van Toezicht GVN, bNO.
  • Hein Molenaar (1909- ?)
    Ontwerper en illustrator. Actief binnen de Gkf (o.a. als voorzitter) en GVN. 
  • Riet Neerinx (1925-2012)
    Sieraadontwerper en conservator van het Gemeente Museum Arnhem.
  • Jantien Peeters (?-?)
    Directeur GVN en echtgenote van Ben Bos. 
  • Benno Premsela (1920-1997)
    Alom geroemd ontwerper. Prominente en stimulerende figuur in het culturele leven. Ontwierp spectaculaire etalages voor de Bijenkorf. Richtte samen met Jan Vonk BRS Premsela Vonk op.
  • Frans van der Put (1930-2011)
    Industrieel ontwerper en designmanager bij Philips. Actief als bestuurslid van de KIO (Kring Industriële Ontwerpers).
  • Wim Rietveld  (1924-1985)
    Meubelontwerper en zoon van Gerrit Rietveld. Beroemd om zijn werk bij Gispen. In de 70er jaren verbonden aan de TU-Delft as buitengewoon hoogleraar.
  • Cor Rosbeek (1944-2019)
    Geprezen om zijn verdiensten als meesterdrukker die voor en met veel ontwerpers prachtige hoogstandjes heeft vervaardigd. Kwaliteit was daarbij altijd belangrijker dan geld. Cor Rosbeek was als penningmeester actief binnen een van de voorlopers van de BNO: de GVN (Grafisch Vormgevers Nederland).
  • Helmut Salden (1910-1996)
    Letterontwerper en boekverzorger, o.a. bekend van zijn werk voor uitgeverij Van Oorschot. Zijn werk is vele malen bekroond. 
  • Karel Sanders (?-?)
    Directeur van het Amsterdamse Instituut voor Industriële Vormgeving en (mede) oprichter van de KIO.
  • Jurriaan Schrofer (1926-1990)
    Grafisch, ontwerper, typograaf. O.a. onderscheiden met de H.N. Werkmanprijs. Ook actief als docent en voorzitter Federatie voor Kunstenaarsverenigingen.
  • Frans Spruijt (1931-2009)
    Directeur van kwaliteitsdrukkerij Mart Spruijt. Zeer begaan met het ontwerpvak en actief in het verenigingsleven (KvGO, NAGO etc). 
  • Peter van Straaten (1935-2016) 
    Veelzijdig illustrator. Verwierf grote bekendheid met politieke tekeningen, cartoons en strips.
  • Karel Suyling (1926-2014)
    Grafisch ontwerper / reclamemaker. Maakte o.a. reclamecampagnes voor Citroën. Was betrokken bij de oprichting van de Kring van Industriële Ontwerpers (KIO) en bestuurslid van de Vereniging Reclame-ontwerpers en Illustrators (VRI).
  • Ootje Oxenaar (1929-2017)
    Grafisch ontwerper. Ontwierp de mooiste bankbiljetten ter wereld in opdracht van de Nederlandsche Bank: zonnebloem, snip, vuurtoren, etc.
  • Otto Treumann (1919-2001)
    Van oorsprong Duitse ontwerper die van grote betekenis was voor de naoorlogse Nederlandse vormgeving.
  • Emile Truijen (1928-2003)
    Industrieel ontwerper. Werkte onder meer samen met Rob Parry. Was met Jan Lucassen oprichter van Tel Design. Was hoogleraar aan de TU Delft.
  • Marjan Unger (1946-2018)
    Kunsthistorica en curator. Hoofdredacteur Morf, directeur Dutch Form (voorloper van het Vormgevingsinstituut), oprichter van de afdeling Vrije Vormgeving van het Sandberg Instituut. Sieraadverzamelaar en auteur van het standaardwerk over het Nederlandse sieraad in de 20e eeuw. 
  • Gerard Unger (1942-2018)
    Grafisch ontwerper en typograaf met een internationale reputatie. Hij ontwierp meer dan twintig lettertypes en nam vele prijzen voor zijn werk in ontvangst. Hij gaf o.a. les aan de Gerrit Rietveld Academie en was als professor verbonden aan de Universiteit van Reading (UK) en aan de Universiteit van Leiden. Gerard Unger was erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor het vak.
  • Tomi Ungerer (1931-2019)
    Zijn leven en werk trotseert gemakkelijke categorisering. Hoewel hij het best bekend stond als auteur en illustrator van kinderboeken, omvat het oeuvre van Tomi Ungerer diverse praktijken zoals illustratie, reclame, schrijven, collage, beeldhouwkunst en architectonisch ontwerp. Vanaf het begin van zijn carrière in de jaren 1950 daagt het werk van Ungerer sociale normen en conventies uit met adembenemende originaliteit. Tommy Ungerer was erelid van de BNO vanwege grote verdiensten voor het vak.
  • Jaap Vegter (1932-2003)
    Schrijver en striptekenaar. Maakte maatschappijkritische strips o.a. voor Vrij Nederland.
  • Aart Verhoeven (1929-2001)
    Grafisch ontwerper. Doceerde aan verschillende opleidingen en was actief in de GVN.
  • Jan Vonk (1931-2012)
    Interieurarchitect. Werkte samen met Benno Premsela met wie hij bureau Premsela Vonk oprichtte, dat later fuseerde met BRS. Bestuurslid BNO.
  • Peter Vos (1935-2010)
    Veelzijdig illustrator. Verwierf grote bekendheid en zijn werk is meermalen bekroond.
  • Fiep Westendorp (1916-2004)
    Illustrator, bekend van Jip en Janneke en haar illustraties voor de boeken van Annie M.G. Schmidt.
  • Benno Wissing (1923-2008)
    Grafisch ontwerper en medeoprichter Total Design. 
  • Nel Zwart (?-?)
    Ontwerpster en echtgenote Piet Zwart.
  • Piet Zwart (1885-1977)
    Multitalent: grafisch-, product en ruimtelijk ontwerper, fotograaf. Bij een groot publiek bekend door zijn ontwerp van de Bruynzeel keuken. Naamgever van het Piet Zwart Instituut en de BNO Piet Zwart Prijs. In 1999 door de BNO uitgeroepen tot 'dé Nederlandse ontwerper van de 20ste eeuw'. 


Contact

Er is veel zorg aan dit overzicht besteed. Mochten er onverhoopt toch fouten in staan of ontbreken er credits, neem dan contact met ons op via: 020-6244748 of info@bno.nl.