#Artikelen

11.05.2022

A Day in the Life: Joost Overbeek

In onze rubriek A Day in the Life schetsen ontwerpers met een bijzondere werkwijze een beeld van een typische werkdag. Deze keer een kijkje in de keuken bij Joost Overbeek, oprichter van Alleburen.


Foto: Joost Overbeek, Fotografie: Rolf Hensel


Het ontwerpbureau Alleburen biedt jonge mensen, die daar langs de reguliere weg de mogelijkheid niet toe hebben, de kans te leren en werkervaring op te doen in een grafisch ontwerpbureau.


Allereerst, beschrijf hoe een typische werkdag er voor jou afgelopen week uitzag.

Joost Overbeek: “We nemen de woensdag. Eén van m’n lievelingsdagen. An en ik zijn begeleiders die dag. Max, Izmir, Noa, Frank, Bram en Floor zijn de aanwezige deelnemers. Max werkt met mij aan een affiche voor de nieuw campagne van Introdans waar hij gisteren met de andere ontwerper, Josse, aan begonnen is. Noa en Izmir zijn aan het animeren. Bram werkt aan een proefklus voor een bedrijf waar hij eventueel aan de slag kan. Frank en Floor, beiden net begonnen bij Alleburen, werken aan ‘oefenopdrachten’. Zo verbreden ze hun technische vaardigheden. We hebben inmiddels veel van dit soort oefeningen en die verzamelen we in een klapper.

Iedereen bij Alleburen heeft wel iets. Incluis ikzelf met m’n rolstoel. Autisme, ADHD, burn-out, psychoses, Duchenne spierdystrofie... Maar iedereen kan ook iets. Veel mensen die een ding goed kunnen, maakt een groep die heel veel dingen kan. En je kan elkaar ook helpen natuurlijk.”

Foto: de Alleburenlunch: een deelnemer heeft heerlijke soep gemaakt! | Fotografie: Alleburen

“Om 11 uur wordt er op de deur geklopt. Het is Arne, een ex-deelnemer die twee keer in de week de lunch verzorgt en gezellig mee-eet. De hele club is lekker bezig. Als er gewerkt wordt, is het stil. Dat hebben sommigen echt nodig. Maar bij de koffie, de thee, de gezamenlijke lunch en andere pauzes, wordt er veel uitgewisseld en gelachen. Als we om 4 uur stoppen en napraten over wat iedereen gedaan heeft, eindigt weer een magische Alleburendag.”


Wat ging goed? En wat heb je die dag geleerd?

“In een voortgangsgesprek vertelt een deelnemer hoe fijn ze het bij Alleburen vindt. Dat ze zich in tijden niet zo goed heeft gevoeld en dat op tijd komen (bijna) elke keer lukt. Het voelt ontzettend goed om naast het maken van tof werk met mensen, ook te merken dat het ervoor zorgt dat het steeds beter met ze gaat. Werken met zoveel verschillende mensen met ieder een hele eigen verhaal is erg leerzaam en interessant. Ik word me er steeds meer van bewust dat de ‘gezonde’, ‘hippe’, ‘mooie’ wereld waar ik 20 jaar lang bij Overburen Amsterdam in mee heb gedraaid me een wat vertekend beeld van de maatschappij gaf.”
“Het voelt ontzettend goed om naast het maken van tof werk met mensen, ook te merken dat het ervoor zorgt dat het steeds beter met ze gaat.”


–  Joost Overbeek, oprichter Alleburen 


Wat zou je anders hebben willen doen, en waarom?

“Drieënhalf jaar geleden ben ik Alleburen begonnen. An is er 3 jaar geleden bijgekomen. Vanaf dat moment heb ik me - en hebben we ons - hélemaal uit de naad gewerkt. Nu draait het bedrijf en staat het aardig, maar we zijn toe aan de volgende fase. We knappen uit mijn huis en gaan verhuizen. Ook groeien we uit de organisatie hoe die nu is. Ik zou rustiger willen werken, eens een dagje vrij ofzo. En een deel van m’n werk overdragen, zodat ik me kan richten op mijn nieuwe plannen, het vertellen van het ‘Alleburen-verhaal’, m’n Alleburen-boek afschrijven en bedrijven langsgaan. 

Waarom? Omdat het werkt. Omdat dit op veel meer plekken en in veel meer takken van ons vak kan. Ik dacht altijd dat ‘What design can do’ over veel grotere onderwerpen in de wereld ging, maar we zien wat dit doet!”

Foto: de officiële opening van Alleburen 3 jaar geleden | Fotografie: Alleburen 

Waar komt jouw drive vandaan? Wat inspireert jou om op deze wijze te werken?

“Zou het iets te maken kunnen hebben met het feit dat ik zelf in een rolstoel terecht ben gekomen? Bewijsdrang? Laten zien dat ik het nog kan. Zoiets. Zo begon het in ieder geval. Nu we bezig zijn merk ik hoe tof en waardevol het is om ongekend talent te ontdekken en om samen te werken.

Het hele ‘iedereen moet mee mogen en kunnen doen’, vinden An en ik allebei echt super. An richtte met Karel ‘Het Dagelijks Bestaan’ op in Zutphen. Ook voor jongeren die een extra zetje nodig hebben. We houden allebei erg van familie-achtige clubs. Overburen was dat al en Alleburen helemaal. Naast hard werken is er de lange tafel, met soep en salades en veel gezelligheid. In de nieuwe ruimte komt er een plek waar oud-deelnemers kunnen werken. We zijn laatst met de hele ‘familie’ - (ex-)deelnemers, begeleiders, en vrijwilligers - naar een voorstelling van Introdans geweest. Super! Én de buurt willen we er daar ook bij betrekken.”

Foto: samen ontwerpen | Fotografie: Alleburen

Wat zou je andere ontwerpers willen meegeven?

“De leukste, de beste, de stevigste zou ik willen vragen (en aanraden) eens contact met me op te nemen. Wie weet, we zoeken iemand. Ontwerpen is een te gek vak, en je zou dit ‘ontwerpen plus’ kunnen noemen. De kick van een zelfontworpen affiche in de stad tegenkomen of een website online zetten die je met een club hebt gemaakt. De voldoening die je krijgt als je ziet hoe deelnemers steeds beter in hun vel komen te zitten. Echt tof. Het is al te gek als je een opdrachtgever heel blij maakt, maar hier komt de ontwikkeling van de deelnemers er nog bij. Win win.”