#Artikelen

24.10.2021

Dutch Design Week Blog #5

Alles zien en meemaken van de Dutch Design Week is onmogelijk. Viveka van de Vliet licht daarom elke dag een of meer highlights voor ons uit. Deel 5: Graduation Show.


Graduation Show

Het Post-Antropoceen is aangebroken. Waren veel designers enkele jaren geleden vooral bezig met introspectie en hun plek in de wereld, zeker na de corona-tijd lijken designers dat te overstijgen, zich dienstbaar te stellen aan de natuur, samen te werken of op z’n minst met respect voor de natuur en de wereld te ontwerpen. Ze kijken naar het grotere geheel, naar de wereld als ecosysteem waar we allemaal deel van uitmaken. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Graduation Show

Dat is ook terug te vinden op de Graduation Show van Design Academy Eindhoven die dit jaar is verhuisd naar het Beursgebouw. Ruimer van opzet en mooi aangelicht door Design Studio Daphna Laurens, staan de 166 projecten in de spotlights. 


Teun Zwets

Parrallel loopt een subtijdperk: het post-digitale. Er is veel materiaalonderzoek en handgemaakte spullen van klei, aarde, papier, leem, wol. Met de eerder afgestudeerde Teun Zwets (te zien in Kazerne op de expositie Between No-Longer and Not-Yet en winnaar van de Kazerne Design Award 2021) in de voorhoede en de uitputtende aarde op het vizier, zetten veel ontwerpers in op het combineren van bestaande materialen en hergebruik.

 
 

Human Mould

Matthieu Henry maakt drie papier-maché-achtige stoelen met menselijke vormen, getiteld Human Mould. Hierin ontrafelt hij de relatie tussen de maker, gebruiker en het object. "Wie maakt de constructie, de maker of de gebruiker? De gebruiker is in elk geval niet de baas over onze creaties", zegt hij, "hij vormt de mal van zijn eigen creatie en zo voeden ze elkaar."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Human Mould, Matthieu Henry

DIY

Pulp it!, Vincent Dassi

Mathis Broussot gebruikte de Bauhaus-esthetiek van de buizenmeubels als symbool van moderniteit. Hij geeft deze een speelse twist door met pvc-buizen allerlei vormen en verbindingen te creëren waar wij zelf onze meubels mee kunnen samenstellen.


Ook Vincent Dassi komt met een DIY-kit, in zijn geval om met papier-machépulp en wat rijstzetmeel als binder, een serie stevige meubels te maken: een tafel, stoel, lamp, prullenbak en zelfs een gitaar.


Adaptism

Van heel andere orde valt het kwalitatief zeer zorgvuldig gemaakte en esthetische werk van Adaptism (Paul Youenn en Eliott Vallin) op. Drie bruikbare en draagbare objecten: een walnotenhouten stoel met een linnen bekleding die bevestigd is zonder schroeven of lijm, rijkt tot vier meter hoog en is naar wens op te rollen. Een houten lamp met daarover drie lagen gedrapeerde linnen stof waarmee je de lichtintensiteit kunt regelen, en een voor iedereen draagbaar linnen jasje dat indien niet gedragen als prachtig kunstobject aan de muur hangt.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Adaptism Flax Linen light-diffuser, Paul Youenn & Eliott Vallin / Fotograaf: Emma Batscheva


Stella van Beers

Nog groter is de voedersilo van Stella van Beers. Ze staan vaak in onbruik geraakt, verloren in het landschap vanwege de schaalvergroting van boerenbedrijven, of juist doordat de veestapel is gekrompen. Ze blijven staan omdat ze van polyester zijn en daardoor lastig te recyclen. 


Stella kocht een varkensvoersilo op Marktplaats. "Ik maakte van de capsule een trekkershut en hoop hierna leegstaande silo’s te transformeren als toevoeging op de recreatieve natuur- en boswachtershuisjes."

Voedersilo, Stella van Beers

123 Paintings

Tot slot Lisa Li. Zij maakte tijdens de lockdown tussen december 2019 en juni 2020 elke dag een prachtige zwart-wittekening. Als een vorm van meditatie en reflectie geeft ze met 123 Paintings vaak herkenbare emoties uit die tijd weer.

Odoo CMS - een grote afbeelding

123 Paintings, Lisa Li