#Artikelen

10.07.2019

Eénpitter Alfred van Elk

In deze rubriek stellen we elke keer een éénpitter voor, in de volle breedte van het mooie ontwerpvak. Deze keer: industrieel ontwerper Alfred van Elk.


Tekst door Walter Wijnhoven

Foto Alfred van Elk door Jonas Briels

Welke opleiding(en) heb je gedaan?

Ik heb 10 jaar onderwijs gevolgd op de Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar ik ben begonnen met Grafische‐ en Typografische Vormgeving. Na 2 jaar ben ik overgestapt naar Architectonische Vormgeving en Meubelontwerpen, waar in het examenjaar mijn interesse voor productontwerp werd aangewakkerd.

 

Vervolgens heb ik de opleiding Post Graduate Industrial Design gevolgd waar ik cum laude ben afgestudeerd. Op deze opleiding, nu Master Industrial Design, heb ik naast mijn werk als ontwerper 19 jaar les gegeven. Ik heb voor grote en kleine ontwerpbureaus gewerkt en als in-house designer bij Philips Design.

In 2002 ben ik voor mijzelf begonnen, eerst met een aantal partners en in 2007 als eenmanszaak: Alfred van Elk industrial design. Ik werk vanuit huis en heb de bovenste verdieping ingericht als ontwerpstudio.


Wat doe je precies?

Ik ontwerp in opdracht van zowel start‐ups, MKB en multinationals hoogwaardige producten die lang meegaan. Projecten omvatten o.a. huishoudelijke apparaten, meubels, machines, professionele producten en verpakkingen. Met mijn werk probeer ik waarde toe te voegen, zodanig dat het product lang gewaardeerd wordt, inclusief de vormgeving. Vanuit een circulair perspectief wil ik bijdragen aan een duurzame samenleving.


Wie zijn je klanten?

Klanten zijn onder meer Heineken, Philips, Bosch, Siemens, ABB, RoyalVKB, Inventum, Auping, Feadship, Fri Jado, Tiger, Geesa, Bandall, Skalar, Ubbink, Factory Zero, Idex, Fast&FLuid, wehkamp.nl en Widget.

 

Wat is je laatste gerealiseerde ontwerp?

Het ontwikkelen van een nieuwe ’look en feel’ (ik noem het liever product identiteit) voor laboratorium apparatuur en het ontwerpen van een eerste product uit die lijn. Ook heb ik recent gewerkt aan de vormgeving van de nieuwe Ecolution Modul‐AIR ventilatiewarmtepomp (en WTW-D unit) voor Inventum Technologies. De Modul‐AIR is uitbreidbaar van hybride naar all-electric waarmee woningen volledig gasloos van warm water en verse lucht kunnen worden voorzien.


Wat is het ontwerp waar je het meest trots op bent?

Ik ben eigenlijk trotser op het totaal dan op één ontwerp in het bijzonder. Het mooiste voor mij is wanneer een ontwerp gewaardeerd wordt door zowel de opdrachtgever als de gebruiker. Het gaat ook niet om mij, al is het natuurlijk wel bijzonder als een grote multinational zoals Heineken een project met je wil doen (Heineken CFT biertap), maar voor kleinere bedrijven of starters werk ik net zo graag.


Welke prijzen/awards heb je gekregen?

Met mijn werk heb ik zo’n 30 design awards ontvangen, waaronder iF Awards, Dutch Design Awards, Goed Industrieel Ontwerp Erkenningen (GIO Awards), ID Annual Design Awards en een International Design Award, inclusief een aantal Best of Category Awards.


Wie is je favoriete designer/ontwerper?

Dieter Rams; die behoeft eigenlijk geen introductie. Iedereen kan zijn ’tien principes voor goed design’ er op naslaan. En ook: Jasper Morrison. Hij is als geen ander in staat om vormgeving, techniek en gebruik te vertalen naar een ingetogen, duurzaam en toch onderscheidend ontwerp. Van horloges tot tramwagons: alles is even zorgvuldig gedetailleerd.

 

Wat is je favoriete design/ontwerp?

De Tolomeo bureaulamp van Michael de Lucchi en Giancarlo Fassina. Een design klassieker die wereldwijd door Artemide in grote aantallen is verkocht en is uitgebreid tot een complete lijn verlichtingsarmaturen en nog net zo actueel als toen hij ruim 30 jaar geleden werd ontworpen.


Waarom is het ontwerpvak zo leuk?

Eigenlijk is ontwerpen puzzelen. Bij het ontwerpen voor een opdrachtgever denk ik niet zozeer aan het oplossen van een probleem, maar meer aan het zoeken naar een goede match. Past het ontwerp bij het bedrijf waar je voor werkt en voegt het iets wezenlijks toe in de markt en voor de eindgebruiker? Is het een verantwoorde oplossing? Is het technisch haalbaar en ook betaalbaar? Het is een leuk proces om dat allemaal om te zetten in goed design, om naar die oplossing te zoeken en deze ook te vinden. Natuurlijk zit er ook altijd iets van jezelf in wat je ontwerpt; iedere ontwerper neemt tenslotte andere beslissingen.


Waar ben je te vinden op social media?

LinkedIn gebruik ik voor de zakelijke feed en Pinterest en Instagram voor de beeldcultuur.