#Artikelen

28.02.2020

Elbe Stevens over Dutch design

Op de ledenmeeting van aanstaande donderdag 5 maart kijken we naar de film "It's Dutch Design" van Elbe Stevens. Maar wat vindt de filmmaker eigenlijk zelf van Dutch design?


Wat is volgens jou Dutch design?

Elbe: "Het innovatieve en experimentele gehalte maakt Dutch design onderscheidend. Waar het in andere landen meer gaat over het ambachtelijke en toegepaste aspect van design, wordt in Nederland veel vrijer gedacht. Op beleidsmatig niveau wordt nauw samengewerkt met onderwijs, politiek en bedrijfsleven."


Is je mening over Dutch design veranderd door het maken van deze film?

"Vóór de film had ik nooit echt een beeld bij Dutch design. Ik wilde meer grip krijgen op het fenomeen, maar ik kon nergens een goed overzicht vinden in bewegend beeld. Mijn film is echt bedoeld om meer te voelen bij het begrip Dutch design en is daarom gemaakt voor een breder publiek. Al denk ik dat designers ook nog nieuwe inzichten zullen krijgen." 

"Door het maken van de film heb ik geleerd hoe groot en veelzijdig design is. Het is heel anders dan andere disciplines, zoals bijvoorbeeld de filmwereld. Het is veel internationaler. De film geeft een overzicht van het hele verhaal. Het is de samengevoegde historie tot nu in een vogelvlucht."  


Wat heeft tijdens het maken van de film het meeste indruk op je gemaakt?

"Alle designers hebben stuk voor stuk zoveel inspiratie en liefde voor het vak. Ik zou niet één iemand specifiek willen benoemen. Wat indruk heeft gemaakt is dat ontwerpers zo ondernemend zijn en in contact staan met de maatschappij. In deze film laat ik juist ook ontwerpers aan het woord waarvan de verhalen nog niet zo vaak verteld zijn."  


Een Dutch designer hoeft niet per se Nederlands te zijn, wordt gezegd. Wat houdt dat in?

"Het is een mentaliteit. Er komen ontwerpers vanuit het buitenland om ‘Dutch design’ te leren. Het vrije en onderzoekende. Wij zijn brutaler. In Duitsland en en Italië zijn ze veel beleefder en meer hiërarchisch ingesteld. Dutch designers durven met een bepaalde ‘lompheid’ andere vragen te stellen."  


Is er een designdiscipline die je niet hebt kunnen tonen?

"Dit was de overzichtsfilm, maar in de vervolgfilm wil ik meer leren over wat design nu is en wat het in de toekomst gaat zijn. Hoe design zich buigt over grote maatschappelijke thema’s. Dat is de volgende stap."