#Artikelen

18.04.2024

Elvis, Post en Helicopter in Milano

De BNO volgt leden die hun nieuwe werk presenteren tijdens de Milaan Design Week 2024, in drie stappen. Dit keer Elvis Wesley, Simone Post en Adrianus Kundert tijdens hun expositie in Milaan.


Tekst door Pascale Kos en Sophie Tijssen | Fotografie: Sophie Tijssen


Eén ontwerper, een ontwerpduo en een gelegenheidstrio ontwerpers presenteren in het hart van Milaan. De BNO volgt de ontwerpers Arian Brekveld, Rive Roshan en Simone Post, Elvis Wesley en Adrianus Kundert in hun voorbereiding, ieder op een andere locatie tijdens de Milaan Design Week en reflecteert samen met hen na afloop.


Op woensdag 18 april stappen we aan het einde van de ochtend in de trein richting Alcova. We reizen ongeveer een uur vanuit het stadscentrum en vragen ons onderweg af of deze locatie veel bezoekers zal trekken. Eenmaal aangekomen bij Villa Bagatti Valsecchi blijkt onze twijfel onnodig en sluiten we achteraan in de rij. De expositieruimte van Simone, Elvis en Adrianus bevindt zich in een klein bijgebouw van de villa, direct bij de ingang van het terrein. De oude architectuur vormt een mooi contrast met het kleurrijke werk van het drietal.

We zijn allereerst benieuwd naar de reis van Elvis, Simone en Adrianus en hoe het opbouwen van hun expositie is verlopen. Ze deelden een grote bus waarin hun werk, het expomateriaal en Adrianus’ reuzenrad als een puzzel werden ingeladen. Het verdere vervoer verliep soepel. Ook zijn ze tevreden over hun plek bij de ingang, met een goede doorloop en wat ruimte om af en toe naar buiten te gaan. Wel hadden ze gehoopt op iets meer ruimte en het opbouwen van hun expositie kostte veel tijd, vertelt Elvis: “We zijn op zaterdagochtend om 8.00 uur begonnen en waren pas om 22.30 uur klaar.”

 Foto: Simone Post

De drie verblijven in een appartement in Milaan dat ze delen met drie andere ontwerpers. De dagelijkse reistijd van en naar het appartement is behoorlijk lang, maar Adrianus vertelt dat dit een van de weinige nog betaalbare opties was. “Pas in februari wisten we dat we naar Milaan zouden gaan en tegen die tijd zijn de goedkopere accommodaties al volgeboekt.”


Ontdekkingstocht

Tijdens deze week hebben de ontwerpers weinig andere afspraken gepland. Ze vinden het belangrijker om bij hun werk te zijn, zodat ze het meeste uit de week kunnen halen. Ook vereist hun werk enige toelichting, vertelt Elvis: “We tonen allemaal een overzicht van onze werkwijze. Elk object verwijst bijvoorbeeld naar een ander project dat ik heb gedaan. Daardoor valt telkens iets anders op en ontstaan steeds andere gesprekken. Het is een soort ontdekkingstocht, mits je de tijd neemt om goed te kijken.”

Foto's: Werk van Elvis Wesley

Ook het reuzenrad van Adrianus hangt vol met zowel nieuw als bestaand werk uit zijn studio. Het symboliseert zijn drang naar experiment en het anders benaderen van alledaagse objecten. Het motortje van het reuzenrad blijkt nog niet optimaal te werken, maar handmatig draaien is mogelijk. “Het maakt me niet echt uit,” zegt Adrianus met een glimlach. “Ik wil sowieso een groter rad bouwen dan dit!”


Not for sale

Even later praten we met Simone, wanneer een geïnteresseerde bezoeker vraagt of hij een van Simone’s tentoongestelde porseleinen bakjes kan kopen. Een beetje ongemakkelijk antwoordt Simone dat dat eigenlijk niet de bedoeling is. Het is een uniek stuk dat ze heeft gemaakt tijdens haar reis in Japan afgelopen zomer en die collectie wil ze graag intact houden. Tegen ons zegt ze: “Het verkopen van mijn werk is ook absoluut niet het doel van deze week. Ik ben hier echt om nieuwe mensen te ontmoeten, bestaande contacten te onderhouden en mogelijk nieuwe projecten of samenwerkingen aan te gaan.”

Foto's: Werk van Simone Post

Ook Elvis geeft aan dat het werk dat hij hier presenteert in principe niet te koop is, met uitzondering van enkele prints en zijn nieuwe boek. Hij zegt hierover: “Het werk dat ik in de kast presenteer, is me eigenlijk te dierbaar om te verkopen.” Het feit dat hij zijn zogenoemde ‘eigen wereld’ hier kan presenteren, is voor hem al voldoende om deze week tot een geslaagde expositie te maken. Daarnaast heeft hij al met enkele geïnteresseerde merken gesproken. “Tot nu toe zijn het voornamelijk grote opdrachtgevers uit de mode-industrie, wat goed past bij mij en mijn werk,” vertelt hij.


Krachten bundelen

We bezoeken de drie op de derde dag van de Design Week en vragen ons af hoe je gedurende alle beursdagen fit blijft. Elvis zegt: “In vergelijking met de Dutch Design Week, die tien dagen duurt, vind ik dit juist goed te doen.“ Wel vertelt hij lachend dat hij op maandagavond te laat naar bed ging en daar dinsdag een beetje spijt van had. Daarom ging hij dinsdagavond, na de opening van Hermès, voor middernacht naar bed om woensdag weer fris aan de dag te beginnen.

Foto's: Werk van Adrianus Kundert 

Simone, Adrianus en Elvis geven alle drie aan dat het echt een meerwaarde is geweest om samen te presenteren in Milaan. In de aanloop hebben ze onder meer kunnen overleggen over hun aanvraag bij het Stimuleringsfonds, logistieke keuzes en welk gezamenlijk verhaal ze willen overbrengen. Elvis geeft aan dat het bundelen van krachten een goede optie kan zijn als je nog niet eerder in Milaan hebt gepresenteerd. “Je kunt dan echt profiteren van de kennis van je collega’s,” zegt hij.