#Artikelen

27.04.2021

Extravet #11

Het ontwerpproces volgens Dennis Hambeukers, de frisse identity van Ambijus en een generator die 'kromme' gradients kan maken. Jeroen Disch schrijft in Extravet over drie items die hem de afgelopen maand het meest zijn opgevallen.


Tekst door Jeroen Disch

Must read

Dennis Hambeukers van ontwerpbureau Zuiderlicht schreef een essay over het ontwerpproces. Volgens hem speelt het zich af op drie niveaus: hoofd (strategie), hart (tactiek) en handen (uitvoering). Ze zijn gelijkwaardig aan elkaar en vormen een venn diagram met in totaal zes gebieden. Interessant model en mooi in z'n eenvoud.

Beeld: Dennis Hambeukers


Must See

Noors ontwerpbureau Olssøn Barbieri ontwikkelde een frisse identity en verpakking voor de non-alcoholische wijn Ambijus. Met schitterende fruit-illustraties.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Olssøn Barbieri


Must Use

Een van de leukste en leerzaamste nieuwsbrieven die ik lees, is The Design Newsletter van Erik D. Kennedy. Elke editie bespreekt hij één ui-gerelateerd onderwerp of doet ‘ie een break down van een van z'n designs. Die ontledingen zijn m'n favoriet. Stap voor stap neemt hij je mee in z'n gedachtegang, met veel visuele voorbeelden en een vrolijke schrijfstijl. De tips zijn super praktisch en meteen toe te passen in m'n werk.

Z'n meest recente nieuwsbrief ging over kleurverlopen. In gradients zijn de begin- en eindkleuren vaak vol en helder, maar kan het middenstuk nogal grijzig uitpakken. Dat modderige midden komt omdat een 'normale' gradient in het kleurenwiel twee kleuren met elkaar verbindt door er een rechte lijn tussen te trekken. Deze lijn gaat over het midden van het kleurenwiel, waar de kleuren flets zijn. De rijke, verzadigde kleuren zitten aan de randen van het wiel.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Beeld: Een ‘normale’ gradient en een via de Gradient Generator door Jeroen Disch

De oplossing: trek geen rechte lijn, maar buig 'm langs de randen. Probleem is echter dat de meeste ontwerp-tools alleen 'rechte' gradients kunnen maken. Maar ook daar heeft Erik een antwoord op. Hij bouwde zelf een Gradient Generator die wél 'kromme' gradients kan maken. Met de tool genereer je verschillende type gradients (linear, radial, conic), eventueel in een hoek of met easing. Het resultaat kun je exporteren als CSS of SVG file (die je in Figma, Sketch of XD sleept).Jeroen Disch is design director bij digitaal ontwerpbureau Bravoure. Daarvoor was hij design lead bij GRRR, ontwerper bij Lava en Edenspiekermann. Hij geeft geregeld gastlessen, is mentor bij de BNO en schrijft een nieuwsbrief over digital design: Halfvet.