#Artikelen

19.10.2021

Extravet #14

Een opvallende HR-methode om meer diversiteit te creëren, mooie pictogrammen van de Olympische spelen en handige design tools van Hayk An. Jeroen Disch schrijft in zijn column Extravet over de dingen die hem de afgelopen maand zijn opgevallen.


Must read

Het OMNI Institute had een te homogeen team, maar het lukten ze niet om sollicitanten met diverse culturele achtergronden aan te trekken. Totdat ze drie dingen veranderden in hun aannamebeleid. Opeens lukte het wel. Lees en leer!

Odoo CMS - een grote afbeelding

Beeld: Kelly Sikkema

Must see

De pictogrammen voor de verschillende sporten van de afgelopen Olympische Spelen in Tokyo zijn een meesterwerk. De eerste keer dat pictogrammen werden ingezet tijdens de Olympische Spelen was in 1964, ook in Tokyo. Als ode aan die editie, heeft Japan alles uit de kast gehaald om de pictogrammen van dit jaar next level te brengen.

 
 

Ontwerper Masaaki Hiromura en z'n team hebben voor deze Spelen 73 sporten gevisualiseerd. Niet alleen voor statisch gebruik, maar van elk pictogram is ook een kinetic versie gemaakt: een animatie die ontstaat en weer verdwijnt in het niets.


Maar het gaafst vond ik de presentatie van de pictogrammen tijdens de openingsceremonie. Acteurs beeldden ze allemaal uit, helemaal in Japanse real live action comic style. Waaaaaw.


Als je wil zien hoe de Olympische pictogrammen door de jaren heen zijn geëvolueerd, dan is deze video die grafisch ontwerper Linus Boman maakte een absolute aanrader!


Must use

Hayk An is een Spaanse creative developer en bouwt z’n eigen design tools. Gelukkig niet alleen voor zichzelf :-) Check bijvoorbeeld:


Doppler is een type scale tool inclusief optie voor line-height.


Shaper laat in een voorbeeld-design zien wat de gevolgen zijn als je CSS-waardes aanpast voor type, spacing en kleur.Jeroen Disch is design director bij digitaal ontwerpbureau Bravoure. Daarvoor was hij design lead bij GRRR, ontwerper bij Lava en Edenspiekermann. Hij geeft geregeld gastlessen, is mentor bij de BNO en schrijft een nieuwsbrief over digital design: Halfvet.