#Artikelen

01.02.2022

Extravet #17

Apps van nu ontworpen in de stijl van 20 jaar geleden, interessante UI-ontwikkelingen en een handige nieuwe color picker tool. Jeroen Disch schrijft over drie items die hem de afgelopen maand het meest zijn opgevallen.


Beeld: Sidney Alcantara

Must read

Sidney Alcantara zet een aantal heel interessante UI-ontwikkelingen op een rij. Een eye opener vond ik de observatie dat icons steeds vaker outline zijn en daardoor in feite een glyph – die dezelfde visuele stijl kan meekrijgen als het lettertype dat ermee wordt gecombineerd.


Must see

Mijn eerste Mac kocht ik begin 1998. Op de HKU, waar ik grafisch ontwerpen studeerde, was een computerlokaal met genoeg Macs, maar er zelf eentje thuis hebben was geweldig. Ik had een Power Macintosh G3 (horizontaal model), de laatste grijze-doos-Mac die Apple ontwierp. Een half jaar later verscheen de iconische iMac, zoals hierboven te zien.

Op die eerste Mac van mij draaide Classic OS, waarschijnlijk Mac OS 8. Een interface met veel grijs, geen dock, een handjevol systeemfonts en Netscape Communicator als browser. Ontwerper Michael Feeney nam Classic OS als inspiratie voor zijn fantastische side project (mac)OStalgia. Hierin heeft ‘ie een aantal apps van nu ontworpen in de stijl van 20 jaar geleden.

De aanleiding was het vele thuiswerken van de afgelopen tijd. Michael vroeg zich af hoe thuiswerk-apps zoals Slack, Spotify, Zoom en Figma eruit zouden zien in de tijden van Mac OS 9. Hij maakte een uitgebreide components library in Figma (de UI kit is vrij te gebruiken) en ontwierp hiermee alle interfaces. Ik kreeg een dikke vette glimlach van het resultaat:

 
 

Must use

System Color Picker is mijn nieuwe color picker tool voor in de menu bar. Simpel en snel kleuren prikken, dat wil je.


Beeld: System Color Picker


Jeroen Disch is design director bij digitaal ontwerpbureau Bravoure. Daarvoor was hij design lead bij GRRR, ontwerper bij Lava en Edenspiekermann. Hij geeft geregeld gastlessen, is mentor bij de BNO en schrijft een nieuwsbrief over digital design: Halfvet.