#Artikelen

09.06.2020

Extravet #2

Jeroen Disch schrijft over digital design in z’n tweewekelijkse nieuwsbrief Halfvet. In Extravet deelt hij de drie items die hem de afgelopen maand het meest zijn opgevallen.


Tekst door Jeroen Disch

Must read

Pitchpresentaties geven is lastig, maar het moeten doen via een video call is next level performance art. It's Nice That vroeg een aantal design agencies om hun tips te delen en Dropbox vroeg een BBC-correspondent hetzelfde. Veel waardevolle insights. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Fotograaf: Anna Shvets

Dit zijn mijn take-aways:

  • Gebruik de feature in Zoom om een deel van je scherm te delen i.p.v. het hele scherm, zodat de presenter notes van Keynote voor jou zichtbaar zijn en niet voor de rest.

  • Zet een QR-code in de presentatie waarmee iedereen het te presenteren prototype op z'n telefoon kan openen.

  • Vraag vaker dan normaal naar een reactie tijdens je presentatie. Video calls nemen lichaamstaal-communicatie weg waardoor het belangrijk is om proactief naar feedback te vragen.

  • Presenteer staand i.p.v. zittend.

  • Video vertonen tijdens screen sharing? Vink Optimise Video Streaming aan.

  • Presenteer je met meerdere mensen? Stem kleding en achtergronden af om sterker als team over te komen.

  • Zorg dat je vroeg op de dag kunt presenteren, om Zoom fatigue te voorkomen.

  • Goede audiokwaliteit is belangrijker dan goede beeldkwaliteit. Bekabelde apparatuur is beter dan wireless.


Must See

Het prototype dat de Franse programmeur Cyril Diagne maakte, is waanzinnig, maar lastig te omschrijven. Dus kijk eerst maar even.

De demo bestaat uit twee componenten: het eerste deel haalt een object los van z'n achtergrond. In het tweede deel wordt gedetecteerd waar de telefoon precies op het scherm is gericht, zodat de visual daar kan worden geplakt. Het werkt trouwens ook met teksten.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Wat ik aan het concept vooral gaaf vind, is het 'oppakken' van objecten. Als dat proces wordt versneld, dan is het een sterke, intuïtieve interactie. Het 'plakken’ in een ander device voelt wat gimmicky. Maar wat als je het kan 'plakken’ op een ander object (of mens) en zo ruimtelijke AR-collages maakt?

Het prototype staat op Github zodat iedereen er mee kan klooien en het kan verbeteren. Cyril werkt nu aan een app – je kan je opgeven voor early access.


Must use

Notion bestaat al een tijd, maar is nu gratis voor privégebruik 🎉. Een goed excuus om een zondagmiddagje te rommelen met deze tool. Wie weet vervangt-ie je apps voor to do’s, notes, project management, wiki’s en reading lists.Jeroen Disch is design director bij digitaal ontwerpbureau Bravoure. Daarvoor was hij design lead bij GRRR, ontwerper bij Lava en Edenspiekermann. Hij geeft geregeld gastlessen, is mentor bij de BNO en schrijft een nieuwsbrief over digital design: Halfvet.