#Artikelen

02.11.2022

Extravet #24

Een vlammend betoog over de ideeën van Nina Simon, de update van het logo van Citroën en de ultieme manier om brand guidelines online vast te leggen. Jeroen Disch over items die hem de afgelopen maand het meest zijn opgevallen.


Must read

Foto: Liam McGarry (Unsplash)

Mijn collega Matthijs Tielman schreef een vlammend betoog over de ideeën van Nina Simon. Simon stelt dat musea zich radicaal moeten openstellen om een sterkere band met hun publiek op te bouwen. Must read voor iedereen die bij/voor musea werkt.


Must see

 
 

 

Citroën heeft haar logo geüpdatet, in lijn met het originele logo uit 1919. Prachtig gedaan en een goed voorbeeld van merkevolutie.


Must use

Beeld: logo Brandpad

Al jaren ben ik op zoek naar de ultieme manier om brand guidelines online vast te leggen. Vaak wordt van een manual een pdf gebakken, maar dat heeft veel nadelen: je kunt er geen bewegend beeld in kwijt, het bevat geen asset library om te downloaden en een update plaatsen betekent dat je iedereen een nieuwe pdf moet sturen.


Eén centrale online omgeving zou ideaal zijn. Maar wat is de beste tool? Ik heb verschillende diensten bekeken en getest, waaronder: Corebook, Zeroheight, Kabood, Lingo en Brandbook.

Geen van allen beviel 100%. Of te uitgebreid, of te beperkt, of teveel op asset management gericht, of te duur. Uiteindelijk ben ik uitgekomen bij… 🥁🥁🥁 Brandpad.

Het Noorse Brandpad is gemaakt door ontwerpers voor ontwerpers. En dat voel je. Veel vrijheid om het ontwerp naar je hand te zetten en een team van betrokken ontwikkelaars die wensen van gebruikers verwerken in nieuwe features. Nog meer pluspunten:


  • Global settings voor styling

  • Zelf blokken toevoegen of template gebruiken

  • Custom fonts

  • Auto-convert RGB naar CMYK

  • Downloaden van assets (zoals logo’s)

  • Openbare link of achter wachtwoord


Check ook het interview dat The Brand Identity met Nicklas Haslestad van Brandpad had.

Ik ben er dus uit! Nu zo snel mogelijk toepassen in een identity-project.

Hoewel… Er is een veelbelovende, vergelijkbare dienst op komst die al een tijdje wordt aangekondigd, maar nog niet live is: Standards. Ik heb me opgegeven voor de waitlist, dus wie weet stap ik over een tijdje weer over :)


Jeroen Disch is design director bij digitaal ontwerpbureau Bravoure. Daarvoor was hij design lead bij GRRR, ontwerper bij Lava en Edenspiekermann. Hij geeft gastlessen en schrijft een nieuwsbrief over digital design: Halfvet.