#Artikelen

13.10.2020

Extravet #5

Innovaties omtrent font licenties, getweakte snap lenses en je iPhone als webcam. Jeroen Disch schrijft in zijn column Extravet over de dingen die hem de afgelopen maand zijn opgevallen.


Must read

Je hebt typefoundries die hun lettertypes in de spotlight zetten en zelf op de achtergrond blijven, en je hebt typefoundries die evenveel karakter in hun characters steken als in hun eigen branding. Het Zwitserse Dinamo valt definitely in de tweede categorie.

Ze maken niet alleen ruige typefaces (zoals de klassieker Favorit), maar vernieuwen ook op het gebied van variable fonts, trial fonts, tutorials, AR face masks, hardware goodies en een website vol gekkigheid. Hun nieuwste innovatie: font licenties.

Doorgaans is de prijs van een lettertype gebaseerd op het aantal computers waarop het geïnstalleerd wordt. Dat kan betekenen dat bijv. een groot autobedrijf met een kleine ontwerpafdeling minder betaalt dan een culturele instelling waar veel medewerkers met het lettertype werken. Dinamo vindt dat unfair en neemt nu afscheid van het usage based model en introduceert een value based model.

De prijs van een lettertype wordt niet meer gebaseerd op hoeveel medewerkers met het font gaan werken, maar op het totaal aantal medewerkers van het bedrijf. Dat geldt ook voor webversies: het aantal maandelijkse pageviews maakt niet meer uit; alleen bedrijfsgrootte telt. En dat is goed nieuws voor freelancers, kleine ontwerpstudio’s en culturele instellingen. Hopelijk volgen andere typefoundries dit voorbeeld!

Odoo CMS - een grote afbeelding

Beeld: Jeroen Disch


Must see

Deze guy tweakte een Snap lens waardoor in video calls z'n gestures worden ondersteund door teksten in comic-book style.


Must use

Camo gebruikt de highres camera van je telefoon voor video calls. Ik werk er nu een paar weken mee en het bevalt goed: je beeld is kristalhelder en je kunt je camera overal neerzetten. Het enige nadeel is dat Camo (nog) niet werkt in Slack. 

 


Jeroen Disch is design director bij digitaal ontwerpbureau Bravoure. Daarvoor was hij design lead bij GRRR, ontwerper bij Lava en Edenspiekermann. Hij geeft geregeld gastlessen, is mentor bij de BNO en schrijft een nieuwsbrief over digital design: Halfvet.