#Artikelen

18.03.2022

Leiderschap in een creatieve wereld #1

Column van Ries Meertens over leiderschap. Dit keer: leiderschap, wat is dat?


Tekst door Ries Meertens.


Of je nu bureaupartner, éénpitter of medewerker bent, leiderschap is iets waar we allemaal mee te maken hebben. Het is echter niet iets waar de meesten van ons bewust mee bezig zijn. Samen met de BNO wil ik daar graag verandering in brengen. Mede op basis van jouw inbreng schrijf ik een column om tot inzichten te komen over dit alomvattende onderwerp, zodat jij meer grip krijgt op jouw leiderschap.


Leiderschap, wat is dat?

Onlangs had ik met het partnerteam van een ontwerpbureau een discussie over leiderschap. Ik vroeg hen te schetsen hoe zij leiderschap zagen. Een van hen maakte een plaatje van een groep mensen en plaatste de leider buiten dat groepje, als degene die richting gaf aan het team. Een andere partner tekende een groep met de leider in hun midden en zag de leider als iemand die samen met het team richting gaf.

Interessant om deze twee uitersten zo naast elkaar te zien. Het is belangrijk om naast de verschillen ook de overeenkomsten tussen deze visies te beschouwen. Want wat is leiderschap en wat is daarvoor nodig? Wanneer je het hebt over leiderschap is er sprake van een relatie tussen meerdere personen (en met meerdere personen bedoel ik letterlijk: meer dan één), waarbij een van hen in bepaalde situaties een bepalende rol inneemt. De invulling van die rol kan op verschillende manieren, zoals uit het voorbeeldje blijkt.


Iedereen heeft ermee te maken

Leiderschap is iets waar we allemaal mee te maken hebben, of je nu vakkenvuller, manager, zwerver, architect of ontwerper, eenpitter, medewerker of bureaupartner bent. Leiderschap heeft invloed op de inhoud en aanpak van je werk en wat je daarmee wilt bereiken. Het is een complex en zeer gelaagd thema.

Daarom wil ik met jullie de komende maanden een dialoog over leiderschap aangaan, met als doel om bewustzijn te prikkelen en inzicht te verkrijgen over dit alomvattende onderwerp. Op basis van jouw inbreng, ervaring, reflecties, vragen en mijn eigen ervaring ga ik hierover maandelijks een column schrijven.


Wat vind jij?

Hoe zou jij leiderschap definiëren?


Leiderschap is:


  • De kar trekken

  • Samen doelen realiseren

  • Mensen motiveren

  • Brandjes blussen


In de komende blogs zal ik deze en de ingebrachte inzichten nader uitdiepen.