#Artikelen

18.05.2022

Leiderschap in een creatieve wereld #2

Column van Ries Meertens over leiderschap. Dit keer over samen doelen realiseren.


Tekst door Ries Meertens.


Of je nu bureaupartner, éénpitter of medewerker bent, leiderschap is iets waar we allemaal mee te maken hebben. Het is echter niet iets waar de meesten van ons bewust mee bezig zijn. Samen met de BNO wil ik daar graag verandering in brengen. Mede op basis van jouw inbreng schrijf ik een column om tot inzichten te komen over dit alomvattende onderwerp, zodat jij meer grip krijgt op jouw leiderschap.


Gezamenlijk realiseren

Enkele weken geleden plaatste ik op LinkedIn een poll over leiderschap. De vraag in deze poll was hoe er naar leiderschap wordt gekeken en er waren vier opties om uit te kiezen:

  • De kar trekken

  • Samen doelen realiseren

  • Mensen motiveren

  • Brandjes blussen

Er werd vooral gestemd op ‘samen doelen bereiken’ (64%) en ‘mensen motiveren’ (32%). Laten we maar aannemen dat men het ‘gezamenlijk realiseren van doelen’ inderdaad ziet als het belangrijkste aspect van leiderschap. Wat betekent dat nu eigenlijk?


Afvinken

Je kunt heel wat uit zo'n kort zinnetje halen. Het woord ‘samen’ geeft aan dat er sprake is van meerdere betrokken personen. Hebben deze personen dan ook samen nagedacht over deze doelen? Of heeft de leider doelen bedacht, waar meerdere mensen vervolgens samen voor (zouden moeten) gaan? In mijn praktijk zie ik meestal het laatste.

Vervolgens kun je je afvragen wat een doel is. Wat mij betreft is dat iets wat je in de toekomst wil bereiken. Dat kan om een hoger doel gaan, zoals deze: ‘met onze ontwerpen willen wij bijdragen aan een mooiere en betere wereld’.  Daarnaast kun je ook praktische en meetbare doelen hebben, bijvoorbeeld: ‘over drie jaar willen wij X projecten in markt Y hebben afgerond'.

Wat mij betreft hoeft een doel niet zo SMART te zijn, maar iets concreets dat je op zeker moment kunt afvinken werkt wel prettig. Dan kun je namelijk ook echt zeggen dat je een doel hebt bereikt, of dat je goed onderweg bent.


De echte leider

Gaat leiderschap dan werkelijk over het gezamenlijk bereiken of nastreven van doelen? Het gaat in elk geval over de toekomst, doelen stellen, doelen bereiken en iets samen doen.

Kijkend naar het bovenstaande, naar literatuur over leiderschap en leiders in de ontwerp- en architectenwereld, zie ik een aantal kenmerken van de leider steeds weer terugkomen.

De echte leider, naar mijn idee:

  • Geeft richting aan het bedrijf;

  • Krijgt of neemt mensen daarin mee;

  • Ontwikkelt nieuwe initiatieven;

  • Kan loslaten en aan anderen overlaten.


Reageer!

Herken jij deze punten of heb je andere of aanvullende inzichten? Laat je reactie achter de op de LinkedIn-pagina van de BNO.

In de komende blogs zal ik deze en de ingebrachte inzichten nader uitdiepen.