#Artikelen

30.10.2020

Live & Tell: Corps ontwerpers

Een rubriek waarin we een bureau interviewen dat een jubileum viert. Dit keer Corps ontwerpers.


Van harte gefeliciteerd, met welke jubilaris hebben we te maken?

Corps Ontwerpers. 30 jaar is voor ons niet alleen een jubileum, maar ook een belangrijke mijlpaal. Drie medewerkers: Jennifer Aufenanger, Tjarda Hilarius en Marcel Bosch zijn de nieuwe eigenaren van het bureau. Nico Mondt geeft na 30 jaar het stokje door.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Marcel Bosch, Jennifer Aufenanger, Nico Mondt, Tjarda Hilarius / Fotograaf: Piet Gispen

Na zoveel jaar kunnen jullie vast een fantastische anekdote uit de mouw schudden?

We hebben ooit met een stand gestaan op de Londense Design Show. Daar hebben we voornamelijk veel visitekaartjes uitgedeeld. Dat had een leuk effect: bij terugkomst werden we voor een kennismakingsgesprek uitgenodigd door Rolls Royce. Men was zeer onder de indruk van ons werk. Echter, gaande het gesprek werd op subtiele wijze duidelijk gemaakt dat we RR wel als zo’n eervolle opdrachtgever dienden te beschouwen, dat men ervan uitging geen rekeningen te ontvangen. Onze suggestie om in natura (een glimmende bolide) betaald te worden bleek geen onderdeel van de Engelse humor.

Odoo CMS - een grote afbeelding

OnderwijsTraineeship-poster, onderdeel van een campagne om meer academici op te leiden tot docent

Wat was een belangrijk keerpunt of hoogtepunt in jullie carrière, en waarom?

Een bijzondere opdracht waar we met veel voldoening op terug kijken was de vormgeving van het drukwerk (programmaboekjes, uitnodigingen etc.) voor de inhuldiging van Willem-Alexander. Vanaf het begin werden we er nauw bij betrokken. Je kan je voorstellen dat er heel wat instanties meekijken en de teksten willen nalezen. 

Op Marktplaats vlogen de prijzen van de gedrukte items alle kanten op. Verzamelaars bleven elkaar overbieden. We hadden van alle onderdelen een flink stapeltje presentexemplaren gekregen; we hebben ons maar niet laten verleiden om van de rage te profiteren. Een mooie verrassing achteraf: we werden uitgenodigd in de Eerste Kamer, waar we een koninklijke onderscheiding ontvingen voor onze bijdrage.

Odoo CMS - een grote afbeelding

e complete huisstijl van de Eerste Kamer: de typografie van het logo, de correspondentieset,

Kun je ook een lastig moment of dieptepunt noemen, en wat hebben jullie daarvan geleerd?

Dieptepunt was ongetwijfeld de bankencrisis die in 2008 begon. Opdrachtgevers waren vaak gedwongen drastisch op vormgeving te bezuinigen. Veel bureaus in de Haagse regio legden het loodje. Dankzij toegewijde medewerkers én trouwe klanten hebben we het hoofd boven water kunnen houden. De voornaamste les die we hebben geleerd was: doe waar je goed in bent en laat je niet verleiden tot bijzaken. Ontwerpen dus! Dat is ook wat we het liefst doen.


Op welk project zijn jullie het meest trots, en waarom?

De huisstijlen die we hebben gemaakt. De Brandweer is daarvan het meest sprekende voorbeeld. Tijdens het ontwikkelen van de huisstijl was Corps gevestigd op de hoek van de Anna Paulownastraat. Dankzij de Brandweer één van de straten zonder verkeersdrempels. De brandweerwagens raasden er een paar keer per dag doorheen. Kostelijk als je huisstijlontwerp met loeiende sirenes wordt aangekondigd.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Wat doen jullie om dit jubileum te vieren?

We hebben een boek gemaakt: 'Corps 30'. Naast een selectie van het werk van de afgelopen 30 jaar, staan er nog 10 andere verhalen in met het cijfer 30 als onderwerp. Formaat is ook 30 bij 30 cm. We waren van plan 30 oud-medewerkers uit te nodigen bij de presentatie. Maar ja, corona... We stellen het nu maar even uit, misschien gaan we iets live streamen. (Het boek 'Corps 30' is te bestellen via ontwerp@corps.com, red.)


Hebben jullie ook een jubileum te vieren? Laat het ons weten! Stuur een email naar website@bno.nl. De ondergrens voor het jubileum is 10 jaar.