#Artikelen

24.11.2020

Live & Tell: Today

Een rubriek waarin we een bureau interviewen dat een jubileum viert. Dit keer het 10-jarig jubileum van full-service ontwerpbureau Today.


Van harte gefeliciteerd, met welke jubilaris hebben we te maken?

Dank je wel! We zijn super blij met ons 10-jarige jubileum. Mocht je ons niet kennen, wij zijn Today, een full-service ontwerpbureau voor merken. We ontwikkelen, onderhouden en vernieuwen merken en identiteiten voor een breed spectrum van opdrachtgevers. We werken met ons team van 13 vanuit de Werkspoorkathedraal, dé creatieve hotspot van Utrecht.

Onze rol als bureau is heel breed. Zo helpen we om doelgroepen te bereiken door passende middelen en campagnes te ontwikkelen. Maar ook zijn we de partner op bestuurs en ‘C-level’ wanneer organisaties voor grote, soms disruptieve uitdagingen staan. We hebben korte lijnen, maar hoge latten en creatie is écht de motor van ons bureau.

Voorop staat dat het creatief team alle ruimte moet houden om de beste dingen te maken. Onze rol als directie is om het team te coachen, te inspireren en te verdiepen. Alle drie hebben we een creatieve achtergrond (en opleiding) en vinden we de creatieve kwaliteit het belangrijkste dat we onze klanten leveren.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Robbert Smit, Wouter Friso en Bob Derksen

Na zoveel jaar kunnen jullie vast een fantastische anekdote uit de mouw schudden?

Derksen: "Mooie vraag! Naast ooit een vervelende inbraak in onze oude studio, was er toch ook een duidelijke f*ck up in de beginperiode. We stapten over naar een andere server en alles moest gemigreerd worden. Daarvoor hadden we via via een handig 'mannetje' gevonden die zei dat hij het kon. Uiteindelijk bleek hij onze oude server compleet geformatteerd te hebben… Alles weg. Met veel heel veel pijn en moeite hebben we toen nog de belangrijkste bestanden kunnen terughalen, maar een paar dingen zijn uit de beginperiode ook verloren gegaan. Gelukkig hebben we nu alles driedubbel geback-upt." 


Wat was een belangrijk keerpunt of hoogtepunt in jullie carrière, en waarom?

Smit: "Er zijn zoveel mooie momenten op te noemen, maar onze eigen producties kenmerken het bureau en gaven ons een vliegende start, zoals het Vulkanenboek, waar we vulkaanas van de uitgebarsten IJslandse vulkaan in hadden verwerkt, en ons inktvisseninktproject: boekjes volledig gedrukt met inktvisinkt dat we zelf in Scheveningen uit inktvissen hebben gehaald. Door die projecten realiseerden we ons weer wat je teweegbrengt met een goed creatief concept."

Derksen: "Met het hele team in de trein naar Berlijn om onze eerste Red Dot op te halen. Dat was echt een mijlpaal. Een weekend vol feest, afgesloten met trots. Iconisch in de ontwikkeling en ambities van Today én in ons collectief teamgeheugen ☺."

Friso: "En kunnen we dan gelijk ook onze eerste ADCN-lamp noemen? Die gewonnen prijzen en hoge plekken in de jaarlijkse bureaurankings laten zien dat we gezien en erkend worden."

Smit: "Die prijzen willen we blijven winnen! Dat moet onderdeel zijn van de mooie reis vol ontdekkingen die we samen met ons team blijven maken."

Odoo CMS - een grote afbeelding

marktleider op het gebied van slimme parkeeroplossingen

Kunnen jullie ook een lastig moment of dieptepunt noemen, en wat hebben jullie daarvan geleerd?

Friso: "Als ontwerpbureau ben je natuurlijk altijd bewust bezig met je reputatie en imago, maar het is niet altijd feest. Naast de 'highest-highs' zoals awards, nieuwe klanten en recent de selectie voor FD Gazellen 2020, zijn er ook de 'lowest-lows'.

Wat ons op een gegeven moment wel heeft gevormd zijn pitches en hoe we daarmee om gaan. Bij elke pitch of bureau oriëntatie moet je je beste beentje voorzetten, anders heeft het geen zin om mee te doen was onze gedachte. In het verleden gaven we in creatieve pitches écht alles wat we hadden. We wonnen natuurlijk wel eens. Maar het gebeurde ook dat we drie pitches op rij verloren. Daar word je niet echt gelukkig van en dat voelde ook echt als een grote energiedrainage voor onszelf en ons team. Je hebt zo veel werk verzet en toch word je niet gekozen.

Toen hebben we even goed stil gestaan bij wat we aan het doen zijn. Waar ligt het nu aan? De pitches voelden soms te veel als een schot hagel, dan ben je echt overgeleverd aan de grillen van een opdrachtgever. We hebben toen besloten om voor onszelf een pitch-policy op te stellen waar we wél happy van worden. Onder die voorwaarden doen we nu mee en anders niet."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Op welk project zijn jullie het meest trots, en waarom?

Derksen: "Lastig om er ééntje te benoemen. In ieder project zit natuurlijk een trotsheid na een intensieve periode van samenwerking met de opdrachtgever. Dat kan gaan om een rebranding van een corporate merk waar we de merkessentie proberen te doorgronden en visueel tot leven laten komen. Of juist een tastbare campagne van een museum met een duidelijke boodschap en veel creatieve vrijheid.  

In het eerste geval ben ik trots op het merk Studiekeuze123. Een website en initiatief van het ministerie van OCW om studenten stap voor stap te helpen bij het kiezen van een nieuwe studie. Op de website vinden studenten verschillende tools die hen helpen bij het maken van een studiekeuze, zoals objectieve informatie, maar ook interessetesten of een oriëntatiemeter. Al deze tools en de verschillende onderwerpen hebben wij een eigen visualisatie gegeven, om ze meer tot leven te brengen.

Design bepaalt voor een groot deel hoe de doelgroep een merk beleeft. Hierin kregen we alle ruimte en vrijheid om een mooi merk te bouwen in alle brand assets zoals fotografie, illustratie, infographic, animatie, content design en een award winning website (drie keer Lovie Award 2019 voor best user experience design).

Odoo CMS - een grote afbeelding

website die toekomstige studenten helpt bij het kiezen van een nieuwe studie

In het tweede geval: de mooie campagne die we ontwikkeld hebben voor het Speelklok Museum in Utrecht. Die vroegen aan ons om een campagnebeeld te ontwikkelen voor een nieuwe tentoonstelling ‘Robots love music’. In dit campagnebeeld moesten robots, liefde en muziek samenkomen.

Museum Speelklok bezit een grote collectie automatisch spelende muziekinstrumenten. De tentoonstelling draaide om de menselijke, muzikale kant van robots. De key visual die we ontwikkelden voor de campagne, is zeer breed ingezet, die bestond uit een eigen gemaakt robot masker. Zo hebben we het logo uit de campagne verwerkt tot opvouwbare maskers, die in de etalages van alle winkels in de buurt van het museum te zien waren en door kinderen in elkaar gezet kon worden. Utrecht was vol met die maskers, een enorm succes dat leidde tot 35% meer bezoekers voor het museum."

Odoo CMS - een grote afbeelding

de internationale tentoonstelling 'Robots Love Music' in het Museum Speelklok te Utrecht

Wat doen jullie om dit jubileum te vieren?

Smit: "Today bestond in 2020 precies 10 jaar. We hadden aan het begin van het jaar grootse plannen om een knalfeest te geven op 10-10-2020. Onze prachtige nieuwe studio had nog weinig mensen gezien. Genoeg reden dus voor een feest.

Na maart kwam wel het besef dat het feest voorlopig geen doorgang kon vinden. Gedurende het jaar hebben we wel een bescheiden Today 10 jaar campagne gelanceerd. Met interessante content om de feestvreugde met onze vakbroeders en zusters en klanten te delen. Maar ook mailings, social posts, kennisartikelen, persberichten en een jubileum filmpje ter promotie van ons 10 jarig bestaan.

Daarnaast hebben we ook dit jaar een mooie positie verworven in de FONK 100 en horen we tot het selecte gezelschap van de FD Gazellen Award 2020. Voor iedereen en ook voor ons is 2020 hoe dan ook een bewogen jaar. Het grootste event wat we dit jaar hebben bewerkstelligt is eigenlijk een gezond klantenportfolio voor 2021. De vooruitzichten zien er nu in ieder geval goed uit. Wat ons 10 jarig bestaan betreft zijn we gezien de situatie trots op waar we nu staan. Op naar de volgende 10!"


Hebben jullie ook een jubileum te vieren? Laat het ons weten! Stuur een email naar website@bno.nl. De ondergrens voor het jubileum is 10 jaar.