Live & Tell: Studio Modijefsky

Een rubriek waarin we een bureau interviewen dat een jubileum viert. Dit keer het 10-jarig jubileum van Studio Modijefsky.

Van harte gefeliciteerd, met welke jubilaris hebben we te maken?

Esther Stam (oprichter Studio Modijefsky): "In 2009 ben ik, in het centrum van Amsterdam, met Studio Modijefsky begonnen. Nu werken we inmiddels al tien jaar, met een internationaal team van interieurarchitecten, aan binnen- en buitenlandse projecten voor verschillende opdrachtgevers. De afgelopen jaren deden we projecten zoals Bar Botanique, Karavaan, het Blauwe Theehuis, Wolford Flagship Store Amsterdam, The Roast Room, Kanarie Club, The Commons, en ga zo maar door."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Esther Stam / Fotograaf: Maeve Stam

Na zoveel jaar kan je vast een fantastische anekdote uit je mouw schudden?

"Niet zozeer één anekdote, maar ik vind het heel bijzonder hoe wij, als internationale studio (met heel veel collega’s en ex-collega’s die al weer zijn uitgevlogen) zoveel humor, anekdotes en designfilosofieën delen. Hoe we bijvoorbeeld bepaalde dingen noemen of uitspraken van bouwers, in gebroken Engels, die bij ons inmiddels klassieke oneliners zijn geworden. Dat er een Modijefsky-esthetiek is voortgebracht, een manier van ontwerpen die we samen hebben ontwikkeld en herkenbaar is in onze interieurs. Ook vind ik het bijzonder dat er zo'n grote hoeveelheid aan talen bij ons wordt gesproken en culturen zich vermengen."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Wolford Flagship Store Amsterdam / Fotograaf: Maarten Willemstein

Wat was een belangrijk keerpunt of hoogtepunt in je carrière, en waarom?

"Een hoogtepunt was uiteraard de start van mijn eigen studio. Maar ook het ontwerp (in samenwerking met Frederik Molenschot) van mijn eerste restaurant 'VisaandeSchelde'.

Of de eerste keer dat we een project deden met de 3WO Horeca Groep en hoe dat uitgroeide tot een blijvende samenwerking waaruit nu al veertien cafés / restaurants zijn ontstaan.

Ik denk ook aan het project Weyers, onze eerste buitenlandse opdrachtgever met een veel grotere community of clients. En Wolford Stores, de eerste keer dat we een winkelketen, met twee winkels in Parijs, mochten ontwerpen.

Maar een echte mijlpaal is voor mij toch altijd het kerstdiner. Als we met het hele team aan tafel zitten dan kijk ik naar ze en dan ben ik ontzettend trots. Wat we ieder jaar hebben bereikt, het team en de onderlinge chemistry; het zijn allemaal bijzondere mensen, getalenteerd, uitgesproken, ambitieus en te gekke karakters." 

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Team Modijefsky / Fotograaf: Maeve Stam

Kun je ook een lastig moment of dieptepunt noemen, en wat  heb je daarvan geleerd?

"Ik kan zeker ook dieptepunten noemen. Bijvoorbeeld als er interieurs worden afgebroken waar je met veel ambitie en energie aan hebt gewerkt. Want als je plekken ontwerpt dan hoop je altijd dat het nieuwe klassiekers zullen worden in een stad, en dat ze er voor lange tijd zullen zijn. Dat mensen er herinneringen aan gaan hebben en dat er verhalen uit ontstaan.

Ook hebben anderhalf jaar geleden een collega verloren. Dat heeft een enorme impact gehad. Maar tegelijkertijd werd het duidelijk dat de mensen van ons team niet alleen ontwerpers zijn met een gedeelde passie voor interieur, maar dat ze ook veel voor elkaar en voor anderen kunnen betekenen. Het heeft ons misschien, als team en als mens, nog veel sterker gemaakt."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Bar Botanique Fotograaf: Maarten Willemstein

Op welk project ben je het meest trots, en waarom?

"Oeh, dit is een moeilijke vraag, want je bent altijd het meest enthousiast over het meest recente project.

Laten we zeggen dat ik over het algemeen het meeste trots ben op de projecten die begrippen zijn geworden in de stad. Bijvoorbeeld Bukowski, daar komen mensen uit andere wijken voor naar Amsterdam-Oost, ook al toen het nog niet zo'n hotspot was. Of Bar Botanique, ook inmiddels een begrip in Amsterdam. Daar is veel over geschreven en het is echt een 'destination' voor buitenlandse designers.

Maar ook de Roast Room, die we samen met Frederik Molenschot, hebben ontworpen. Daar zit zoveel ambacht en maatwerk in. Het hele interieur is bijna custom made, van de tegels tot de armaturen van de verlichting, van de constructie voor de biertanks tot aan de lange eettafels. Een prachtig resultaat van samenwerkingen met verschillende bijzondere makers, tegelfabrieken, metaalbewerkers en timmermannen.

Maar het Blauwe Theehuis vind ik ook een project om trots op te zijn. Veel Amsterdammers hadden hier een mening over en waren benieuwd wat we ervan gingen maken. Het is, middenin het beroemde Vondelpark, zo'n te gek iconisch gebouwtje, 
Het Blauwe Theehuis Fotograaf: Maarten Willemstein

echt een begrip in de stad en het voelde als een hele eer om hier een interieur en een buitenomgeving voor te ontwerpen en de plek weer in ere te herstellen.

Ook ben ik trots op de samenwerkingen met verschillende opdrachtgevers en uitvoerende partijen. Wij zijn als studio altijd enorm gedreven en we hebben vaak plannen waarbij het nodig is dat de opdrachtgever ons vertrouwt, en waarbij de uitvoerende partijen vaak worden uitgedaagd om buiten hun comfort zone te werken. We experimenteren met bestaande technieken en materialen om tot nieuwe ideeën qua afwerking, vormen, kleuren en uiteindelijk beleving te komen. We proberen bij ieder project echt alle potentie eruit te halen, en te werken met vakmensen die het ontwerp qua uitvoering naar het hoogste niveau kunnen tillen. Die dynamiek is zo waardevol in ons vak."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Eetcafé de Karavaan Fotograaf: Maarten Willemstein

Wat doen jullie om dit jubileum te vieren?

"Na 10 jaar Studio Modijefsky bedachten we dat we een boek wilden maken. Nu na 11 jaar is dat boek af. 512 pagina's waarin we Modijefsky hebben vastgelegd.

Foto: cover Studio Modijefsky Making Space
Je leest over onze ontwerpfilosofie, de 'tools' waarmee we tot een interieur komen. Over hoe we voor elke locatie een identiteit ontwikkelen waarmee in verschillende 'lagen' een verhaal wordt verteld. Over onze samenwerking met verschillende disciplines en ambachtsmensen. De magie van materialen en technieken, de werkplaatsen, echt hoe dingen worden gemaakt. Daarnaast zijn de projecten gefotografeerd op momenten dat ze bezocht werden door bezoekers en gasten en zie je het personeel in actie. Zo proef je echt de sfeer en zie je hoe er nieuwe verhalen ontstaan."
Hebben jullie ook een jubileum te vieren? Laat het ons weten! Stuur een email naar website@bno.nl. De ondergrens voor het jubileum is 10 jaar.