#Artikelen

21.12.2023

Train your Trade: Studio Josie

Een interview met Studio Josie, de ontwerpstudio van Josie van der Mark. Over haar ontwerppraktijk, over de training Grip op Ondernemerschap, en waarom acquisitie best leuk kan zijn.


Beeld: Josie van der Mark | Fotograaf: Diewke van den Heuvel

Vertel eens iets over jezelf. Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Josie, en ik ben empathisch, eigenwijs, heb oog voor detail, en maak het liefst esthetische dingen. Ook ben ik moeder, en binnen de muren van mijn huis een wannabe-barista, omdat ik eigenlijk gewoon hou van goede koffie.

Studio Josie is mijn one-woman-does-a-lot-ontwerpstudio. Als ontwerper geef ik kleur aan organisaties die bijdragen aan een betere wereld. Kleur speelt een belangrijke rol in mijn leven. Je kan het gebruiken om de dingen waar je in gelooft zichtbaarder te maken. Naast werk in opdracht maak ik ook mijn eigen illustraties en prints. Tijdens het werken luister ik trouwens vaak podcasts, mijn favoriete zijn documentaire podcasts met een menselijk verhaal zoals De plantage van onze voorouders.”   

Foto: De Creatieve Coalitie | Concept, identiteit en art direction:  Studio Josie | Fotografie: Marleen Kuipers

Hoe gaat het met je ontwerppraktijk?

“Oké! Naast mijn visuele stijl, draag ik ook inhoudelijk steeds meer uit waar ik voor sta. Ik merk dat ik hierdoor klanten aantrek die mijn waarden en kijk op de wereld delen. Dat vind ik heel tof en ik krijg er erg veel energie van. Soms voelt het wel een beetje alsof ik mijn bedrijf weer opnieuw in de markt moet zetten, en mensen mij opnieuw moeten leren kennen. Ergens is dat heel leuk, maar heeft ook iets onzekers.” 



“De behoefte groeide om meer controle te hebben over mijn opdrachten.”


–  Josie van der Mark, Studio Josie


Waarom heb je de training Grip op Ondernemerschap gevolgd? Welke inzichten heb je gekregen?

Ik vond mezelf te passief. Meestal wachtte ik gewoon af wat er aan werk mijn kant op zou komen. Dat werkte prima de eerste jaren na het starten van mijn studio. Maar sinds de geboorte van mijn zoontje groeide de behoefte om meer controle te hebben over mijn opdrachten. Ook wil ik graag actiever bijdragen aan onze maatschappij door te helpen mooie en krachtige verhalen zichtbaarder te maken.

Het belangrijkste inzicht dat voortkwam uit de training Grip op Ondernemerschap is dat acquisitie eigenlijk best leuk kan zijn. Enthousiasme werkt aanstekelijk, en die gedachte helpt mij bij het doen van acquisitie. Daarnaast besef ik me nog meer hoe belangrijk het is mijn zakelijke relaties goed te onderhouden, en dat je dit helemaal op je eigen manier moet doen.”

Illustraties: Studio Josie

Ga je nog meer BNO-trainingen volgen?

Misschien in de toekomst, maar voor nu ben ik nog volop bezig met de input van de training Grip op Ondernemerschap. Ik begin steeds meer plezier te krijgen in acquisitie en het zenden van mijn verhaal. Een training die me helpt bij het structureren van mijn werkprocessen zou wellicht een mooie volgende stap zijn.”

Beeld: Structuurnota Hogeschool Utrecht | Ontwerp: Studio Josie

Wat kan je de BNO nog meer voor je betekenen?

“Op dit moment ben ik meer een volger en lees ik vooral de BNO-nieuwsbrief Dd News. Ik vind het fijn om op die manier een beetje op de hoogte te blijven van wat er speelt.” 


Over de training Grip op Ondernemerschap

Het ondernemerschap gaat gepaard met vele uitdagingen. Voor creatieve professionals die hun bureau zien groeien, is het cruciaal om de zakelijke kant van hun ontwerppraktijk te omarmen. Onze training biedt een toegankelijke benadering waarin alle facetten van (creatief) ondernemerschap worden belicht.

Stap uit de training met direct toepasbare kennis en een handig werksjabloon waarmee je op een praktische en concrete manier volledige grip krijgt op jouw ondernemerschap. De training wordt verzorgd door Ries Meertens (Coaching Creative Companies).