#Artikelen

20.10.2022

Welkom 4F.STUDIO!

Een rubriek waarin wij een nieuw BNO-lid interviewen. Dit keer de multidisciplinaire ontwerpstudio 4F.STUDIO van Joshua Kelly en Kim van den Belt.


Naam: Joshua Kelly & Kim van den Belt
Naam studio: 4F.STUDIO
Disciplines: multidisciplinair


Waar werken jullie momenteel aan?

Wij werken momenteel aan de Microbial Garden. Dit project gaat over het zoeken naar duurzame en kosteneffectieve oplossingen voor voedselproductie die zijn geïnspireerd op de beproefde technieken van de microbiële machines van de aarde van de afgelopen 3,5 miljard jaar. Van voedselproducten tot bioreactoren, van het kweken van algen tot bacteriële fermentatie, alles onderzoeken we om verantwoorde consumptie- en productieprocessen te bewerkstelligen.

Foto: de Microbial Garden

Waar zijn jullie het meest trots op? 

“We zijn het meest trots op het CK3-project , dat staat voor Circulaire Korte Keten Kas. Het wordt uitgevoerd op de plek waar vroeger de eerste tuinbouwschool van Nederland stond. De eens zo beroemde school is nu overwoekerd en in een staat van verval. De locatie, die nu deel uitmaakt van de UNESCO-werelderfgoedlijst, herbergt veel interessante personages en lokale ondernemers, die allemaal bezig zijn bij te dragen aan de vitaliteit van de plek. 

Tijdens het onderzoeksproces hebben we elke mogelijke configuratie van de kas verkend: van walipini's tot Chinese kassen en helemaal tot aan zeepbel-geïsoleerde constructies. Onze conclusie was dat de toekomst van de kassen onzeker is. In deze tijd, met stijgende gas- en materiaalkosten, zijn kassen ongelooflijk duur om te gebruiken. Om de industrie te laten overleven, hebben we antwoorden nodig over hoe we de natuurlijke omgeving, de seizoenen en het enige dat gratis is in Nederland – namelijk de zon – beter kunnen benutten.”

Foto: het CK3-project 

Hoe hebben jullie ons gevonden? 

“Carolijn Slottje en Nienke Heijes, beide actief bij het BNO-regioplatform BNO Noord, hebben ons getipt. Zij hebben goede ervaringen met de BNO, en vertelden ons over alle voordelen die het lidmaatschap met zich meebrengt.”


Wat kunnen we op dit moment voor jullie betekenen? 

“Wij willen graag op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen binnen ‘ontwerpend’ Nederland. Daarnaast is het praktisch om toegang te hebben tot verschillende documenten, zoals bijvoorbeeld de algemene voorwaarden en juridische dossiers. Het is fijn om bij een platform aangesloten te zijn dat ontwerpers begeleid en ondersteunt.”

Beeld: Bioreactor 4k render van The Lighthouse, te zien op Manifestations op de Dutch Design Week 2022

Waar kunnen we jullie binnenkort zien? 

“Bij Manifestations op de Dutch Design Week (in het Veemgebouw, StrijpS), van 22 oktober tot 30 oktober 2022. Kom langs!”