#Artikelen

24.08.2021

Welkom Daan Rietbergen

Een rubriek waarin wij een nieuw BNO-lid interviewen. Dit keer grafisch ontwerper en typograaf Daan Rietbergen.


Naam: Daan Rietbergen
Naam studio: Daan Rietbergen
Leeftijd: 32
Disciplines: grafisch ontwerp en typografie


Waar werk je momenteel aan?

"Een wereldwijde campagne voor een online webshop, die binnenkort te zien is in steden als Shanghai, Tokyo, London en New York."


Waar ben je het meest trots op?

"Ongeveer twee maanden geleden heb ik mijn eerste boek 'Nespor Type Specimen' uitgebracht. Het is een overzicht van mijn typografische project 'Nespor'. Het boek laat goed zien wie ik ben als ontwerper; van het ontwerpen van letters op basis van een grid en bepaalde regels, naar het handmatige vertalen van de vormen op papier, tot het maken van grote muurschilderingen in de openbare ruimte. 

Het geeft een heerlijk gevoel om een boek zelf uit te geven en te ontwerpen, omdat je dan geen concessies hoeft te doen. Daarnaast is de 'Amsterdam Sinfonietta' posterserie die ik heb ontworpen toen ik bij Studio Dumbar werkte ook nog altijd iets waar ik trots op ben. Het ontwerpen van die posters heeft me ook wel helpen vormen tot de ontwerper die ik nu ben, denk ik."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Nespor Type Specimen


Hoe heb je ons gevonden?

"Ik ken de BNO al een tijd omdat ik bij Studio Dumbar heb gewerkt van 2014 tot 2019. Die waren lid, daar kreeg ik onder andere Dude magazine. Studio Dumbar ook een keer te gast geweest als spreker in Utrecht op een BNO-avond waar ik bij was. Daarnaast is mijn vriendin Korinna van Balkom – zij is grafisch ontwerper en illustrator – vorig jaar lid geworden."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Amsterdam Sinfonietta


Wat kunnen we op dit moment voor je betekenen?

"Ik heb al veel gehad aan de voorbeeldoffertes die op de website te downloaden zijn. Ik dacht dat ik mijn offertes zelf al redelijk goed had dichtgetimmerd, maar ik ben de laatste tijd bezig voor grote internationale klanten waardoor ik toch even wat meer zekerheid wilde. Ik heb ook al kort contact gehad met jullie juridische afdeling voor een paar vragen met betrekking tot bovenstaande."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Daan op zijn werkplek


Waar kunnen we je binnenkort zien?

Ik geef binnenkort een online lecture op het Typomania Moscow International Festival en in november een lecture tijdens het Graphic Design Festival Schotland. Daarnaast ben ik in oktober op Instagram te zien in de 'InHouse Series' van Margot Lévêque en is er in dezelfde maand een 3sec.Gallery van mij op Graphic Matters in Breda.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Typografisch project Nespor