#Artikelen

23.11.2023

Welkom Futurall

Nieuw BNO-lid Futurall is een social en experience design studio opgericht door Eva Oosterlaken en de Britse ontwerper Finn. Zij delen een unieke benadering voor het collectief ontwerpen van de toekomst.


Naam: Eva Oosterlaken en Finn Strivens

Naam studio: Futurall

Leeftijd: 27

Discipline(s): social design en experience design


De studio bestaat uit een samenwerking met Finn, een ontwerper in Engeland. Hoe is jullie samenwerking tot stand gekomen? 

Eva Oosterlaken: “Finn en ik hebben elkaar leren kennen in Londen tijdens de master Global Innovation Design aan de Royal College of Art en Imperial College London. Finn onderzocht hoe je met toekomstdenken en verbeelding een dialoog kunt aangaan tussen wetenschap en samenleving over grondstoffenwinning in de ruimte.

Tegelijkertijd verdiepte ik me in het creëren van meer ruimte voor eigen inbreng, creativiteit en zeggenschap in de samenleving. Ondanks de uiteenlopende onderwerpen konden we elkaar vinden in de benadering, waarbij beide projecten de vraag stelden: hoe kunnen we de toekomst ontwerpen als collectief? Dat was het begin van onze studio, Futurall.” 


Waar werken jullie momenteel aan?

Eva Oosterlaken: “Op dit moment werken we aan uiteenlopende toekomstvraagstukken, zowel op kleine als grote schaal. We assisteren verschillende partijen bij het in kaart brengen van de toekomst. Zo bieden we bijvoorbeeld ondersteuning aan een architectenbureau bij het ontwikkelen van een visie op bio-based bouwen, en helpen we een publiek energiebedrijf in het Verenigd Koninkrijk bij het analyseren van de maatschappelijke kwetsbaarheid tijdens de energietransitie.”

Foto: The People Make Poplar expositie en workshops voor jongeren in Poplar, Londen

We zijn ook bezig met het verkennen van twee nieuwe projectdomeinen: (1) Hoe kunnen we gezamenlijk een zorgsysteem voorstellen dat empathischer is, vooral gericht op de Queer-gemeenschap? En (2) Hoe kunnen we de samenleving actief betrekken bij klimaatvraagstukken op een transformerende manier, in plaats van alleen gericht te zijn op oplossingen? Spreekt dit je aan, dan komen we graag in contact met je!”


Waar zijn jullie het meest trots op?

Eva Oosterlaken: We zijn het meest trots op de projecten die ruimte creëren voor interactie, empathie, speelsheid en spontaniteit. Zoals de multimedia installatie The Changemaker’s Guide op het Ketelhuisplein van Dutch Design Week vorig jaar.

Foto: Changemaker Labs, workshop en expositie tijdens InterCHANGES, Dutch Design Week

Daar ontstonden betekenisvolle, spontane gesprekken tussen mensen over hoe ze de wereld zouden kunnen veranderen. Of toen we met het interactieve onderzoek Data Dialogues beleidsmakers uitdaagden om zich echt in te leven in de perspectieven van burgers, om zo tot een inclusief gezondheidsdata-beleid te komen.


Hoe heb je de BNO gevonden?

Eva Oosterlaken: Onlangs heb ik meegedaan aan de BNO Start crash course All Eyes on You die startende ontwerpers helpt met o.a. positionering. Die zag ik voorbij komen op LinkedIn. Inmiddels weet ik dat de BNO veel meer doet voor Nederlandse ontwerpers.


Wat is het eerste wat we voor jullie kunnen betekenen? 

Eva Oosterlaken: Wij werken graag samen met culturele- en kennisinstituten en andere ontwerpers. Het brede netwerk van de BNO kan ons helpen om daarmee in contact te komen.

Foto: Data Dialogues, interactief onderzoeksrapport voor Nesta en Digital Health & Care Scotland 

Waar kunnen we jullie binnenkort zien?

Eva Oosterlaken: “Onlangs waren we te tijdens Dutch Design Week te zien bij InterCHANGES met de Changemaker Labs. Volg ons op Instagram of LinkedIn om up to date te blijven over onze projecten en publieke workshops.”