#Artikelen

16.02.2023

Welkom Laura Luchtman!

Een rubriek waarin wij een nieuw BNO-lid interviewen. Dit keer de ontwerpstudio Kukka van Laura Luchtman.


Naam: Laura Luchtman

Naam studio: Kukka

Disciplines: Textile & Surface Design

Portretfotograaf: Iris Tempelaar


Waar werk je momenteel aan?

“Momenteel werk ik aan een op maat ontworpen vloerkleed voor een particuliere opdrachtgever. Ik heb één van mijn Chromarama wandtapijten vertaald naar een grafisch, kleurrijk karpet, en het ontwerp verder laten inspireren door de ornamenten in de woning uit 1912 waarvoor het karpet is ontworpen.

Het karpet is momenteel in productie en over een aantal weken zien we het resultaat. Ik kan niet wachten! Verder heb ik net een serie Riso prints gemaakt, voor in mijn binnenkort te lanceren webshop.”

Foto: Chromarama II. Fotograaf: Studio van Soes | Foto: Chromarama wandtapijten. Fotograaf: Roza Schous 

Waar ben je het meest trots op?

“Ik kan mooie dingen noemen die ik bereikt heb met mijn studio, zoals een Tedx Talk, internationale exposities, een wereldprimeur met het merk Puma en nominaties voor design awards. Eigenlijk ben ik het meest trots op hoe ik, ondanks dat ik niet een gebruikelijk pad heb bewandeld als ontwerper, ben gekomen waar ik nu ben.

Ik heb geen academische achtergrond en ik heb na mijn afstuderen jarenlang in loondienst gewerkt, voordat ik mijn eigen studio begon. Hierdoor val je als startend zelfstandig ontwerper vaak buiten de boot aangezien veel stimuleringsinitiatieven gericht zijn op de recent afgestudeerde- of startende ontwerper. Mijn ontwikkeling heeft heel organisch plaatsgevonden, met hier en daar wat omwegen. Ik ben nu heel blij met waar ik ben en weet waar ik heen wil.”

Foto: Design to Fade Puma. Fotograaf: Ingo Foertsch

Hoe heb je de BNO gevonden?

“Ik hoorde voor het eerst van BNO tijdens mijn studie Communicatie, toen heb ik de publicatie Vormgeving Telt van BNO, over het belang van corporate design voor bedrijven en organisaties, gebruikt als bron voor mijn afstudeerscriptie. Mijn voorliefde voor design en grafische vormtaal zat er toen al in.”


Wat is het eerste wat we voor je kunnen betekenen?

“Met een internationaal samenwerkingsverband onderzoeken we hoe we onze samenwerking kunnen voortzetten en hoe we onze geproduceerde innovaties kunnen beschermen. Op juridisch vlak komt daar veel bij kijken en daarnaast kan ik hierbij ook zakelijk advies gebruiken. Verder ben ik momenteel mijn studio organisatorisch aan het stroomlijnen, dus het is fijn als ik hierover met iemand kan sparren.”

Foto: Kukka studio | Fotograaf: Hannelore Smilde

Waar kunnen we je binnenkort zien?

De komende tijd heb ik geen presentaties gepland staan. Wel is mijn werk samen met Studio Ilfa Siebenhaar (Living Colour) te zien tijdens de expositie Designing Circularity in Central Market Hong Kong (26 mei t/m 30 juni 2023).