#Artikelen

12.04.2023

Welkom Mats Hellman!

Een rubriek waarin wij een nieuw BNO-lid interviewen. Dit keer industrieel ontwerper Mats Hellman.


Naam: Mats Hellman

Naam studio: ikitree

Discipline: industrieel ontwerp


Waar werk je momenteel aan?

“Binnenkort breng ik met ikitree drie nieuwe producten op de markt: een hanglamp, een vloerlamp en een tafellamp. Net als voor de huidige producten van ikitree, gebruik ik hiervoor porselein. Mijn streven is om een collectie van lampen neer te zetten waar je lang van kunt houden. Daarvoor moeten de producten, naast het hebben van een tijdloze uitstraling, natuurlijk ook goed blijven functioneren. Ontwerpen maken die echt lang mee zullen gaan, is de grootste en leukste uitdaging.

Foto: ikitree

Waar ben je het meest trots op?

“Het trotste ben ik als mensen mijn lampen kopen, omdat ze er verliefd op worden. Dat betekent dat mijn ontwerp gewaardeerd wordt en dat ik iemand echt verblijd. Wanneer er iemand anders schrijft of vertelt over mijn producten, lijkt het bijna alsof de rollen omkeren. Alsof die persoon het product aan mij verkoopt met woorden die ik zelf uit bescheidenheid aarzel om te gebruiken, zoals tijdloos. Op deze manier ondervind ik vaak of het gelukt is wat ik voor ogen had. Het geeft enorm veel voldoening als dat dan zo blijkt te zijn.”

Foto: ikitree

Hoe heb je de BNO gevonden?

“Ik heb jaren gewerkt bij ontwerpbureaus (Reggs, Scope Design, Alskar Design, Helder-id). Vanuit die rol ben ik goed bekend geraakt met de BNO. Zo heb ik wel eens meegedaan aan de leerzame cursusdagen over duurzaamheid.”


Wat is het eerste wat we voor je kunnen betekenen?

“Nu ik met ikitree alles zelf moet regelen, zijn de voorbeelddocumenten die je kunt gebruiken erg handig. Daarnaast komt het als zelfstandig ontwerper natuurlijk goed over om geassocieerd te worden met de BNO.”

Foto: ikitree

Waar kunnen we je binnenkort zien?

“ikitree staat op 24, 25 en 26 mei op de Design District vakbeurs in de Van Nelle Fabriek. Wees welkom!”