#Artikelen

07.04.2021

Welkom Merel Karhof

Een rubriek waarin wij een nieuw BNO-lid interviewen. Dit keer productdesigner Merel Karhof.


Naam: Merel Karhof
Naam studio: Studio Merel Karhof
Leeftijd: 42
Disciplines: product design


Waar werk je momenteel aan?

Een op maat gemaakte ShadeVolume Totem Lamp voor een privéverblijf op Long Island (USA). En een serie hanglampen voor een architect in Rotterdam.

In 2013 starte ik in samenwerking met compagnon Marc Trotereau het lampenlabel ShadeVolume, een lampencollectie geïnspireerd op de klassieke lampenkap. Door het welbekende object te vervormen en te combineren, creëerden wij een nieuwe vorm van verlichting. De asymmetrische kappen kunnen via een simpel systeem aan elkaar worden gekoppeld. Zo kun je met een paar generieke vormen talloze lampencombinaties maken, van kleinschalige hang en staande lampen tot grootschalige installaties voor onder andere trappenhuizen en luxe interieurs.

Verder heb ik net een klus afgerond voor Provincie Noord-Holland. Ik maakte voor hun een wind-gebreid relatiegeschenk in de kleuren van het logo van de provincie.

erel Karhof / Fotograaf: Angeline Swinkels


Waar ben je het meest trots op?

Mijn Wind Knitting Factory, een door de wind gestuurde breimachine. De wieken hebben een diameter van meer dan een meter en de wind die deze molen opvangt drijft de breimachine aan. Zo wordt er een lange shawl gebreid. Als het hard waait breit de machine sneller en bij weinig wind langzaam.


Zo nu en dan wordt het breisel 'geoogst' en omgevormd tot shawls. Iedere shawl krijgt een label met daarop de tijd en de dag waarop de wind het breisel heeft gemaakt. Deze mobiele windfabriek illustreert een productieproces en visualiseert wat je kunt produceren met de alom aanwezige wind.


Hoe heb je ons gevonden?

Via een collega. Zij vertelde mij hoeveel ze had gehad aan het juridisch advies dat ze van jullie had gekregen.  


Odoo CMS - een grote afbeelding

Wind Knitting Factory


Wat kunnen we op dit moment voor je betekenen?

Ik heb al reeds contact gehad met juridisch adviseur Pascale. Zij adviseerde mij over een contract.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Studio in Zaandam


Waar kunnen we je binnenkort zien?

Helaas zijn er momenteel natuurlijk veel dingen gesloten. Mijn werk staat wel al sinds oktober opgesteld in het CODA in Apeldoorn. Hopelijk mogen de musea gauw weer open en kan iedereen mijn Wind Knitting Factory zien. Maar tot die tijd moeten we het met online platformen doen. Ik geef op 29 april via het CODA 29 een lezing. 

Ook is mijn werk te zien bij Transnatural in Amsterdam, waar je naar binnen mag op afspraak. Voor dit label van ontwierp ik de Airfoil Table. Een tafel geïnspireerd door houtzaagmolens. Wanneer een houtzaagmolen stopt met zagen, omdat het windstil is, oxideert het eikenhout in een diepblauwe kleur. De Airfoil Table is het resultaat van gecontroleerde oxidatie op hout, een geavanceerd, duurzaam printproces. De poten, in de vorm van moderne windmolenvleugels, houden het blad in de lucht. De techniek maakt het mogelijk om grote, eiken oppervlakken en objecten op maat te ontwerpen en te printen.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: lamp van het label ShadeVolume / Fotograaf: Amandine Alessandra