#Artikelen

24.11.2021

Welkom Tja Ling Hu

Een rubriek waarin wij een nieuw BNO-lid interviewen. Dit keer illustrator en beeldend kunstenaar Tja Ling Hu.


Naam: Tja Ling Hu
Naam studio: studio Tja Ling
Leeftijd: 33
Disciplines: illustratie en beeldende kunst


Waar werk je momenteel aan?

“Aan het project ONGEKEND.ZEEDIJK. Dit project staat in het teken van 750 jaar Amsterdam, waarin onbekende verhalen over de Zeedijk worden verteld. In drie etalages aan de Zeedijk zal er werk van mij te zien zijn, waarmee ik een kijkje geef in de geschiedenis van deze historische straat. Ook is er mooi werk te zien van Neil Fortune en Susan Kooi.

Amsterdammers en bezoekers krijgen hopelijk een completer beeld van de Zeedijk en hoe de straat is geworden zoals we die vandaag de dag kennen. Daarnaast ben ik bezig met tekeningen voor de website van het Fenix Museum dat in Rotterdam zal openen. Ook voor dit project duik ik de geschiedenis in, maar deze keer is het een persoonlijk familieverhaal waarin een migratie van Nederland naar China plaatsvindt en weer terug.”


Waar ben je het meest trots op? 

“Dat ik kan leven van tekeningen maken. Als ik een project moet noemen, dan is dat denk ik Before I Was Born; mijn grootste project en ook het project dat me veel heeft gebracht. Het is een serie van 14 doorlopende tekeningen die het migratieverhaal van mijn eigen familie vertellen. 

Van die tekeningen heb een leporello boek gemaakt zodat het verhaal zich verder kan verspreiden en zodat het mensen kan stimuleren om ook hun verhaal te delen of te onderzoeken. Het leukste van alles is dat ik dan van sommige mensen te horen krijg dat ze door het zien van dit project zelf ook in hun familiegeschiedenis zijn gedoken.”

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Leporello Before I Was Born, Uitgeverij: Jap Sam Books, Boekontwerper: Tina de Souter / Fotograaf: Justina Nekrašaitė

Hoe heb je ons gevonden? 

“Ik hoorde voor het eerst van de BNO bij de uitreiking van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs, waar informatie werd gegeven over de organisatie. Later viel de naam weer toen ik in contact kwam met de Illustratie Ambassade.”

Odoo CMS - een grote afbeelding

Illustratie: A changing cloud of sensation, 32x48cm, potlood op papier, 2021, privé collectie

Wat kunnen we op dit moment voor je betekenen? 

“Ik heb advies gevraagd bij het opstellen van een offerte en opdrachtovereenkomst.”

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: presentatie Before I Was Born in Amsterdam Museum tijdens Refresh Amsterdam / Fotograaf: Monique Vermeulen

Waar kunnen we je binnenkort zien? 

“Mijn werk is binnenkort te zien in ONGEKEND.ZEEDIJK, een expositie over het verleden, heden en toekomst van de Zeedijk in Amsterdam. De expositie loopt van 10 december 2021 tot en met 10 januari 2022. 

Ook is mijn werk te zien op de nieuwe website van Fenix Museum en in een educatieve video, naar aanleiding van de expositie Willem van de Velde en Zoon., voor het Scheepvaartmuseum. In 2022 wordt mijn werk gepubliceerd in de februari editie van Metropolis M.”

Odoo CMS - een grote afbeelding

Illustratie: Winter 冬天, 64x48cm, potlood op papier, 2018, privé collectie