#Artikelen

20.04.2022

Welkom Yinka Buutfeld

Een rubriek waarin wij een nieuw BNO-lid interviewen. Dit keer productontwerper en toegepast kunstenaar Yinka Buutfeld.


Naam: Yinka Buutfeld
Naam studio: YINKA
Leeftijd: 26
Disciplines: productontwerp en toegepaste kunst


Waar werk je momenteel aan?

“Momenteel werk ik aan verschillende projecten. Aan een samenwerking waar ik helaas op dit moment nog niet veel over kan zeggen, en ben ik bezig met het vervolg van mijn afstudeerproject 'Agbara'. 'Agbara' betekent kracht in Yoruba, een van de gesproken talen in Nigeria en waar overigens mijn roots liggen.

Met dit project heb ik een serie draagbare statement pieces gemaakt in samenwerking met TextielMuseum Tilburg en keramiek designer Sterre ter Beek. Ze vertellen het verhaal over het fenomeen huidbleken, de schadelijke effecten en de referentie naar het koloniale verleden.”

Foto: detail borststuk van afstudeerproject  'Agbara'  (2021) / Fotografie: Iris Rijskamp 

Waar ben je het meest trots op? 

“Dat ik heb mogen meemaken hoe het is om voor groot publiek een project te presenteren en hoe je door middel van communicatie via objecten mensen toch een nieuw perspectief kan geven. In dit geval omtrent een actueel probleem dat zich afspeelt in onze maatschappij.”

Foto: arm stuk van afstudeerproject  'Agbara' (2021) uitgevoerd in de passement techniek / Samenwerking: TexielMuseum Tilburg / Fotografie: Yinka Buutfeld

Hoe heb je ons gevonden? 

“Op aanraden van vrienden en tijdens mijn studie aan Design Academy Eindhoven.”


Wat kunnen we op dit moment voor je betekenen? 

“Aangezien ik nog niet zo lang geleden ben afgestudeerd, heb ik nog veel te leren. Maar vooral op zakelijk gebied van de creatieve industrie zou ik me meer willen ontwikkelen en vooral te weten komen wat er allemaal komt kijken bij het ondernemerschap.”

 Foto: afstudeerproject  'Agbara'  (2021) / Fotografie: Iris Rijskamp 

Waar kunnen we je binnenkort zien? 

“Binnenkort kan je mijn werk zien tijdens #DesignOpen. 'Agbara' is onderdeel van de Impromtu Graduation Show van Kazerne. En november zal mijn project deelnemen aan de expositie Guna-Guna: Design, Contemporary Art and Diasporic Magic in het Stedelijk Museum te Amsterdam.”