#Artikelen

29.03.2023

Work & Show: Ilfa Siebenhaar

Een rubriek met bijzonder werk van onze leden. Dit keer modeontwerpster Ilfa Siebenhaar en de schoenencollectie Moving Colors, een samenwerking met SKUA Studio.


Fotograaf: Iris Tempelaar

Wat maakt dit project zo bijzonder?

“In deze schoenencollectie komen innovatie, design en ambacht samen. Het innovatieve is een nieuw soort verf gemaakt van bacteriën waarmee het leer en de hakken van de schoenen zijn bewerkt. In tegenstelling tot vele toxische verven is deze verf veel schoner en minder belastend voor het milieu. Daarnaast hecht de bacterie-verf zich vrijwel op elke ondergrond en is deze dus goed bruikbaar binnen verschillende ontwerpdisciplines. 

 

Moving Colors is een samenwerking met SKUA Studio. Ik ontmoette ze afgelopen jaar tijdens het professionaliserings- en netwerkprogramma Driving Dutch Design en ons contact groeide heel organisch uit tot een zeer vruchtbare samenwerking.”


Wat was het doel van het project, en hoe draagt het ontwerp bij aan het bereiken ervan?

“Ik ontwerp voor de toekomst. Met mijn materiaalonderzoek en ontwerpen wil ik nieuwe scenario’s laten zien waarmee ik hoop een bijdrage te kunnen leveren aan een schonere en duurzamere wereld. De mogelijkheden met deze nieuwe verf zijn bijvoorbeeld oneindig.


Het samenwerken met andere disciplines is daarbij ook erg nuttig omdat je daardoor telkens weer in aanraking komt met nieuwe materiaalsoorten en technieken.”

 

Kun je iets vertellen over het (ontwerp)proces?

“Ik ben eerst met de schoenen van SKUA Studio, waarvan het ontwerp ook geïnspireerd is op de groei van de bacterie, in het lab gaan testen. Daarna ben ik aan de slag gegaan met de levende verftechniek waarbij de bacteriën direct op de oppervlakte groeien. Er ontstonden unieke en verrassende golvende lijnen op de bolvormige hakken en de kleur van de bacterie mengde zich heel mooi met het ruwe materiaal van de hak van de schoen. 

 

Elke keer als ik naar het lab ga om de onderzoeksresultaten te bekijken is het weer een enorm cadeau als er zo’n mooie verrassing tussen zit. Ik ben gefascineerd hoe mooi de natuur in elkaar zit. Eigenlijk co-creëer je met het organisme nieuwe werken.”


Waren er meevallers, valkuilen of tegenslagen bij dit project?

“Wanneer je in een lab werkt moet je altijd rekening houden met ‘tegenvallers’ hoewel deze ook positief kunnen uitpakken en tot nieuwe ontdekkingen kunnen leiden. Dat ik bijvoorbeeld een proces net iets anders doe of in een goede flow raak en dan denk; ik probeer dit toch nog even snel uit. Ik ontdek dan vaak iets nieuws en dan ben ik achteraf blij dat ik die ‘fout’ heb gemaakt. Juist met die toevalligheden speel ik graag in het ontwerpproces.” 

Fotografie: Ilfa Siebenhaar 

Ben je tevreden met jouw carrièrestappen tot nu en wat zou je andere ontwerpers aanraden?

“Ik ben heel dankbaar voor de stappen die ik tot nu toe gemaakt. Ik werk al sinds 2016 samen met Kukka aan het project Living Colour waarmee we aan veel wereldwijde tentoonstellingen hebben deelgenomen en veel inspirerende mensen hebben ontmoet.

Daarnaast heb ik vorig jaar meegedaan aan Driving Dutch Design. De belangrijkste les die ik daar heb geleerd is hoe ik meer focus in mijn bedrijf kan brengen. Aan creativiteit en ideeën ontbreekt het mij niet, wel wilde ik meer professionaliseren en horen van medeontwerpers hoe zij bepaalde dingen aanpakken. Daarnaast is het netwerk dat je tijdens dit traject opbouwt enorm waardevol. Inmiddels ben ik toe aan een business coach om, zo duurzaam mogelijk, het maximale uit mijzelf en mijn bedrijf te halen. Ik kan iedere ontwerper dit traject aanraden.”


Waar kunnen we jouw werk momenteel nog meer zien?

“Moving Colors is tot 30 april te zien in Het Schoenenkwartier in Waalwijk. Naast de schoenen kun je dan ook de materiaalstudie van het project zien.”