#Artikelen

30.01.2024

Work & Show: Paul&Albert

Een rubriek met bijzonder werk van onze leden. Dit keer de installatie CH01R, een schouwspel van kunst, design, muziek en technologie, van ontwerpduo Paul Mulder en Albert Buring.


Wat maakt dit project zo bijzonder? 

“CH01R bestaat uit een serie robots met elk een eigen computer en AI-gegenereerd geluidsspoor. Ze staan met elkaar in verbinding en zoeken elkaar steeds op zodat ze hun nummers synchroon kunnen vertolken. Elke robot vertaalt het geluid ook naar licht zodat de ‘zang’ naast hoorbaar ook zichtbaar is. Dit licht zorgt voor een betoverende choreografie van licht die het geluid ondersteunt. Hun ‘hoofden’ zijn transparante kubussen waarin zowel het licht als de gebruikte technologie zichtbaar is.

Het project is enerzijds bijzonder vanwege de korte doorlooptijd. In hele korte tijd is er een robotkoor gerealiseerd waarvan de mogelijkheden onbeperkt zijn. Anderzijds omdat er veel verschillende disciplines samen kwamen om het te realiseren. Van staalwerk tot techniek, van programmeren tot audiocompositie.” 


Wat was het doel van het project, en hoe draagt het ontwerp bij aan het bereiken ervan?

“Wij huisvesten sinds een half jaar in het prachtige pand van Vos.design in Groningen. Vos.design is een interieur-store en interieur- en architectuurstudio ineen. Zij vroegen ons ‘iets’ met licht bij de entree te ontwikkelen. Dit om bezoekers van de winkel, tijdens de feestdagen, met een glimlach te kunnen ontvangen. Hiervoor bedachten we CH01R. 

Ons uitgangspunt was een Christmas Carol-koor van robots. Die, als het ware, na het verdwijnen van onze beschaving, ons bladmuziek zou hebben gevonden en ons na probeert te doen. Met alle onjuistheden, errors en glitches* die daarbij horen. Om de afstand tussen mens en robot te benadrukken, hebben we de audio door middel van AI gegenereerd en een compositie gemaakt.  

Het koor bestaat uit 24 robots met transparante kubussen als hoofden, waarin alle techniek zichtbaar is. Elke robot heeft zijn eigen audiospoor. Wanneer de robots beginnen te ‘zingen’, synchroniseert het licht in hun hoofd met de audio.”

* Onverwachte output ten gevolge van een kortdurende elektronische of softwarematige storing.

Foto: CH01R

Kun je iets vertellen over het (ontwerp)proces? 

“Een belangrijk uitgangspunt voor ons was dat je van het koor moest gaan houden. De robots moesten aandoenlijk zijn. Hier hebben we veel tijd in gestoken. De afmetingen van de robots, de materialisatie, de stand van hun hoofden, de stalen liedboeken en natuurlijk de audio-compositie. Alles draagt hieraan bij. 

Daarnaast hebben we nagedacht over de toekomst van CH01R. Het is een project waarmee we oneindig kunnen variëren afhankelijk van aanleiding en/of lokatie. Het koor blijft hetzelfde, hun oeuvre verandert.”

 
 

 

Waren er meevallers, valkuilen of tegenslagen bij dit project? 

“Wij zijn een duo en werken, om projecten te realiseren, samen met allerlei experts op verschillende vakgebieden. We houden de regie maar zijn afhankelijk van onze makers. En die hebben tijdens dit project fantastisch werk geleverd. Het is heel fijn dat we wederom op hun vakmanschap konden vertrouwen.” 


Ben je tevreden met jullie carrièrestappen tot nu en wat zou je andere ontwerpers aanraden? 

“Wij hebben in 2018 de keuze gemaakt om te stoppen met ons grafisch ontwerpbureau en ons meer te richten op ruimtelijk ontwerp, zowel autonoom als in opdracht.  Deze combinatie werkt zeer goed voor ons. Het biedt de vrijheid om onze eigen projecten te ontwikkelen, terwijl we tegelijkertijd genieten van de uitdagingen en plezierige samenwerkingen met opdrachtgevers en merken.”

Foto: Paul Mulder & Albert Buring | Fotograaf: Roelof Bos

Waar kunnen we jullie momenteel nog meer zien? 

Natuurlijk bij Vos.design, waar we gevestigd zijn en waar ons werk te bewonderen en te koop is. Momenteel presenteren we de kandelaar (‘I don’t feel like shining’) tijdens de designbeurs Object Rotterdam. Voor Polspotten hebben we een servies ontworpen dat nu verkrijgbaar is. Daarnaast hopen we CH01R in de nabije toekomst op diverse locaties, waaronder exposities, openingen en festivals, te kunnen laten optreden.”