#Artikelen

16.11.2021

Work & Show: Peter van Langen

Een rubriek met bijzonder werk van onze leden. Dit keer de documentaire ‘Midnight Frontier’ van grafisch ontwerper en filmregisseur Peter van Langen.


Wat maakt dit project zo bijzonder?

Peter: "De documentaire Midnight Frontier gaat over de LGBTQ+ gemeenschap in Georgië. Hoe gaan activisten daar om met homofobie, wat is de rol van de kerk en de overheid? In de documentaire vertelt een van de activisten hoe op 17 mei 2013, tijdens de Internationale Dag Tegen Homofobie, duizenden Georgiërs, opgejut door de Georgisch-Orthodoxe Kerk, zo’n vijftig homorechtenactivisten aanvielen. 

Dit was een van de gebeurtenissen die Tato Getia, Zviad Gelbakhiani en Naja Orashvili aanzette om nachtclub Bassiani te beginnen. Ze vestigden een nieuwe plaats van verzet. De club focust zich voornamelijk op elektronische muziek en bevindt zich onder de Dinamo Arena, het nationale voetbalstadion van Georgië. De club wordt erkend als een van de beste underground clubs ter wereld."


Wat was het doel van het project, en hoe draagt het ontwerp bij aan het bereiken ervan?

Peter: "Het doel van de documentaire is om het belangrijke verhaal van deze mensenrechtenactivisten te delen. Hoe zij de nachtclub Bassiani in Tbilisi hebben opgebouwd als hun toevluchtsoord, een baken van vrijheid. Het is hun fort van verzet tegen het homofobe geweld. We beschouwen het nachtleven al snel als vanzelfsprekend in Nederland, terwijl we niet moeten vergeten hoe belangrijk nachtclubs door de geschiedenis heen zijn geweest voor de LGBTQ+ gemeenschap. Niet alleen op de dansvloeren van New York in de jaren 70, maar ook vandaag nog."

 
 

Kun je iets vertellen over het proces?

Peter: "Als grafisch ontwerper had ik vrijwel geen ervaring met het maken van films. Voor Midnight Frontier stapte ik in de rol van filmregisseur, producent en grafisch ontwerper. Voor dit project heb ik met meer mensen samengewerkt dan ik ooit eerder heb gedaan; regisseren met de co-director, filmmuziek componeren met de producers en nachten samen door editen met de filmeditor. Het project heeft mij laten inzien dat er geen grenzen bestaan in het creatieve proces zolang je de juiste talentvolle mensen bij elkaar brengt. 

Voor dit project heb ik met meer mensen samengewerkt dan ik ooit eerder heb gedaan; regisseren met de co-director, filmmuziek componeren met de producers en nachten samen door editen met de filmeditor. Het project heeft mij laten inzien dat er geen grenzen bestaan in het creatieve proces zolang je de juiste talentvolle mensen bij elkaar brengt. De imperfecties in de prints komen overeen met de texturen van de betonnen clubmuren. De filmtitel bestaande uit met de hand gedrukte letters knipperen aan en uit op de beat als een stroboscoop."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto's: De krachtige typografie uit de titelsequentie is tot stand is gekomen door middel van een oude letterpress / Fotograaf: Peter van Langen

En van welke financieringsvorm heb je gebruik gemaakt, en waarom?

Peter: "De financieringsvorm heb ik in eigen handen gehouden om niet te veel tijd kwijt te raken aan het aanvragen van subsidies. Na wat onsuccesvolle aanvragen heb ik besloten om het project zelf te financieren. Vanwege de grote urgentie van dit verhaal hebben veel crewleden onbetaald hun tijd en energie ingezet voor dit project, tegenover vergoede onkosten zoals verblijf, reizen en eten. Daarnaast ben ik goed ondersteund door familie."

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Naja uit Midnight Frontier / Fotograaf: Iris-sanne van der Aar

Wat waren de meevallers, valkuilen of tegenslagen?

Peter: "Vanaf het moment dat ik samen met mijn crew in Tbilisi was geland om de documentaire te schieten kwam de ene na de andere tegenslag op ons pad. We zaten met ons handen in het haar op veel momenten. Het was moeilijk om de mensen volgens onze strakke planning op camera te krijgen.

Tot op de laatste dag voor onze terugvlucht was het onzeker of we opnames in de nachtclub mochten maken. De avond voor onze terugvlucht stond alles op camera en zagen we in dat we iets heel bijzonders op camera hadden om mee terug naar Nederland te nemen. De documentaire is geselecteerd voor het Nederlands Film Festival (NFF) en in première gegaan tijdens Amsterdam Dance Event (2019). Dit heeft alle tegenslagen dubbel en dwars goedgemaakt. En sinds kort is de volledige docu op YouTube te zien!"   


Wat kunnen andere ontwerpers hiervan leren?

Peter: "Recent heb ik de stap gezet om fulltime als freelance grafisch ontwerper te starten. Een vast contract voelt vertrouwd en het is eng om hier afstand van te nemen, maar ik heb absoluut geen spijt van mijn beslissing. Mijn advies is dan ook om je droom achterna te jagen en dit niet uit te stellen!"  

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Giorgi uit Midnight Frontier / Fotograaf: Iris-sanne van der Aar