#FAQ

Wat wordt bedoeld met het afkopen van rechten?

Als je een ontwerp in opdracht maakt moet je regelen bij wie het auteursrecht komt te liggen. Zorg er wel voor dat je hierbij de juiste termen gebruikt.


Het ‘afkopen van rechten’ is een term die je veel tegenkomt, maar niet altijd duidelijk is. Er kan namelijk overdracht van rechten mee worden bedoeld, maar ook het krijgen van een onbeperkte licentie.

Bij de eerste optie geef je de complete auteursrechten op je ontwerp uit handen, bij de tweede optie blijf jij zelf eigenaar van deze rechten en geef je je opdrachtgever onbeperkt toestemming om jouw ontwerp te gebruiken.

Om misverstanden te voorkomen kun je zelf beter niet spreken over een afkoop van rechten. Het is duidelijker om het over een overdracht of een onbeperkte licentie te hebben. Aan beide opties kunnen voorwaarden worden verbonden. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat de rechten op termijn worden overgedragen, een zogenaamd uitgroeimodel. Voor BNO-leden hebben we verschillende voorbeeldcontracten en –voorwaarden beschikbaar die je kunnen helpen bij het maken van deze afspraken.