#FAQ

Wat zijn royalty's?

Je kunt als maker op verschillende manieren aan je ontwerp geld verdienen. Royalty’s is er daar een van.


Royalty’s zijn een vorm van vergoeding voor gebruik van je ontwerp. Betaald worden door middel van royalty's betekent dat je als ontwerper meedeelt in het succes en / of het risico van je product. Vooral industrieel ontwerpers en (kinder-)boekillustratoren gebruiken deze constructie vaak. Als je als ontwerper een royaltyregeling met de licentienemer, uitgever of producent hebt afgesproken, dan ontvang je over ieder verkocht product een bepaald percentage.

Royaltyregelingen worden vaak overeengekomen als het succes van het product nog niet zeker is. De royaltyvergoeding kan bestaan uit een niet-terugvorderbaar voorschot en een percentage van de opbrengst van de verkoop per product. Soms worden daarnaast ook nog een vaste (ontwerp)vergoeding of uren voor de begeleiding van de productie betaald. Over de hoogte van het percentage en het bedrag waarover dit wordt berekend kun je als ontwerper zelf onderhandelen met de licentienemer of de producent. Er bestaan geen standaardpercentages.

De hoogte van het percentage is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de verwachte productiekosten, investeringen, de afzetperiode en -gebieden, de verkoopprijs en de oplage. Het bedrag waarover de royaltyvergoeding wordt berekend kan ook verschillen en loopt uiteen van de fabrieksprijs tot de groothandelsprijs, de consumentenverkoopprijs of een vast bedrag.