#Nieuws

16.11.2018

Brief Tweede Kamer erfgoed design

De BNO, Het Nieuwe Instituut, Wim Crouwel Instituut, Louis Kalff Instituut, e.a. zijn een gezamenlijke lobby gestart voor erfgoed van Dutch Design.


In een gezamenlijke brief aan de Minister en leden van de Tweede Kamer wordt er dringend aandacht gevraagd voor de nijpende problematiek rond het erfgoed van design en archieven in het bijzonder.

Al jaren wordt er gesproken over het Nederlandse vormgevingserfgoed, en vooral over het ontbreken van een nationaal of anderszins centraal georganiseerd archief waarin het bronmateriaal van Nederlandse vormgeving een plek heeft en kan worden geraadpleegd.

Verspreid over het land zijn er musea, ontwerpstudio’s, scholen, instellingen, bedrijven en particulieren die allemaal hun eigen stukjes van de puzzel beheren. Maar intussen gaat er ook van alles verloren: objecten en - veel belangrijker nog - kennis. Hiermee dreigt ons wereldberoemde Dutch Design een discipline zonder wortels en bronnen te worden


Tentoonstelling Speculatief Design over erfgoed Dutch Design

De problematiek van het ontbreken van een centraal archief voor design en digitale cultuur vormde aanleiding voor Het Nieuwe Instituut in Rotterdam om de tijdelijke gedaante aan te nemen van een design archief. In een installatie die een ‘open’ archiefgebouw verbeeldt, zijn objecten en archiefmateriaal te zien van onder meer Droog, Artifort, Kho Liang Ie, Cubic3 Design, V2_ en Hella Jongerius.

Aan de hand van deze voorbeelden verkent het Speculatief Design Archief de vorm en betekenis die zo’n centraal georganiseerde ontwerpcollectie in de toekomst kan krijgen. 

Odoo CMS - een grote afbeelding