#Nieuws

09.08.2022

Cultuurleningen verlengd

Kunstenaars, creatieve makers en culturele organisaties kunnen een beroep blijven doen op de cultuurleningen uit het coronasteunpakket. De aanvraagperiode is verlengd tot 31 december 2023.


De Cultuur Opstart Lening en de Cultuur Vermogen Lening zijn onderdeel van het steunpakket dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap vanaf juni 2020 beschikbaar heeft gesteld voor de cultuursector in het kader van de coronapandemie. De leningen worden aangeboden tegen lage rente. 

De leningen zijn geschikt voor organisaties en zelfstandige creatieve ondernemers uit alle disciplines: van podiumkunsten, films, mode en boeken tot musea, audio-visueel, galeries en festivals.


Cultuur Opstart Lening


Het voorfinancieren van een nieuwe theaterproductie of -tournee, de distributie van een film of het organiseren van een tentoonstelling en alles wat daarbij komt kijken; van transport tot promotie tot vaste lasten en instrumenten en materialen, de Cultuur Opstart Lening is een goede optie om daarin te kunnen voorzien.

Eenmanszaken kunnen een lening aanvragen vanaf € 2.500,-. Voor organisaties geldt een minimum aanvraagbedrag van € 10.000,-. Het maximale leenbedrag is € 500.000,- per project met een looptijd van maximaal 3 jaar. De lening wordt aangeboden tegen 1% rente. Per organisatie worden in totaal maximaal twee leningen verstrekt.

Klik op de foto en bekijk de video's van cultureel ondernemers en creatieven over hun Cultuurlening

Cultuur Vermogen Lening


De Cultuur Vermogen Lening is er voor organisaties met een aantoonbaar exploitatietekort en eenmanszaken met een aantoonbaar inkomensverlies, als gevolg van de coronapandemie. Met behulp van de lening kun je het vermogen van je organisatie of onderneming en daarmee je verdiencapaciteit versterken, maar ook zekerheid aan je personeel blijven bieden.

Zelfstandigen kunnen een lening aanvragen van € 10.000,00 tot € 75.000,00. Organisaties kunnen een lening aanvragen van € 25.000,00 tot € 500.000,00. Beide leningen zijn tegen een lage rente van 1%.


Aanvragen

Meer informatie over de voorwaarden en hoe een aanvraag kan worden ingediend vind je via de website van Cultuur+Ondernemen.