#Nieuws

27.10.2023

DDW op TV

Voor degenen die de afgelopen week niet alles op de Dutch Design Week hebben kunnen zien hebben we een aantal video registraties van events en tv-programma’s verzameld om terug te kijken.


Foto: Nadia Moussaid en Petra Blaisse | Fotografie: VPRO

Tegenlicht x DDW Live

VPRO Tegenlicht en Dutch Design Week (DDW) sloegen op zondag 22 oktober 2023 de handen ineen voor een interactieve liveshow: samen met ontwerpers, experts én publiek zochten ze naar oplossingen voor de wegwerpmaatschappij.

 
 

 

Ontwerper en Dutch Design Award winnaar Christien Meindertsma, fotograaf Kadir van Lohuizen en productontwerper Tjeerd Veenhuizen prikkelden het publiek met hun ontwerp, foto’s en visie om een einde te maken aan de wegwerpmaatschappij. Social design studio Muzus serveerde de duivelse dilemma’s van systeemverandering.


De Wereld van Dutch Design

Nadia Moussaid zocht voor de VPRO-serie De Wereld van Dutch Design zes ontwerpers op in hun studio en interviewde ze over hun werk, leven en de wereld. 

Voor allemaal speelt de koers van de samenleving een grote rol: klimaatverandering, polarisatie, een steeds voller wordende planeet. Ontwerpers steken de handen uit de mouwen en op hun eigen unieke wijze dragen zij bij aan een betere wereld, door middel van design.

Foto: Nadia Moussaid en Tjeerd Veenhoven | Fotografie: VPRO

De volgende zes ontwerpers zijn te zien:

Malique Mohamud (Rotterdam) zit met zijn collectief Concrete Blossom in de hyperdiverse wijk Delfshaven in Rotterdam. Hun ontwerpstudio is ook een avondwinkel en kapper, en op die manier is de drempel heel laag voor buurtgenoten om binnen te lopen en mee te denken over het herontwerpen van de stad op hun eigen voorwaarden.

Tjeerd Veenhoven (Groningen) is waardeketenontwerper: hij probeert economische waarde toe te kennen aan gewassen die goed zijn voor de biodiversiteit en ons ecosysteem, in de hoop dat deze gewassen daarom verbouwd zullen worden en op die manier de natuur beter maken.

Ontwerpbureau Clever Franke (Utrecht) visualiseert grote datasets tot een behapbare interface. Zo maakten de ontwerpers de corona-dashboards tijdens de pandemie en visualiseerden ze de impact van klimaatverandering op migratie. Ze maken ook grote datasets over het weer inzichtelijk met visuals.

Petra Blaisse (Amsterdam) is oprichter van ontwerpstudio Inside Outside, dat interieurs en buitenruimtes ontwerpt en bekend staat om het gebruik van textiel: gigantische doeken van bijzondere materialen die ruimtes heruitvinden.

Ineke Hans (Arnhem) is productontwerper en ontwierp een groot aantal zeer succesvolle stoelen (o.a. de statiegeldstoel Rex) maar ook lampen, een knoflookpers, fruitschalen en veel meer. Nu werkt ze aan een ‘CO2-huisje’ dat inzichtelijk moet maken hoe de keuzes die jij maakt, je uitstoot beïnvloeden. Deze aflevering wordt uitgezonden op vrijdag 27 oktober, 22.00 uur, VPRO, NPO3.

Aleksandra Gaca (Delft) is textielontwerper en weeft 3D-structuren in stoffen. Ze pleit voor meer textiel in een steeds afstandelijkere wereld en haar ontwerpen worden gebruikt in mode, interieurs en tentoonstelling van hier tot aan China. Deze aflevering wordt uitgezonden op zaterdag 28 oktober, 22.00 uur, VPRO, NPO3.


DRIVE

DRIVE 2023 presenteerde talks van inspirerende creatieve professionals en ontwerpende onderzoekers, zoals Tjeerd Haccou van Space&Matter, Lenneke Kuijer van de TU Eindhoven en Anna Noyons van (INK) social design.

De talks waren onderverdeeld in vier thema’s die door de Topsector Creatieve Industrie zijn erkend als gebieden waar de creatieve industrie aanzienlijk kan bijdragen. Kijk de talks terug via onderstaande links.


Game Changers Asia

Tijdens de Circular Design Conference van CreativeNL kwamen op 25 oktober ontwerpers, vernieuwers en leiders uit de creatieve industrie uit Azië en Europa samen in de De Effenaar, Eindhoven.

 
 

 

De sprekers bespraken hoe we systemische verandering kunnen ontwerpen, tastbare oplossingen kunnen presenteren en verschillende perspectieven kunnen visualiseren. Alles vanuit een Oost - West perspectief.


Korting BNO-leden op DDW ticket

Je kunt de Dutch Design Week nog tot en met 29 november bezoeken. BNO-leden betalen € 20 i.p.v.  € 24,50 voor een ticket. Er zijn 500 tickets beschikbaar voor deze actie.