#Nieuws

11.06.2019

Frans Bevers wint BNO Piet Zwart Prijs 2019

De jury noemt de visie en inbreng van Frans Bevers vernieuwend, verrassend en cruciaal.


Ruimtelijk ontwerper Frans Bevers heeft de BNO Piet Zwart Prijs 2019 gewonnen. Bevers ontvangt de prijs uit handen van Timo de Rijk, juryvoorzitter van deze prijs, tijdens de uitreiking van de Dutch Design Awards op woensdag 12 juni a.s. 

Met het bureau OPERA, vanaf 1994 in hechte samenwerking met zakelijk partner en medeoprichter Lies Willers van OPERA Amsterdam, leverde Frans Bevers een grote bijdrage aan het vak tentoonstellingsontwerp, een vak dat toen hij begon nog nauwelijks was ontwikkeld. 

Odoo CMS - een grote afbeelding

De museumdichtheid in met name Nederland is enorm. Al die musea worden jaarlijks door miljoenen mensen bezocht, en dat aantal stijgt nog steeds. Hun aantrekkingskracht hangt direct samen met hoe objecten getoond en verhalen verteld worden. De visie en inbreng van ontwerpers zoals Frans Bevers is daarbij vernieuwend, verrassend en cruciaal gebleken. 

Wars van conventies en met nieuwe methodes en middelen prikkelde Frans Bevers opdrachtgevers, in zijn geval meestal musea, om krachtige en meeslepende tentoonstellingen te maken. Hij pionierde op het gebied van co-creatie, multidisciplinaire en interactieve aanpakken. En tekende voor spraakmakende tentoonstellingen en presentaties, onder meer in het Museum Volkenkunde te Leiden, het MoMA te New York, het Victoria & Albert Museum, het British Museum te Londen, en het Museum of World Culture, Göteborg. 

Zijn hele loopbaan is Frans Bevers daarnaast al actief als docent, in binnen- als buitenland. Bij de Design Academy Eindhoven werd hij afgelopen jaar verkozen tot beste docent, wat gepaard is gegaan met de uitreiking van de Jan Lucassenprijs. 


Dit alles is voor de jury reden om hem de BNO Piet Zwart Prijs 2019 toe te kennen.


Tweetrapsprijs

De BNO Piet Zwart Prijs is een eervolle onderscheiding voor een ontwerper die van grote betekenis is voor het vakgebied. Alle ontwerpdisciplines komen in aanmerking. De prijs bestaat uit een fysieke onderscheiding die de winnaar ontvangt op het podium van de Dutch Design Awards. Elders en later dit jaar is er tijdens een speciaal event diepgaander aandacht voor Frans Bevers en zijn werk.

Doelen van de BNO Piet Zwart Prijs zijn 1) het eren en onderscheiden van een excellent ontwerper voor de betekenis van zijn werk en/of voor zijn rol in de ontwikkeling en de aanzien van het vak, 2) het stimuleren dat nieuwe generaties ontwerpers kennis nemen van de bijzondere prestaties van hun voorgangers, en 3) het genereren van aandacht voor de betekenis van goed ontwerp, het ontwerpvak en de BNO.

Odoo CMS - een grote afbeelding


Tussen 1983 en 2017 is de prijs achtereenvolgens uitgereikt aan Friso Kramer, Jan van Toorn, Wim Crouwel, Eva Besnyö, Nel Verschuuren, Jan Bons, Bruno Ninaber van Eyben, Gert Dumbar, Willem Diepraam, Marijke van der Wijst, Gerard Unger, Ulf Moritz, Paul Mijksenaar en ontwerpstudio LUST.

De jury van de BNO Piet Zwart Prijs 2019 bestaat uit Timo de Rijk (juryvoorzitter), Pieke Bergmans, Joost Grootens, Gert Franke, Ed van Hinte en Koert van Mensvoort. Madeleine van Lennep, directeur BNO, is secretaris.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Twentse Welle, Enschede / Foto: Pieter Kers