#Nieuws

13.07.2022

Hulp bij bewaren designarchief

Breng met hulp van een coach je archief in kaart en stel deze op een duurzame manier beschikbaar.


Illustratie door Gemma Pauwels


Podiumkunst.net en het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD) bieden dit najaar Het Archieftraject aan. Makers uit o.a. de designsector worden hierbij op weg geholpen met hun archief. Deelnemers gaan aan de slag om inzicht te krijgen in welk materiaal ze in huis hebben en dit zo te (her)organiseren dat het materiaal op de lange termijn vindbaar blijft en efficiënt is om mee te werken.

Ook maken ze plannen om het archiefmateriaal opnieuw in te zetten, voor het eigen gebruik en dat van anderen zoals makers, onderzoekers of het publiek.


Begeleiding door coach

Deelnemers worden gekoppeld aan een coach. Die denkt mee met hun ambities en geeft advies dat is toegespitst op hun specifieke situatie. Daarnaast volgen deelnemers verschillende workshops over o.a. archief en recht, archivering by design en hoe het archief een integraal onderdeel kan worden van je instelling of werkpraktijk.

Het traject volg je niet alleen. Verschillende functies binnen een instelling, zoals directie/art director, marketing en office management worden betrokken. In het geval van een zzp-maker/ontwerper is diegene zelf betrokken. Deelnemers vormen leergroepen om elkaar te inspireren en te sparren over een handige aanpak.


Aankomende editie

Het traject vindt plaats van november 2022 t/m maart 2023. Tijdens deze periode gaan deelnemers zelfstandig aan het werk met hun archief. De archiefwerkzaamheden - zoals het doornemen van mappenstructuren of dozen, het digitaliseren van materiaal, en het schrijven van een actieplan om na afronding te blijven werken aan het archief – voert de deelnemer zelf uit, waarbij ze advies en richtlijnen aangereikt krijgen van de coach.


Interesse?

Na de zomer start de werving van de nieuwe lichting deelnemers. Ben je nu al geïnteresseerd? Neem dan contact op met projectcoördinator Guido Jansen (guido@podiumkunst.net) of meld je aan voor de nieuwsbrief van Podiumkunst of het NADD om op de hoogte te blijven.