#Nieuws

22.09.2021

In memoriam Hans Bockting

Op zaterdag 18 september is ontwerper Hans Bockting overleden. Lees hier een in memoriam van Rob Huisman.


In memoriam Hans Bockting 1945-2021

Een bijzondere ontwerper is overleden: Hans Bockting, De laatste jaren woonde en werkte hij met zijn partner Sabine Reinhardt in Zuid-Duitsland, maar regelmatig kwam hij weer deze kant op. Zo ontmoette ik hem een aantal keren bij Robi Valkhof van CAOS waar Hans, Robi en ik een plan bedachten om een groot internationaal congres in Nederland te organiseren. Zoiets als Design '87, maar dan in 2025. Hans was al wat broos de laatste tijd, maar nog altijd uiterst scherp van geest. Op de voor hem zo typerende manier kon hij dingen uitleggen. Eigenlijk was tegenspraak niet mogelijk. Dat hoefde ook niet, want hij had bijna altijd het gelijk aan zijn kant. Hans was een intellectueel, belezen en hij had een filosofische inslag. 

Hij was een uiterst begaafd ontwerper, iemand die wat mij betreft tot de absolute top van het Nederlandse grafisch ontwerpen behoort. Hij was een van de grondleggers van Concepts, een bureau waar veel bekende en getalenteerde ontwerpers werkten. Later richtte hij samen met Henk Hoebé en Will de l’Ecluse UNA op. Een bureau dat zich onderscheidde door een totaal andere aanpak dan de meeste ontwerpbureaus in die tijd. UNA had een sterke beeldtaal: heel doordacht, elegant en altijd perfect verzorgd.

Ik heb Hans met name leren kennen in de periode dat hij voorzitter van de BNO was, midden jaren 90. De 'grafische' bNO stond op het punt de multidisciplinaire BNO te worden. Het was een overgangstijd, maar Hans was bereid in die ingewikkelde tijd voorzitter te zijn. Ik heb mooie herinneringen aan onze regelmatige ontbijtjes in Café Americain, waar we de ins en outs van onze beroepsvereniging bespraken. Later is Hans geruime tijd bestuurslid geweest van het Nederlands Archief Grafisch Ontwerpers NAGO (nu het Wim Crouwel Instituut). De Nederlandse ontwerpwereld heeft veel aan Hans Bockting te danken. Ik wens zijn familie, vrienden en in het bijzonder Sabine veel sterkte toe.


Rob Huisman


Foto: Hans Bockting / Fotograaf: Aatjan Renders