#Nieuws

15.12.2022

Ins & Outs

Nieuwe locatie Masterly op Milan Design Week, NorthernLight ontwerpt eigentijdse tentoonstelling over Pompeii, NPN Drukkers blaast Koppermaandagprent nieuw leven in en designroute GLUE breidt uit naar VS.


Foto: Sterven in schoonheid, NorthernLight

Nieuwe locatie Masterly Milan Design Week

14 december - Masterly, een tentoonstelling met een mix van Dutch design, vakmanschap en kunst, zal volgend jaar wederom deelnemen aan de Milan Design Week. Dit keer echter op een nieuwe locatie. Vanaf 2023 is haar Milanese thuisbasis het Palazzo Giureconsulti, een prachtige historische locatie in het hart van de stad.

Foto: Palazzo Giureconsulti


NorthernLight ontwerpt eigentijdse tentoonstelling over Pompeii

10 december - Hoe maak je urgente en originele tentoonstelling over een veelbesproken onderwerp als Pompeii? Dat was de uitdaging voor NorthernLight bij het ontwerpen van Sterven in Schoonheid in het Drents Museum. Door de focus te leggen op lichtheid, schoonheid en een link met het hedendaagse leven creëerden zij een tentoonstelling die een zeer eigentijds beeld geeft van de schoonheid van Pompeii en Herculaneum.

Entree Sterven in Schoonheid | Credits: Sake Elzinga, Drents Museum en NorthernLight

De tentoonstelling, met hoogtepunten uit het Museo Archeologico Nazionale en het Parco Archeologico Ercolano, richt zich op het leven vóór de verwoestende vulkaanuitbarsting. Op de kunst en schoonheid waarmee de inwoners zich omringden. Er zijn meer dan honderd archeologische kunstschatten te zien, waaronder kleurrijke fresco's, marmeren beelden, een bronzen fontein en gouden sieraden. 


Nieuw leven voor een oude drukkerstraditie

9 december - Op 9 januari 2023 blaast NPN Drukkers een oude traditie nieuw leven in met de presentatie van een Koppermaandagprent. Ditmaal is het echter een oude meester die de jongere generatie zal inspireren.

Koppermaandag was sinds de 15e eeuw een feestdag voor drukkers. Op de eerste maandag na Drie Koningen (6 januari) overhandigden leerling drukkers een bijzonder drukwerk aan de meesterdrukkers als proeve van vakbekwaamheid. In de 19e eeuw werden koppermaandagprenten als geschenk aan relaties gestuurd. Door het versturen Kerst- en Nieuwjaarskaarten ging het ritueel in de loop van de 20e eeuw verloren.

 
 

 

Met uitgave van deze Koppermaandagprent viert NPN Drukkers in samenwerking met Graphic Matters de aanstaande herwaardering van print als tactiele tegenhanger van de vele digitale ontwerptoepassingen. Naast een fascinerend artistiek onderzoek is de prent het toonbeeld van bijzondere technische mogelijkheden waarmee de drukkers laten zien dat hun kennis en ambacht ook nu nog volop in ontwikkeling is.

De Koppermaandagprent is gebaseerd op het handgemaakte werk van de inmiddels 82-jarige ontwerper Henk Cornelissen. Hij werkte in de jaren ’60 voor grote ontwerpstudio’s in New York, Los Angeles en San Francisco, zoals Unimark International en Saul Bass. Naast zijn werk als ontwerper gaf hij ruim 30 jaar les op Kunstacademie St. Joost in Breda. Nadat hij in 1987 de eerste kerstzegel voor de PTT ontwierp, besloot Henk om alleen nog vrij werk te maken.

De bijzondere prent is in beperkte oplage beschikbaar voor ontwerpers en studio’s die zich aanmelden.


Designroute GLUE breidt uit naar VS

8 december - In 2023 is de designroute GLUE niet alleen te bezoeken in Amsterdam, maar ook in Dallas.

Na een uitgebreide oriëntatie in verschillende landen vond GLUE-medeoprichter en eigenaar Guus van Maarschalkerweerd de juiste partner in Troy en echtgenote Cheryl S. Durst, bekende spelers in de designscene in Dallas.


GLUE verbindt ontwerpers, architecten, merken, showrooms, galeries, academies, interieurarchitecten, meubelmakers, en musea, met als doel om deze creatieve  sector beter te verbinden en ook beter vindbaar te maken.

Fotografie: Ilco Kemmere