#Nieuws

07.06.2023

Ins & Outs

Nederland straalt op Expo 2025 met circulair paviljoen, ALL CAPS street art festival krijgt nieuwe look, nieuw Roots-cahier gewijd aan Lex Reitsma, Eindhoven zet in op design voor een bloeiende samenleving en Kossmanndejong ontwerpt duurzame expeditie voor fabriekshallen HVC Alkmaar.


Foto: ALL CAPS Festival

Nederland straalt op Expo 2025 met circulair paviljoen

5 juni - Nederland neemt deel aan Expo 2025 Osaka Kansai Japan met een opvallende twist. Het Nederlandse paviljoen, ontworpen door Architectenbureau RAU en partners, is namelijk volledig circulair en heeft de vorm van een kunstmatige zon. Hierdoor wordt Nederland onderscheiden van andere landen.

Binnen het paviljoen zullen bezoekers, bedrijven, overheden en kennisinstellingen kennismaken met baanbrekende technologieën die gebruikmaken van water als bron van hernieuwbare energie. Deze technologieën hebben als doel om hernieuwbare energie toegankelijk te maken voor iedereen. Het paviljoen dient als showcase voor de innovatieve oplossingen die Nederland te bieden heeft om wereldwijde uitdagingen op het gebied van energietransitie aan te pakken.


ALL CAPS festival krijgt nieuwe look!

4 juni - Rotterdams street art festival ALL CAPS krijgt een nieuwe visuele identiteit. Ontworpen door 75B, bestaat het nieuwe logo uit een dop van een spraycan gebaseerd op de legendarische New York Fatcap. Oorspronkelijk te vinden op blikken zoals Rusto en Krylon, die door vroege New Yorkse graffiti-artiesten werden gebruikt. Het karakter, liefkozend 'Cappie' genoemd, zal tot leven komen in bewegende clips en fungeren als mascotte. Het festival, dat plaatsvindt van 3 tot 10 september 2023, brengt nationale en internationale artiesten naar het Feijenoord district in Zuid-Rotterdam. 



Nieuw Roots-cahier Lex Reitsma

4 juni - Op donderdag 29 juni 2023 wordt een nieuw Roots-cahier gelanceerd, gewijd aan grafisch ontwerper en filmmaker Lex Reitsma. Het cahier, geschreven door innovatiestrategist Jeroen van Erp is een must-read voor liefhebbers van visuele kunst en creatieve disciplines.


Reitsma (1958) is bekend om zijn beschouwende documentaires uit 2018 over toonaangevende figuren zoals grafisch vormgever Wim Crouwel en boekenmaker Irma Boom. Voordat hij zich op film richtte, viel hij op met zijn affiches voor De Nederlandse Opera, die gedurende meer dan twintig jaar werden gemaakt.

Fotograaf: Aatjan Renders

Eindhoven zet in op design voor een bloeiende samenleving

3 juni - Eindhoven zet in op het potentieel van design om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Een coalitie van ontwerpers, opleidingen, kennisinstellingen en de gemeente Eindhoven heeft een visie ontwikkeld om samenwerking en waardevermeerdering met ontwerpers te bevorderen. Barrières zoals gebrek aan werk- en woonruimte worden aangepakt om internationaal talent aan te trekken. Eindhoven streeft naar het integreren van design op alle niveaus, met als doel dé designstad te worden. Samen experimenteren, beslissen, leren en floreren staan centraal in deze visie.


Kossmanndejong ontwerpt duurzame expeditie

2 juni - Kossmanndejong heeft in samenwerking met HVC Alkmaar een duurzame expeditie ontworpen door de fabriekshallen van HVC Alkmaar. De fabriek is door kunstenaars omgetoverd tot een ruimtelijke vertelling, waarbij de grijze muren zijn voorzien van levensgrote illustraties die de wereld buiten de fabriek naar binnen brengen.

Foto: Expeditie HVC Alkmaar Renbaan | Fotograaf: Thijs Wolzak

De kleurrijke scènes confronteren ons op een speelse manier met ons eigen koopgedrag en onthullen schone en innovatieve alternatieven. Bezoekers leren onder andere welke waardevolle energie en grondstoffen er nog in ons afval zitten. Alleen als er echt geen andere optie meer is, wordt afval in de HVC-fabriek verbrand. Zelfs dan levert de verbranding nog warmte en elektriciteit op voor de huizen van Alkmaar.