#Nieuws

20.09.2019

Wim Crouwel overleden

Wim Crouwel, vernieuwend ontwerper, toegewijd ambassadeur voor het ontwerpvak, is op 19 september overleden.


Wim Crouwel (1928 - 2019) was een van de meest vooraanstaande ontwerpers van Nederland en medeoprichter van Total Design in 1963. Hij bleef lange tijd als directeur aan dit bureau verbonden. Grote bekendheid verwierf hij met het lettertype 'New Alphabet' en met zijn affiches voor het Stedelijk Museum Amsterdam. Naast zijn werk als ontwerper en bureaumanager was hij actief in het onderwijs (kunstacademies, Erasmus Universiteit en TU Delft).


Van 1985 tot 1993 was hij directeur van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. In 1996 trad hij aan als eerste voorzitter van de uit de fusie van bNO, KIO en KIO-branche ontstane BNO.

Sinds 2014 is zijn naam verbonden aan het instituut voor erfgoed grafische vormgeving en typografie: het Wim Crouwel instituut. Wim Crouwel was erelid van de BNO.

Wij gedenken Wim Crouwel liefdevol en met groot respect. We zijn hem innig dankbaar voor zijn betrokkenheid bij en inzet voor het ontwerpvak.


In memoriam

Lees hier het in memoriam geschreven door Lex Reitsma.


Meer informatie

Donderdag 26 september wordt de door Lex Reitsma gemaakte documentaire 'Wim Crouwel. Modernist' uitgezonden op NPO 2, vanaf 22.55 uur.

Vanaf 28 september is in het Stedelijk Museum Amsterdam de tentoonstelling 'Wim Crouwel: Mr. Gridnik' te bezoeken.

Op 12 oktober verschijnt de herfsteditie van Dude, Dutch Designers Magazine met daarin aandacht voor de documentaire en het werk van Wim Crouwel.