#Nieuws

03.05.2023

Winnaars Make it Circular Challenge

What Design Can Do selecteert 13 winnaars met innovatieve strategieën voor de ontwikkeling van een meer circulaire samenleving.


Foto: Guiding the Runoff, een project voor hergebruik en stadsvernieuwing in Tijuana


De Make it Circular Challenge, gelanceerd in samenwerking met de IKEA Foundation in oktober 2022, vroeg ontwerpers om oplossingen voor een meer circulaire samenleving te creëren en de negatieve effecten van klimaatverandering aan te pakken.

De internationale jury selecteerde de 13 winnaars uit een shortlist van 50 kansrijke genomineerden. De winnende projecten wisten de jury te overtuigen door de verwachtingen op alle vijf de criteria van de wedstrijd te overtreffen: impact, creativiteit & ontwerp, haalbaarheid, schaalbaarheid en teamwork.

Foto: Alterist Marketplace

Winnaars

Winnaars zijn o.a. Alterist Marketplace (Verenigd Koninkrijk), een platform voor geüpcyclede producten, Mujō (Mexico), een biologisch afbreekbare verpakking gemaakt van zeewier, Landless Food (Hongarije), een project dat het potentieel van microalgen onderzoekt om uitgestorven smaakfamilies te regenereren, Saathi (India) biologisch afbreekbaar maandverband van bananenvezel en Craste (India) dat met behulp van circulaire vezeltechnologie verpakkingen maakt van gewasresten.

Foto: Mujō

Volgende stappen

Elk van de dertien winnende teams ontvangt €10.000 aan financiering en krijgt toegang tot een ontwikkelingsprogramma dat hen zal helpen om hun projecten tot een succes te maken. Dit programma omvat onder andere het ontwikkelen van een levensvatbaar businessmodel, het uitvoeren van een impactbeoordeling en het opbouwen van een netwerk van contacten en partners.

Foto: Landless Food