#Podcasts

20.10.2021

Carole Baijings bij Verwondering

Seizoen 3 van Verwondering trapt af met topontwerper Carole Baijings over het succes van Scholten & Baijings, de breuk met haar partner en het opbouwen van een eigen designstudio.


Wie leuker om aan het begin van dit derde seizoen van dé designpodcast van Nederland als gast te verwelkomen dan de internationaal succesvolle Carole Baijings. Er zijn weinig ontwerpers die je dag zo kleurig weten te maken als zij. Als de helft van ontwerpduo Scholten & Baijings drukte zij jarenlang een stempel op designs van topmerken als HAY en MINI.

Odoo CMS - een grote afbeelding

Foto: Carole Baijings

Nu gaat ze haar eigen weg. In deze aflevering van Verwondering spreekt ze met Momkai oprichter Harald Dunnink over de breuk met haar partner en haar nieuwe studio voor design. Als luisteraar mag je daar met haar in ronddwalen. Een nieuw seizoen, in het leven van de gast. Luister en kijk mee op Verwondering.com.


Highlights

5 highlights uit de gallery van deze aflevering:

  • Waarom ziet elke auto er ongeveer hetzelfde uit? Door gebruik te maken van kleur, textuur en nieuwe materialen, gaf Scholten & Baijings met de MINI ONE een geheel nieuw perspectief op auto-ontwerp. Vanuit de geschiedenis en culturele waarde van de auto voegden ze speciale onderdelen toe: comfortabele designstoelen, tassen geïntegreerd in het frame, en een zonneklep die als koppeling fungeert. Lees verder in het NRC.

  • Gastvrij als Carole is mocht het Verwondering team ronddwalen in haar atelier, om met eigen ogen haar nieuwe begin te zien. De tuindeuren stonden open, de zon spoelde de kamer in. Rond de werktafel lagen aanknopingspunten in de zachtste stoffen, de meest ontspannen zitzakken en de mooiste bloemen als kleurenstudies. Ontdek zelf de nieuwe studio.

  • Voor HAY ontwierp Scholten & Baijings papierporselein, gemaakt met grof papier en geproduceerd in Arita, Japan. Neem een kijkje achter de schermen van het productieproces met Gen Harada om te zien hoe de serie kopjes, borden en vazen tot stand komt. 

  • The Miracle Garden is een bloementuin in Amsterdam, geïnitieerd en ontworpen door beeldend kunstenaar Elspeth Diederix. Een totaalkunstwerk waar ze ook foto’s maakt die ze ‘bloemwonderen’ noemt, als een ode aan de schoonheid van de natuur.

  • Door de jaren heen werkte Carole regelmatig samen Scheltens & Abbenes. De fotografie studio staat internationaal bekend om hun poëtische manier van abstracte fotografie. Je kunt het bijna zien als ontwerpen met de camera. Bekijk de samenwerking met Scholten & Baijings

Odoo CMS - een grote afbeelding