#Podcasts

24.12.2021

DDD Talks: Gert Franke

In de podcast 'DDD Talks' gaat Studio New West in gesprek met personen over hun relatie met technologie. Deze aflevering: Gert Franke.


Live vanaf de Dutch Design Week gaat Studio New West in gesprek met inspirerende personen over hun relatie met technologie. Wat kunnen we leren van deze relatie? Hoe snel gaan de technische ontwikkelingen en is dit nog wel wenselijk? Je ziet, hoort en ervaart het in DDD Talks. 


Gert Franke

Gert Franke is mede-oprichter van designbureau CLEVER°FRANKE. Het bureau maakt data toegankelijk voor een breed publiek, aan de hand van voornamelijk digitale producten en oplossingen. "Ik heb altijd een fascinatie gehad voor complexe en uitdagende problemen, dan vind ik het interessant worden. Mijn hart gaat altijd weer harder kloppen als ik iets from scratch opnieuw mag uitvinden."


“Deze wc-rol intrigeerde mij mateloos.”

Gert heeft grote interesse in de manier waarop we met elkaar leven; van de kleinste basale gewoontes en objecten om ons heen tot de grotere systemen en gebeurtenissen op macroniveau, zoals de wereldwijde coronapandemie. Met zijn bureau wil hij mensen in staat stellen het leven te duiden. Het zien van het grotere plaatje verrijkt, en door andermans perspectieven te delen en andere meningen te overwegen kan je je beter verbinden met anderen. "Zo kunnen we een mooiere wereld creëren met meer empathie voor elkaar", meent hij.


Gespreksstof

  • Wat zijn de fascinaties en beweegredenen van Gert? Waar komt zijn passie voor data eigenlijk vandaan?

  • Hoe kunnen we onze wereld beter en mooier maken? De unieke kracht van designers is dat zij niet alleen goed zijn in het signaleren van problemen, maar ook in het aandragen van concrete oplossingen.

  • Onze democratie. Er zijn steeds meer partijen, de polarisatie neemt toe, er is een groeiende afkeer van politiek en het vertrouwen in onze leiders daalt. Moeten we het democratisch model niet eens innoveren?

Foto: Jack Westerlaken in gesprek met Gert Franke / Fotografie: Asja Keeman

  • Onze verhouding met technologie. Data wordt onderdeel van ons digitale ecosysteem. De digitale wereld breekt uit de grenzen van onze schermen en wordt onderdeel van de wereld om ons heen. Hoe maken we de mogelijkheden die dat biedt toegankelijk voor iedereen, zodat we er allemaal van kunnen profiteren?

  • De toiletrol van het eerste, gedeelde kantoor van CLEVER°FRANKE, en ieders opvattingen over "hoe het hoort".


Beluister de podcast


Bekijk de video

 
 

Meer informatie
In de podcastserie DDD Talks praat Jack Westerlaken (Studio New West) met inspirerende personen over hun relatie met technologie. Wat kunnen we leren van deze relatie? Hoe snel gaan de technische ontwikkelingen en is dit nog wel wenselijk? Je ziet, hoort en ervaart het in DDD Talks. 


DDD Talks is een initiatief van Studio New West.