#Podcasts

10.02.2022

Designers Inc. met Ingeborg Griffioen

In de podcast Designers Inc. by BNO praat Roel Stavorinus met ontwerpers over de zakelijke kant van het ontwerpvak. Deze aflevering: Ingeborg Griffioen.


Tekst: Viveka van de Vliet

Ingeborg Griffioen is oprichter en eigenaar van ontwerpbureau Panton (sinds 2005), dat volledig is gericht op de zorg. Door veel in de zorg rond te lopen begrijp je beter hoe het daar werkt, weet je waar patiënten, verpleegkundigen, bestuurders en zorgverlenende organisaties zoal tegenaan lopen en kun je met meer zelfvertrouwen werken aan het verbeteren van de zorg, vinden zij en haar gespecialiseerde team van twaalf even gedreven ontwerpers. De visie van Panton: empower people to overcome health challenges.

Design is een krachtig gereedschap waarmee je de gezondheidszorg verder kunt brengen. Je kunt alle uitdagingen aangaan die je tegenkomt bij patiënten en zorgprofessionals door het vaak complexe systeem behapbaarder, gebruiksvriendelijker en plezieriger te maken. Design verbindt, geeft hoop, overzicht en inzicht. Dat is wat haar drijft, vertelt Ingeborg aan Roel Stavorinus in deze editie van de podcast van Designers Inc.


Persoonlijk zorgpad

Luister in deze aflevering van Designers Inc. naar Ingeborgs bevlogen woorden over de kansen die ze ziet om de zorg te verbeteren, in samenwerking met patiënten en met zorgverleners die gigantisch gemotiveerd zijn om mensen te helpen. "Ik werk graag voor een wereld die dat zo hoog in het vaandel heeft staan", zegt ze. "Ik wil de pijn in de wereld helpen verminderen."

Haar verhaal heeft een extra laag: een persoonlijke. Als klein kind had ze een ziekenhuiservaring die een indruk van totale verlorenheid op haar achterliet. Haar man overleed in 2016 aan kanker en vorig jaar bleek ook zijzelf kanker te hebben. Ingeborg heeft niet lang meer te leven.“Ik werk graag voor een wereld die dat zo hoog in het vaandel heeft staan. Ik wil de pijn in de wereld helpen verminderen.”


Metrokaart

Ingeborg gebruikte de persoonlijke ervaringen van zichzelf en haar zieke man als case study voor haar promotieonderzoek aan de TU Delft en het LUMC. In dat kader is Metro Mapping ontwikkeld, een service-designmethode gericht op het zodanig inrichten van de zorgpaden dat zowel zorgverleners als patiënten beter grip krijgen op het behandeltraject.

De basisset is vrijgegeven. "Een cadeau ten behoeve van de samenwerking over de grenzen heen, als een systeem van aan elkaar geknoopte metrolijnen", zegt Ingeborg. Ingeborg maakt tot haar blijdschap nog net mee dat diverse ziekenhuizen, universiteiten en designstudio's in heel Europa de opdracht uit Brussel hebben gekregen om samen met Panton Metro Mapping verder te ontwikkelen en uit te rollen.

Foto: Metro Mapping / Illustratie: Panton


Metro Mapping is ontwikkeld in het kader van een promotieonderzoek van Ingeborg Griffioen aan de TU Delft en het LUMC. Onderzoekspartners zijn het Erasmus MC, Radboudumc, Living with Hope, de Patiëntenvereniging Hoofd-Hals en Panton. Metro Mapping is mogelijk gemaakt met steun van VVCZ en KWF Kankerbestrijding.


Ondanks alles is Ingeborg bewonderenswaardig energiek, optimistisch en vol vertrouwen over wat er is bereikt en wat de toekomst Panton brengt als zij er niet meer is. Wil je weten hoe ze dat zakelijk binnen haar bureau heeft opgelost door anderen te laten excelleren? Luister dan naar deze gepassioneerde podcast.


Beluister de podcast


Meer informatie

Designers Inc. is een initiatief van Roel Stavorinus en de BNO. De podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Roland Geelen.


Illustratie: Rob en Robin.