#Podcasts

25.01.2022

Designers Inc. met Jaco Emmen

In de podcast Designers Inc. by BNO praat Roel Stavorinus met ontwerpers over de zakelijke kant van het ontwerpvak. Deze aflevering: Jaco Emmen.


Jaco Emmen

Teldesign is het oudste nog bestaande designbureau van Nederland. Na bijna zestig jaar gaat het een nieuwe toekomst tegemoet. Met een vers team, onder leiding van de nieuwe directeur Niels Alkema en zonder Jaco Emmen. 

Alle reden voor Roel Stavorinus om Jaco te spreken in deze aflevering van Designers Inc. Want hij was meer dan drie decennia verbonden aan het bureau voor corporate en brand identity, waarvan veertien jaar als de trotse eigenaar. Op 1 januari begon Jaco voor zichzelf vanuit Gran Canaria. 


Ik ga naar huis

Hoe laat je je bureau los, zowel professioneel als emotioneel? Hoe werkt zo’n overdracht en wat brengt de toekomst voor het bureau en voor hemzelf? Luister naar de podcast waarin Jaco zijn allerlaatste dag op de studio beschrijft. Die begon als een gewone werkdag om 8 uur. Toch even een klant bellen, iets met finance regelen en om 13 uur: ‘Ik ben klaar jongens, ik ga naar huis.’ Jaco houdt niet van verrassingen, zeker niet als het om emoties gaat. Maar hij krijgt een warm, bijzonder en persoonlijk afscheid. 

Vanaf het moment dat de keuze was gemaakt, nam hij een jaar de tijd voor het overdragen van verantwoordelijkheden aan zijn troonopvolger Niels. "Op een dag moet je het loslaten, dan zijn de klanten en de mensen niet meer van jou, dan is mijn rol als netwerker, relatieman en vader voorbij’, vertelt hij. ‘Het bureau heeft vers bloed nodig."


Gedegen bureau

Teldesign leverde in de jaren ’70, ’80 en ’90 samen met een vijftal andere bureaus een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het vak. Een aantal van die bureaus bestaat niet meer, andere zijn opgegaan in een fusie. Jaco is trots dat Teldesign onafhankelijk is gebleven en dat het nog steeds een professioneel en gedegen bureau is dat bekend staat om zijn doorwrochte, complexe identiteiten. En misschien zijn we wat te bescheiden, denkt Jaco, al draait het meer om het samenwerkend collectief en in stilte goed werk maken, dan om ego’s.

De toekomst van Teldesign ligt volgens Jaco in een goede opleiding zoals hij die vooral intern kreeg: van Gert Kootstra kwam de commerciële kijk, Andrew Fallon was de gedegen stramienen- en systeemdenker à la Wim Crouwel en vriend Paul Vermijs maakte van hem de ‘Paulstudent’: je ontwerpt voor mensen en bouwt een relatie op met je opdrachtgevers. Als leidinggevende heeft Jaco, net als zijn voorgangers Andrew en Paul, echt van Teldesign gehouden. 


Beluister de podcast


Meer informatie
Designers Inc. is een initiatief van Roel Stavorinus en de BNO. De podcast wordt mede mogelijk gemaakt door Roland Geelen.


Illustratie: Rob en Robin.