#Podcasts

25.08.2022

Designers Inc. met Kevin Caboor

In Designers Inc. by BNO praat Roel Stavorinus met ontwerpers over de zakelijke kant van het ontwerpvak. Deze aflevering: Kevin Caboor.


Welkom in de wereld van Kevin Caboor! Kevin ontwerpt meubels, interieurs en objecten voor bedrijven en particulieren die zijn kijk op de wereld delen. Zijn ontwerpen zijn wonderlijk, vrolijk en ademen iets kinderlijks. Dit is een aflevering over de Kleffe Stroopwafel en Graafje Wattenstaafje en over een zelfportret in de vorm van een vuurtoren. Maar het is vooral een verhaal over weggaan en weer thuiskomen. Over ontdekken en jezelf leren vertrouwen. Luister mee naar het verhaal van Kevin Caboor.


Kevin , geboren en getogen in Oostburg, een plaatsje in Zeeland tegen de grens van België, trekt op zijn zeventiende naar Eindhoven om te studeren aan het grafisch lyceum. Op de opleiding is echter weinig aandacht voor het concept, het waarom achter een ontwerp. De befaamde Design Academy lonkt, en nog tijdens zijn stage bij een New Yorks reclamebureau werkt Kevin aan zijn thuisopdracht voor toelating op de academie. Het bureau biedt hem een baan, maar Kevin vliegt terug met een reiskoffer vol knuffels en overtuigt daags erna de toelatingscommissie.

Foto: bureauscherm I'm a Realboy!

Handschrift

Als student laat Kevin het kind in zich vrijuit naar boven komen, zeker in de beginfase van een ontwerp. Humor en speelsheid kenmerken zijn stijl. “Dat kind, die onbevangenheid heeft me ook wel gered, als ik het even niet meer wist. Ik wilde voldoen aan wat leraren verwachtten, en kreeg vooral het laatste jaar wel door dat het daar niet om gaat. De docent begeleidt je bij het vinden wie je bent als ontwerper, hoe jij het pad het best bewandelt om tot ontwerp te komen.”

De stage die volgt bij Studio Job van Job Smeets en destijds nog Nynke Tynagel – ook bekend van het speelse, cartooneske werk op het snijvlak tussen kunst en design – past Kevin als een handschoen. Hij voelt zich thuis bij het handschrift van de studio, en bij het handwerk in het kleine team. Ook Job biedt hem een baan, en die kans pakt Kevin aan. 

Foto: De Dromer, zelfportret in vuurtoren

Tweesprong

Tegelijkertijd richt de ontwerper met zijn vriend Thijs van Agt het ontwerpbureau Ridder & Clown op om te werken aan een eigen meubelcollectie. We moesten een naam bedenken voor onze studio. Ik vroeg Thijs wat hij als kind had willen worden en dat was ridder. Bij mij was het clown. Dus noemden we ons bureau Ridder & Clown, zodat we in ieder geval zijn geworden wat we als kind ook wilden worden. Hier ligt – los van dat het een hele goede naam is die blijft hangen – ook meteen de essentie van de manier waarop ik werk: vanuit het kind, en blijven dromen.

Met twee banen komt Kevin op een tweesprong; zowel Studio Job as zijn eigen bedrijf doen een fulltime beroep op hem. Hij kiest voor zijn eigen pad en gaat verder met Ridder & Clown. Gedurfder is echter zijn keuze om daarna alles wat hij heeft opgebouwd in Eindhoven achter te laten en weer terug te keren naar Oostburg.

Foto: buitenkeuken voor Brasserie Lou Lou

Beluister de podcast

Luister verder naar de redenen achter Kevins besluit, en naar de zorgen die hij daarbij had. Luister hoe Kevin terecht komt in een Jiskefet-achtige kantooromgeving waar hij de kleuren van verpakkingen retoucheert. Hoe het vuur weer oplaait door een onverwachte bestelling van zijn kinderbed uit Dubai. En hoor hoe hij uiteindelijk zijn bureau CABOOR opricht en zijn meerwaarde als ontwerper vindt.

“Ondanks de gevonden rust is het zeker nog niet af. Dit is pas het begin. Dit ben ik. Ik heb daar vrede mee. Hoe ik ben en wat ik doe. Dit kan ik. Mensen snappen ook steeds meer wat ik doe en hoe dat eruit ziet. Laat ik vanaf dit punt dan ook maar alleen dit soort dingen doen”, zegt hij.


Meer informatie
In Designers Inc. praat Roel Stavorinus met ontwerpers over de zakelijke kant van het ontwerpvak, over hun samenwerking met opdrachtgevers of elkaar, over strategie, ontwikkeling en groei en over hun eigen positionering en zichtbaarheid.


Designers Inc. is een initiatief van Roel Stavorinus en de BNO. De podcast wordt mede mogelijk gemaakt door het Pictoright Fonds en Roland Geelen.


Illustratie: Rob en Robin.